Οι γερμανικοί δημόσιοι ραδιοτηλεοπτικοί φορείς ARD και ZDF εγκαινιάζουν μια σημαντική πρωτοβουλία ανοιχτού κώδικα και ιδρύουν μια κοινή θυγατρική για τη λειτουργία των βιβλιοθηκών streaming. Στόχος της παρούσας πρωτοβουλίας είναι να καταστήσει τις βασικές συνιστώσες των υπηρεσιών συνεχούς ροής προσπελάσιμες στο κοινό, προωθώντας την αποτελεσματικότητα, το δημόσιο συμφέρον και τη διαφάνεια.

Η ARD και η ZDF θα αναπτύξουν και θα χρησιμοποιήσουν από κοινού βασικά στοιχεία των υπηρεσιών streaming τους, συμπεριλαμβανομένου του player, του συστήματος συστάσεων και του συστήματος σχεδιασμού. Τα στοιχεία αυτά θα δημοσιευθούν ως ανοικτού κώδικα, επιτρέποντας σε άλλους παρόχους υπηρεσιών, συμπεριλαμβανομένων των πολιτιστικών ιδρυμάτων και των παρόχων εθνικών και διεθνών πλατφορμών, να επωφεληθούν από την τεχνολογία τους.

Ο Δρ Eckart Gaddum, επικεφαλής του γραφείου του ZDF για τα ψηφιακά μέσα, τόνισε τον συνεργατικό χαρακτήρα του έργου, δηλώνοντας: «Είμαστε μόλις στην αρχή. Μαζί με την ARD, δεσμευόμαστε για τη διαφάνεια και την έννοια του ανοιχτού κώδικα και θα παρέχουμε στο μέλλον στοιχεία που θα μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν από άλλους εμπορικούς και μη εμπορικούς παρόχους.» Η συνεργασία αυτή αντικατοπτρίζει επίσης τον ευρύτερο στόχο της τοποθέτησης τους σε μια όλο και πιο ανταγωνιστική αγορά.

Το έργο βασίζεται σε δύο πυλώνες: η ανάπτυξη των πλατφορμών streaming και η κοινή τεχνική λειτουργία της βιβλιοθήκης μέσων ενημέρωσης. Μια κοινή εμπορική θυγατρική θα χειρίζεται τις τεχνικές λειτουργίες και τη διανομή IP, με την ARD να ηγείται αυτής της μονάδας. Επιπλέον, ένα κοινό γραφείο, με επικεφαλής το ZDF, θα συντονίζει την ανάπτυξη των βιβλιοθηκών media, θα εκπροσωπεί το έργο σε πιθανούς εταίρους και θα επικεντρώνεται στη συμβατότητα και την επικοινωνία με την κοινότητα ανοιχτού κώδικα. Η ARD και η ZDF θα αναπτύξουν σταδιακά και θα δημοσιεύσουν από κοινού τα βασικά στοιχεία των υπηρεσιών streaming τους.

Το δίκτυο streaming έχει ως στόχο να παρέχει πρόσβαση σε ένα μεγάλο σύμπαν περιεχομένου και να αξιοποιεί ένα σύστημα συστάσεων που βασίζεται σε διαφανείς δημόσιους αλγορίθμους και υπεύθυνη χρήση δεδομένων.

Με την ανταλλαγή των τεχνολογικών τους εξελίξεων, το ARD και το ZDF στοχεύουν στη στήριξη των πολιτιστικών ιδρυμάτων και των μικρότερων εμπορικών φορέων στην οικοδόμηση ή την ενίσχυση των πλατφορμών τους. «Τονίζουμε την εστίασή μας στο κοινό καλό και θέλουμε να δώσουμε κάτι πίσω στην κοινωνία», εξήγησε ο Gaddum.

Πηγή: https://joinup.ec.europa.eu/collection/open-source-observatory-osor/news/german-public-broadcasters-new-open-source-streaming-network