Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε έναν οδηγό Συχνών Ερωτήσεων (FAQs) που αποσκοπεί στην υποστήριξη της εφαρμογής του Data Act. Το Data Act αποτελεί έναν οριζόντιο κανονισμό που ρυθμίζει την πρόσβαση και τη χρήση δεδομένων, σεβόμενο παράλληλα την προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων. Ο κανονισμός αυτός αναμένεται να φέρει σημαντικά οφέλη στην ευρωπαϊκή οικονομία και κοινωνία, αυξάνοντας τη διαθεσιμότητα δεδομένων, ιδιαίτερα βιομηχανικών, και ενισχύοντας την καινοτομία που βασίζεται στη χρήση αυτών των δεδομένων.

Το Data Act, το οποίο θα τεθεί σε ισχύ στις 12 Σεπτεμβρίου 2025, διασφαλίζει τη δίκαιη κατανομή της αξίας των δεδομένων μεταξύ όλων των φορέων της οικονομίας των δεδομένων. Σε συνδυασμό με το Data Governance Act, το οποίο ενισχύει την εμπιστοσύνη στους εθελοντικούς μηχανισμούς ανταλλαγής δεδομένων, το Data Act θα συμβάλει στη δημιουργία μιας ενιαίας αγοράς δεδομένων. Αυτή η νέα νομική υποδομή φιλοδοξεί να καταστήσει την Ευρώπη ηγέτιδα στον τομέα της παγκόσμιας οικονομίας των δεδομένων.

Ο οδηγός Συχνών Ερωτήσεων (FAQs) δημιουργήθηκε με τη συμμετοχή διαφόρων ενδιαφερόμενων μερών και αποτελεί ένα σημαντικό εργαλείο για την υποστήριξη της ομαλής μετάβασης και εφαρμογής του Data Act. Για να μάθετε περισσότερα και να κατεβάσετε την PDF έκδοση των FAQs, επισκεφθείτε την επίσημη ιστοσελίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Τι είναι το Data Act;

Το Data Act εισάγει ένα σύνολο κανόνων που ρυθμίζουν τη χρήση και την πρόσβαση σε δεδομένα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δίνοντας έμφαση στην ισορροπία μεταξύ της διαθεσιμότητας των δεδομένων και της προστασίας των δικαιωμάτων. Στόχος του είναι η δημιουργία ενός πιο δίκαιου οικοσυστήματος, όπου όλοι οι συμμετέχοντες θα έχουν πρόσβαση στη δημιουργία αξίας από τα δεδομένα. Παράλληλα, ο κανονισμός συμβάλλει στην ενίσχυση της καινοτομίας και της ανάπτυξης τεχνολογιών που βασίζονται στα δεδομένα.

Η εφαρμογή αυτού του κανονισμού, σε συνδυασμό με τον Data Governance Act, θα ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης, της ανάλυσης δεδομένων και άλλων συναφών τεχνολογιών.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το Data Act και την εξέλιξή του, επισκεφθείτε τη σελίδα Data Act Explained στην επίσημη ιστοσελίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.