2022-12-06-A3M-Risk-Map-2023-1024x689

Η πρωτοβουλία των Ηνωμένων Εθνών για το Ανοικτό Σύστημα Γεωγραφικών Πληροφοριών (UN Open GIS Initiative), με επικεφαλής το Γεωχωρικό Δίκτυο των Ηνωμένων Εθνών (United Nations Geospatial Network), στοχεύει στην ανάπτυξη μιας δέσμης GIS ανοικτού κώδικα για την υποστήριξη των επιχειρήσεων του ΟΗΕ και την αντιμετώπιση των κενών δυνατοτήτων στα GIS.

Το UN Vector Tile Toolkit, που αναπτύχθηκε από μέλη του UN Open GIS, είναι ένα εργαλείο που βοηθά τους δημόσιους οργανισμούς στη δημιουργία διανυσματικών πλακιδίων για βασικούς χάρτες. Παρέχει ένα φιλικό προς τον χρήστη περιβάλλον παρόμοιο με τις δημοφιλείς πλατφόρμες διαδικτυακών χαρτών.

Η πρωτοβουλία αποτελεί μέρος του έργου Global mapping, το οποίο ξεκίνησε το 1996 και οδήγησε στη δημιουργία ενός παγκόσμιου χάρτη που καλύπτει το υψόμετρο, την κάλυψη γης και τη βλάστηση.

Το UN Vector Tile Toolkit χρησιμοποιεί υπάρχον λογισμικό ανοικτού κώδικα και ενσωματώνει προσαρμοσμένα σενάρια που αναπτύχθηκαν και μοιράστηκαν από την κοινότητα των Ηνωμένων Εθνών.

Η εργαλειοθήκη περιλαμβάνει διάφορες βασικές λειτουργίες:

  • Η λειτουργία εισαγωγής ανακτά δεδομένα από διάφορες πηγές, όπως PostGIS, ESRI Shapefile, OSM PBF, GeoJSON Text Sequence και GeoJSON Vector Tiles.
  • Η λειτουργία Host χρησιμοποιεί σενάρια Node.js για τη φιλοξενία αρθρωτών πακέτων διανυσματικών πλακιδίων, εξασφαλίζοντας απλότητα και επεκτασιμότητα.
  • Η λειτουργία Optimize επικεντρώνεται στην ενίσχυση της απόδοσης της υπηρεσίας διανυσματικών πλακιδίων, βελτιστοποιώντας τα μεγέθη των πλακιδίων και βελτιώνοντας την αποδοτικότητα.

Ο ΟΗΕ έχει ήδη αναπτύξει ένα παγκόσμιο πρωτότυπο διανυσματικών πλακιδίων για εσωτερική χρήση, βελτιστοποιώντας τα μεμονωμένα μεγέθη πλακιδίων ώστε να είναι κάτω από 128KB και εξασφαλίζοντας τη διαλειτουργικότητα με την υπηρεσία διανυσματικών πλακιδίων του ArcGIS Server.

Ο στόχος είναι να επιτευχθούν αυτόματες και συνεχείς ενημερώσεις εντός μιας ημέρας από τις ενημερώσεις της βάσης δεδομένων και το παγκόσμιο σύνολο δεδομένων διανυσματικών πλακιδίων μπορεί επί του παρόντος να παραχθεί εντός μιας εβδομάδας.

Η πρώτη έκδοση του UN Vector Tile Toolkit κυκλοφόρησε σε μια κεντρική ομιλία στο FOSS4G Asia 2018.

Τα μέλη του UN Open GIS αποτελούνται από Συνεισφέροντες και Παρατηρητές που συμμετέχουν ενεργά στις δραστηριότητες της πρωτοβουλίας. Η Αρχή Γεωχωρικών Πληροφοριών της Ιαπωνίας είναι ένα από τα μέλη που χρησιμοποιούν την εργαλειοθήκη για την πρωτοτυποποίηση της παραγωγής διανυσματικών πλακιδίων.

Οι προσπάθειες αυτές καταδεικνύουν τη δέσμευση του ΟΗΕ να αξιοποιήσει την τεχνολογία GIS και να συνεργαστεί με εταίρους για τη βελτίωση των γεωχωρικών δυνατοτήτων για τις επιχειρήσεις του ΟΗΕ και πέραν αυτών.

Μπορείτε να μάθετε περισσότερα για το έργο με αυτό το έγγραφο από τους κύριους προγραμματιστές του έργου.

Πηγή: https://joinup.ec.europa.eu/collection/open-source-observatory-osor/news/united-nations-open-source-tool-global-mapping