21f6d2540865f81d92cf6475c5e5b6bb_L

Τα πρώτα αντίτυπα της ετήσιας έκδοσης «Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση ‘21», 400 σελίδων, βγήκαν από το τυπογραφείο και οδεύουν προς τους πρώτους αποδέκτες και την 85 η ΔΕΘ, όπου θα γίνει και η πρώτη επίσηµη παρουσίασή της, καθώς η φετινή Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης έχει ως τιµώµενη χώρα την Ελλάδα.

Με εξώφυλλο εµπνευσµένο από τον εορτασµό των 200 ετών της ανεξαρτησίας της χώρας, αλλά µέσα από ψηφιακό πρίσµα, η έντυπη και ψηφιακή έκδοση φιλοξενεί συνεντεύξεις και άρθρα έντεκα υπουργών αναπληρωτών υπουργών και υφυπουργών όπως οι: Κυριάκος Πιερρακάκης, Νίκη Κεραµέως, Νίκος Παναγιωτόπουλος, Χρήστος Σταϊκούρας, Κωστής Χατζηδάκης, Κώστας Καραµανλής, Κώστας Τσιάρας, Λίνα Μενδώνη, Σπυρίδωνας Λιβανός, Νίκος Παπαθανάσης, Γιάννης Τσακίρης, Χρίστος Δήµας. Επίσης οι Γενικοί Γραµµατείς Δηµοσθένης Αναγνωστόπουλος, Λεωνίδας Χριστόπουλος, Αθανάσιος Κυριαζής και πάνω από τριάντα επικεφαλής Φορέων και Οργανισµών Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Στην έκδοση συµµετείχαν χορηγικά οι εταιρείες Check Point, Fortinet, Hewlett Packard Enterprise, Info Quest Technologies, Profile Software, Space Hellas, Unisystems, Canon, Cosmos Business Systems, Cisco Hellas,Delloite, Depia, Ernst & Young, Grant Thornton, Hewlett Packard, Huawei, IT Telesis, Nokia, Oktabit, Performance Technologies, Sunlight, Think Silicon, Cysoft, OTS, SAP Hellas και στελέχη τους παρουσίασαν θέσεις και απόψεις για τις ψηφιακές τεχνολογικές εξελίξεις και τις θέσεις τους για τη σηµασία της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης στην ελληνική οικονοµία και κοινωνία.

Η έκδοση «Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση ‘21» θα αναρτηθεί σε ψηφιακή µορφή στο www.ictplus.gr , όπως ακριβώς είναι στην έντυπη µορφή της, για να είναι προσβάσιµη από όλους. Ο δεύτερος τόµος, ανάλογης έκτασης µε τον πρώτο, θα κυκλοφορήσει στις 10 Νοεµβρίου και θα παρουσιαστεί στις εργασίες του 11 Συνεδρίου Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, e-Government Forum.

ΨΗΦΙΑΚΑ ΜΕΣΩ  gov.gr ΚΑΙ ΤΑ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΑ ΚΑΙΡΙΚΩΝ ΣΥΝΘΗΚΩΝ

Στην ψηφιοποίηση της έκδοσης πιστοποιητικών καιρικών συνθηκών μέσω της του gov.gr προχωρούν τα συναρμόδια Υπουργεία Εθνικής Άμυνας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Με τον τρόπο αυτό απλοποιείται και επιταχύνεται η διαδικασία ενώπιον της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, καθώς ο πολίτης δεν απαιτείται πλέον να επισκεφτεί την ΕΜΥ, αλλά μπορεί να υποβάλλει την αίτησή του ηλεκτρονικά, μέσω της υπηρεσίας «Πιστοποιητικό καιρικών συνθηκών» που βρίσκεται στην κατηγορία «Πολίτης και Καθημερινότητα» και την υποενότητα «Φυσικές Καταστροφές». Η δράση υλοποιήθηκε στο πλαίσιο των σχετικών Κοινών Υπουργικών Αποφάσεων των υπουργών Εθνικής Άμυνας, Νίκου Παναγιωτόπουλου και Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκου Πιερρακάκη, και σχεδιάστηκε από τη Γενική Γραμματεία Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Απλούστευσης Διαδικασιών και την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Όπως σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση, τα πιστοποιητικά καιρικών συνθηκών συνιστούν αποδεικτικά έγγραφα για μια σειρά από διαδικασίες, κυρίως αναφορικά με την πιστοποίηση ότι οι ασφαλιζόμενες ζημίες οφείλονται σε καιρικό φαινόμενο. Η δυνατότητα ηλεκτρονικής έκδοσής τους έρχεται να προστεθεί στις υπηρεσίες που λειτουργούν με τη χρήση ψηφιακών θυρίδων τόσο για τον πολίτη, όσο και για την υπηρεσία. Οι θυρίδες των κρατικών φορέων συνιστούν έναν νέο, σύγχρονο και αποδοτικό τρόπο επικοινωνίας των πολιτών με τη Δημόσια Διοίκηση. Πρόκειται για «ηλεκτρονικά γραμματοκιβώτια» στα οποία οι υπηρεσίες θα δέχονται έγγραφα και αιτήσεις που αποστέλλουν οι πολίτες μέσω του gov.gr. Έτσι, αφού ο ενδιαφερόμενος ταυτοποιηθεί με τους προσωπικούς του κωδικούς πρόσβασης στο Taxisnet και εισέλθει στην υπηρεσία, θα συμπληρώνει την περιοχή και την ώρα που συνέβη το φυσικό φαινόμενο που επιθυμεί να βεβαιώσει και θα υποβάλει την αίτηση, η οποία αυτόματα θα καταχωρείται στη θυρίδα της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας στο gov.gr. Μετά την επεξεργασία της αίτησης, ο πολίτης θα ενημερώνεται για το κόστος του πιστοποιητικού από την ΕΜΥ και το πληρώνει μέσω ηλεκτρονικού παράβολου, και θα ενημερώνεται μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail) και SMS για την έκδοσή του, ώστε να το παραλάβει από τη θυρίδα του στο gov.gr. Το έργο υλοποιήθηκε από το Εθνικό Δίκτυο Υποδομών, Τεχνολογίας και Έρευνας (ΕΔΥΤΕ Α.Ε. – GRNET), εποπτευόμενο φορέα του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.