Το Δίκτυο Smart Communities Network εγκαινίασε μια νέα συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με σκοπό την προώθηση του ψηφιακού μετασχηματισμού στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Κατά τη διάρκεια της πρώτης διαδικτυακής συνάντησης, συζητήθηκαν στρατηγικές που θα ενισχύσουν τις ψηφιακές υποδομές και τις δυνατότητες των κοινοτήτων σε όλη την Ευρώπη.

Το δίκτυο, το οποίο σήμερα περιλαμβάνει οργανισμούς από 18 κράτη-μέλη της ΕΕ, στοχεύει να επεκτείνει τη συνεργασία σε όλα τα μέλη της Ένωσης. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, οι εταίροι του δικτύου και οι εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής συζήτησαν πρωτοβουλίες και εργαλεία που θα βοηθήσουν τις τοπικές κοινωνίες να προσαρμοστούν στη νέα ψηφιακή εποχή.

Βασικά Σημεία Συνεργασίας:

  • Ψηφιακά Δίδυμα: Έμφαση δόθηκε στη χρήση των Local Digital Twins (LDTs), μιας τεχνολογίας που θα υποστηρίξει την παρακολούθηση και τη διαχείριση δεδομένων για την ψηφιακή αναβάθμιση των πόλεων.
  • Νομικό Πλαίσιο Συνεργασίας: Συζητήθηκε το νομικό πλαίσιο που θα καθορίσει τις διαδικασίες συνεργασίας μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και των εταίρων του δικτύου, δίνοντας έμφαση στα οφέλη για τις τοπικές κοινότητες.
  • Εκπαιδευτικές και Ενημερωτικές Δράσεις: Προγραμματίστηκαν εξειδικευμένα διαδικτυακά και υβριδικά σεμινάρια σε όλα τα κράτη-μέλη για την προώθηση της ψηφιακής μετάβασης σε τοπικό επίπεδο.
  • Κοινή Εμπειρία: Η Ολλανδική Ένωση VNG παρουσίασε τα πρώτα αποτελέσματα από τις εκπαιδευτικές της δράσεις , υπογραμμίζοντας τη σημασία της ενεργής συμμετοχής και των τοπικών προσαρμογών με βάση τις ψηφιακές ανάγκες.
  • Καινοτόμα Εργαλεία: Παρουσιάστηκαν καινοτόμα εργαλεία, όπως το Lordimas, μια πλατφόρμα αυτοαξιολόγησης ψηφιακής ωριμότητας, καθώς και το CitiVERSE EDIC, το οποίο ενθαρρύνει τη συνεργασία μεταξύ των κοινοτήτων.

Η επόμενη συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στο Smart City Expo World Congress στη Βαρκελώνη τον Νοέμβριο του 2024, σηματοδοτώντας το πρώτο δια ζώσης γεγονός του δικτύου.

Για περισσότερες πληροφορίες, πατήστε εδώ.

Πηγή: https://joinup.ec.europa.eu/collection/eparticipation-and-evoting/news/smart-communities-network-and-eu-plan-digital-collaboration