Το GovTech Connect είναι ένα διασυνοριακό έργο που υλοποιείται υπό την αιγίδα της DG CONNECT της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Στόχος του είναι να φέρει σε επαφή μικρομεσαίες επιχειρήσεις, νεοφυείς επιχειρήσεις, φορείς του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, επενδυτές, ακαδημαϊκούς, φορείς της κοινωνίας των πολιτών και μη κυβερνητικές οργανώσεις (ΜΚΟ). Μέσα από αυτή τη συνεργασία, επιδιώκεται η δημιουργία καινοτόμων λύσεων για τη βελτίωση των δημόσιων υπηρεσιών, με διαρκή και σημαντικό αντίκτυπο. Το έργο ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2023 και προβλέπεται να ολοκληρωθεί τον Δεκέμβριο του 2024

Βασικές Πρωτοβουλίες του GovTechConnect

Το GovTech Connect είναι ένα από τα πιο καθοριστικά έργα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που διερευνά πώς οι δημόσιες διοικήσεις μπορούν να αξιοποιήσουν τις σύγχρονες τεχνολογίες. Το έργο περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων, όπως:

  • Ανάλυση των τάσεων της αγοράς GovTech στην Ευρώπη και δημιουργία ενός καταλόγου πρωτοβουλιών στον τομέα του GovTech.
  • Διοργάνωση τεσσάρων Ευρωπαϊκών Boot Camps με σκοπό την καλύτερη προετοιμασία των GovTech νεοφυών επιχειρήσεων για συνεργασία με τον δημόσιο τομέα.
  • Δημιουργία και διαχείριση της συλλογής GovTech Connect στην πλατφόρμα Interoperable Europe Portal, με περισσότερα από 340 ενεργά μέλη.
  • Υιοθέτηση τηςμεθοδολογίας Design Thinking για την ανάπτυξη GovTech λύσεων και την ενεργή εμπλοκή των ενδιαφερομένων.
  • Οργάνωση webinars, workshops και άλλων εκδηλώσεων για τη δικτύωση και την ανταλλαγή γνώσης, ενώ η σελίδα του έργου στοLinkedIn αριθμεί ήδη περισσότερους από 2.400 ακόλουθους, υποστηρίζοντας τη συνεχή επέκταση της κοινότητας.

Το έργο υλοποιείται από μια κοινοπραξία υπό την ηγεσία της Intellera Consulting, σε σύμπραξη με την PUBLIC, το Lisbon Council και το Politecnico di Milano. Τα μέλη της κοινοπραξίας διαθέτουν εκτενή εμπειρία σε τομείς όπως η καινοτομία στις δημόσιες προμήθειες, οι ψηφιακοί κόμβοι και η εφαρμογή νέων τεχνολογιών και ψηφιακών εργαλείων στις δημόσιες υπηρεσίες

Χρήση της Πλατφόρμας Interoperable Europe Portal

Η συλλογή GovTech Connect στην πλατφόρμα Interoperable Europe Portal αποτελεί διαδραστικό σημείο αναφοράς για την κοινότητα του GovTech. Η συλλογή ανανεώνεται συνεχώς με τις τελευταίες εξελίξεις του έργου, μελέτες, ειδήσεις και ενημερώσεις για τις εκδηλώσεις, καθώς και υλικό από άλλες κοινότητες. Μεταξύ των βασικών χαρακτηριστικών της συλλογής είναι:

  • Διαδραστικός χάρτης που παρουσιάζει τις GovTech πρωτοβουλίες σε ολόκληρη την Ευρώπη.
  • Εργαλεία Design Thinking για την εμπλοκή των ενδιαφερομένων.
  • Πληροφορίες για τα Boot Camps, συμπεριλαμβανομένων των συμμετεχουσών start-ups, των διαθέσιμων πόρων και άλλων σχετικών δεδομένων.

Οφέλη από τη Χρήση της Πλατφόρμας

Ο αποκλειστικός χώρος κοινότητας μέσω της πλατφόρμας Interoperable Europe Portal επιτρέπει στα μέλη να έχουν άμεση πρόσβαση στις ενημερώσεις και τους πόρους του έργου. Η πλατφόρμα λειτουργεί ως κεντρικό σημείο αναφοράς για όσους επιθυμούν να ενημερωθούν αναλυτικά για το έργο και τις τελευταίες εξελίξεις.

Η συμμετοχή στην πλατφόρμα επέτρεψε στο GovTech Connect να προσεγγίσει ένα ευρύ, διεθνές κοινό, συμπεριλαμβανομένων βασικών φορέων του GovTech σε όλη την Ευρώπη. Αυτό αύξησε την προβολή των δραστηριοτήτων του έργου, ενώ παράλληλα δίνει ευκαιρίες στις start-ups να παρουσιάσουν τις λύσεις τους.

Προτροπή για Συμμετοχή στην Κοινότητα

Η ομάδα του GovTech Connect προτρέπει τα μέλη να συμμετέχουν ενεργά, να αξιοποιούν τους διαθέσιμους πόρους και να μοιράζονται τις γνώσεις και τις εμπειρίες τους. Στόχος του έργου είναι η δημιουργία μιας ενεργής κοινότητας, και η προώθηση της δικτύωσης και της επικοινωνίας μεταξύ των μελών μπορεί να συμβάλει ουσιαστικά στη συνεργασία.

Πηγή: https://joinup.ec.europa.eu/collection/portal/news/govtech-connect-interview