Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται η έναρξη της πρώτης ολομέλειας για την ανάπτυξη του πρώτου Κώδικα Δεοντολογίας για τα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης γενικού σκοπού (General-Purpose AI), στο πλαίσιο του νόμου για την Τεχνητή Νοημοσύνη (AI Act) της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η εκδήλωση αυτή διοργανώνεται από το Ευρωπαϊκό Γραφείο Τεχνητής Νοημοσύνης (European AI Office) και σηματοδοτεί την αρχή μιας συνεργασίας μεταξύ παρόχων μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης γενικού σκοπού, βιομηχανικών οργανισμών, ακαδημαϊκών ιδρυμάτων και οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών.

Στην πρώτη αυτή ολομέλεια θα παρουσιαστούν οι ομάδες εργασίας, τα χρονοδιαγράμματα, καθώς και οι στόχοι που έχουν τεθεί. Ένας από τους βασικούς άξονες της εκδήλωσης θα είναι οι πρώτες διαπιστώσεις από μια ευρεία διαβούλευση πολλών ενδιαφερόμενων μερών, στην οποία συμμετείχαν σχεδόν 430 άτομα και φορείς.

Ο ρόλος των Προέδρων και Αντιπροέδρων

Κεντρικό ρόλο στη διαδικασία θα διαδραματίσουν οι Πρόεδροι και Αντιπρόεδροι των τεσσάρων ομάδων εργασίας, οι οποίοι θα καθοδηγήσουν τη δημιουργία του πρώτου Κώδικα Δεοντολογίας. Αυτοί οι ειδικοί επιλέχθηκαν βάσει της εκτεταμένης εμπειρίας τους στην επιστήμη των υπολογιστών, το ρυθμιστικό πλαίσιο της τεχνητής νοημοσύνης και το δίκαιο. Η καθοδήγησή τους θα είναι καθοριστική για την ανάπτυξη και βελτίωση των αρχικών προτάσεων, οι οποίες θα καλύπτουν θέματα όπως η διαφάνεια, η πνευματική ιδιοκτησία, η εκτίμηση κινδύνων, τα μέτρα μετριασμού τους και η εσωτερική διαχείριση κινδύνων από τους παρόχους AI.

Η επιλογή των Προέδρων βασίστηκε στην τεχνογνωσία, την ανεξαρτησία τους, καθώς και στη γεωγραφική ποικιλομορφία και την ισόρροπη εκπροσώπηση των φύλων, με στόχο να διασφαλιστεί μια ισορροπημένη και πολυδιάστατη προσέγγιση στην ανάπτυξη του Κώδικα.

Παραδείγματα από τις Ομάδες Εργασίας

Για παράδειγμα, οι συμπρόεδροι της ομάδας εργασίας για τη διαφάνεια και τα πνευματικά δικαιώματα διαθέτουν μοναδικά συνδυασμένες δεξιότητες. Ο ένας έχει μακρά εμπειρία στο ευρωπαϊκό δίκαιο πνευματικής ιδιοκτησίας, ενώ ο άλλος είναι ειδικός στη διαφάνεια στην τεχνητή νοημοσύνη, έχοντας αποκτήσει διδακτορικό από το MIT και διατελώντας επικεφαλής στην έρευνα για την ανθρωποκεντρική τεχνητή νοημοσύνη. Αυτή η ποικιλία ειδικοτήτων των Προέδρων εξασφαλίζει ότι οι τεχνικές, νομικές και ρυθμιστικές πτυχές της τεχνητής νοημοσύνης θα αντιμετωπιστούν με τον πιο σύγχρονο και αποτελεσματικό τρόπο.

Χρονοδιάγραμμα και στόχοι

Οι Πρόεδροι και Αντιπρόεδροι θα συγκεντρώσουν και θα συνθέσουν τις παρατηρήσεις των συμμετεχόντων, καθοδηγώντας έναν επαναληπτικό διάλογο που θα διαρκέσει από τον Οκτώβριο του 2024 έως τον Απρίλιο του 2025. Στόχος είναι η ολοκλήρωση ενός πλήρους και λειτουργικού Κώδικα Δεοντολογίας, ο οποίος θα παρουσιαστεί στην τελική ολομέλεια την άνοιξη του 2025.

Πηγή:

https://digital-strategy.ec.europa.eu/en/news/kick-plenary-general-purpose-ai-code-practice-took-place-online

https://digital-strategy.ec.europa.eu/en/news/meet-chairs-leading-development-first-general-purpose-ai-code-practice