ujyhgtf

Το Συμβούλιο της Λισαβόνας, στο πλαίσιο της κοινοπραξίας UserCentriCities, δημοσίευσε μια έκθεση με τίτλο “The Interoperability Imperative: Μια ιστορία τεσσάρων πόλεων”, η οποία παρέχει λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με τις επιτυχημένες εφαρμογές διαλειτουργικότητας στη Γάνδη, το Μιλάνο, το Κίεβο και το Ταλίν. Η σημασία της πρότασης για μια πράξη για τη διαλειτουργική Ευρώπη, με σκοπό την ενίσχυση των ψηφιακών υπηρεσιών σε ολόκληρη την ήπειρο, τη βελτίωση της εμπειρίας των χρηστών και την προώθηση της συμμετοχής στην ψηφιακή κοινωνία, αποτελεί επίσης κρίσιμο σημείο της έκθεσης.

Κίεβο – το σωτήριο Kyiv Digital

Η μελέτη του Συμβουλίου της Λισαβόνας υπογραμμίζει την εξαιρετική ανθεκτικότητα και την πρόοδο του Κιέβου, της πρωτεύουσας της Ουκρανίας. Παρά τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει, η ψηφιακή ομάδα του Κιέβου έχει αναπτύξει αποτελεσματικές ψηφιακές υπηρεσίες που γρήγορα έχουν καταστεί βασικά εργαλεία για τους πολίτες.

Το Kyiv Digital, η ψηφιακή εφαρμογή της πόλης, δημιουργήθηκε ως μια απλή εφαρμογή μεταφοράς που παρέχει πρόσβαση σε δωρεάν θέσεις στάθμευσης και εισιτήρια δημόσιων συγκοινωνιών. Με την πάροδο του χρόνου, εξελίχθηκε σε ένα οικοσύστημα ψηφιακών υπηρεσιών, το οποίο περιλαμβάνει εργαλεία ηλεκτρονικής δημοκρατίας.

Η εφαρμογή είναι πλήρως διαλειτουργική με τη Diia, την προηγμένη υπηρεσία κοινής χρήσης εγγράφων της Ουκρανίας, επιτρέποντας στους χρήστες να μοιράζονται εύκολα έγγραφα. Επιπλέον, ενσωματώνεται σε διάφορα εθνικά μητρώα, όπως το κρατικό μητρώο οχημάτων, το μητρώο διοικητικών παραβάσεων, η κρατική φορολογική υπηρεσία, η τραπεζική ταυτότητα και διάφορα συστήματα πληρωμών.

Με την έναρξη των συγκρούσεων, το Kyiv Digital πρόσθεσε γρήγορα νέα απαραίτητα χαρακτηριστικά, μετατρέποντάς το σε ένα επαναστατικό εργαλείο.

Χάρη σε μια ισχυρή, ευέλικτη αρχιτεκτονική που επικεντρώνεται στις υπηρεσίες και σε προηγούμενες επενδύσεις στη διαλειτουργικότητα, το Κίεβο ήταν σε θέση να εισάγει νέες υπηρεσίες που ανταποκρίνονται στις αναπτυσσόμενες απαιτήσεις.

Μιλάνο – ο ψηφιακός φάκελος

Το Μιλάνο, ως παράδειγμα της Ιταλίας για τον “Ψηφιακό φάκελο των Πολιτών”, ξεχωρίζει επίσης. Η πόλη ξεκίνησε το έργο το 2017, με σκοπό να δημιουργήσει μια ενιαία σελίδα προορισμού, όπου διάφορα διοικητικά γραφεία θα μπορούσαν να ενσωματώσουν τις υπηρεσίες τους.

Ο ψηφιακός φάκελος παρέχει ολοκληρωμένη πρόσβαση σε δεδομένα που τηρούνται σε χωριστά μητρώα, από την εκπαίδευση έως την ιδιοκτησία αυτοκινήτων. Αυτή η ενιαία πρόσβαση απλουστεύει τις διαδικασίες για τους πολίτες, επιτρέποντάς τους να διαχειρίζονται εύκολα τα προσωπικά τους έγγραφα, πιστοποιητικά, πληρωμές δημοτικών τελών και προστίμων κυκλοφορίας.

Γάνδη- η ανθρωποκεντρική προσέγγιση

Στη Γάνδη του Βελγίου, η προληπτική παροχή υπηρεσιών διαδραματίζει καίριο ρόλο στον ψηφιακό μετασχηματισμό της πόλης. Η πόλη έχει υιοθετήσει μια ανθρωποκεντρική προσέγγιση, συνδέοντας την προληπτική παροχή υπηρεσιών με τη μείωση της φτώχειας. Παρέχει δωρεάν σακούλες σκουπιδιών σε πολίτες με χαμηλό εισόδημα, προσφέρει αυτόματες μειώσεις και εκπτώσεις στα παιδικά και σχολικά έξοδα για γονείς με χαμηλό εισόδημα, καθώς και σημαντικές μειώσεις για πολιτιστικές και αθλητικές δραστηριότητες.

Οι υπηρεσίες αυτές είναι δυνατές χάρη στη διαλειτουργικότητα μεταξύ εθνικών, περιφερειακών και τοπικών μητρώων, καθώς και μέσω της πλατφόρμας Maximum Data Sharing between Administrations and Agencies (MAGDA).

Ταλίν- 3D πολεοδομικό έργο.

Το Ταλίν, στην Εσθονία, αποτελεί ένα εξαιρετικό παράδειγμα ηλεκτρονικής διακυβέρνησης εδώ και πολλά χρόνια. Σε αυτήν την έκθεση, η πόλη ξεχωρίζει με το τρισδιάστατο (3D) πολεοδομικό της έργο.

Με τη χρήση μιας ισχυρής υποδομής διαλειτουργικότητας, αυτή η υπηρεσία παρέχει μια ρεαλιστική απεικόνιση της πόλης, βοηθώντας πολίτες, αρχιτέκτονες και πολεοδόμους να κατανοήσουν καλύτερα τον αντίκτυπο των προτάσεων έργων.

Η διαλειτουργικότητα των δεδομένων διευκολύνεται από το Τμήμα Γεωγραφικών Συστημάτων Πληροφοριών (GIS) του Ταλίν, το οποίο διαχειρίζεται έναν τρισδιάστατο χάρτη της πόλης βασιζόμενος στην ανταλλαγή δεδομένων μεταξύ εθνικών και τοπικών μητρώων.

Η έκθεση του Συμβουλίου της Λισαβόνας ολοκληρώνεται με έναν χάρτη πορείας που περιλαμβάνει τέσσερα σημεία και απαιτεί διάφορα βήματα προόδου προς την επίτευξη διαλειτουργικότητας σε όλη την Ευρώπη. Αυτό γίνεται αξιοποιώντας την ευκαιρία που παρέχει η μελλοντική πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την πράξη της διαλειτουργικής Ευρώπης.

Ολόκληρη η έκθεση ΕΔΩ

Πηγή: https://joinup.ec.europa.eu/interoperable-europe/news/interoperability-imperative-exploring-urban-success-stories