illu-iso-about

Η Ευρωπαϊκή Υποδομή Υπηρεσιών Blockchain (EBSI) αποσκοπεί στην αξιοποίηση της δυναμικής της τεχνολογίας blockchain προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος. Πράγματι, στην εποχή του σημερινού Διαδικτύου (Web2), οι μεγάλες πλατφόρμες και τα κοινωνικά δίκτυα ( τα γνωστά “GAFAM”) προσφέρουν υπηρεσίες που διευκολύνουν τις δραστηριότητες των χρηστών, όπως για παράδειγμα τη μοναδική σύνδεση με χρήση του Google. Ωστόσο, μέσω αυτών των υπηρεσιών, οι πλατφόρμες αυτές έχουν αποκτήσει παγκόσμια ορατότητα και έλεγχο της συμπεριφοράς και των διαπιστευτηρίων των χρηστών.

Στην επερχόμενη τρίτη εποχή του διαδικτύου (Web3), η EBSI αποσκοπεί στο να παρουσιάσει ένα νέο παράδειγμα για την ανταλλαγή και επαλήθευση πληροφοριών, επαναφέροντας τον έλεγχο των δεδομένων στους χρήστες τους. Παράλληλα, δημιουργεί ένα πλαίσιο εμπιστοσύνης που προστατεύει την ιδιωτικότητα, βασιζόμενη σε ευρωπαϊκούς κόμβους και απομακρύνοντας την εξάρτησή της από μεγάλες πλατφόρμες ή μια ισχυρή κεντρική κυβέρνηση.

Το έργο ξεκίνησε το 2018, όταν όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ, η Νορβηγία, το Λιχτενστάιν και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενώθηκαν με σκοπό να δημιουργήσουν την Ευρωπαϊκή Συνεργασία Blockchain (EBP). Από το 2020, αναπτύχθηκε ένα προσχέδιο (Proof of Concept) από τη DG DIGIT. Στις αρχές του 2021, πραγματοποιήθηκε ένα πρώτο πιλοτικό πρόγραμμα, στο οποίο οι “πρώιμοι χρήστες” (Early Adopters)από 18 ευρωπαϊκές χώρες συμμετείχαν με σκοπό να αναπτύξουν και να επιτύχουν διαλειτουργικότητα με το δικό τους πιλοτικό έργο, έχοντας πρόσβαση στο περιβάλλον προπαραγωγής του EBSI.

Το τελικό στάδιο του προγράμματος “Early Adopters” ολοκληρώθηκε με την παρουσίαση των αποτελεσμάτων στην Ημέρα Επίδειξης, η οποία διοργανώθηκε τον Ιούνιο του 2022. Από τώρα, το EBSI θα ξεκινήσει την αποτελεσματική εφαρμογή του με το άνοιγμα ενός ειδικού χώρου στις Βρυξέλλες, γνωστού ως Κέντρο Εμπειρίας EBSI. Θα παρέχει ένα επαληθεύσιμο πλαίσιο διαπιστευτηρίων σε πρωτοποριακούς τομείς, όπως η εκπαίδευση (πιστοποίηση πανεπιστημιακών διπλωμάτων) και η κοινωνική ασφάλιση, με τη χρήση των διαπιστευτηρίων του Ευρωπαϊκού Διαβατηρίου Κοινωνικής Ασφάλισης.

Με βάση το Blockchain

Η τεχνολογία blockchain είναι γνωστή για το γεγονός ότι είναι σχεδόν αδύνατο να τροποποιηθεί. Αυτό συμβαίνει επειδή το αποκεντρωμένο βιβλίο ενημερώνεται από όλους τους εξουσιοδοτημένους κόμβους με βάση τη συναίνεση. Τα αντίγραφα του λογιστικού βιβλίου, που περιέχουν πληροφορίες για όλες τις προηγούμενες συναλλαγές, αποθηκεύονται σε πολλά σημεία ταυτόχρονα. Κάτι που δυσχεραίνει σημαντικά την παραποίηση των δεδομένων, αποτρέπει την ύπαρξη ενός μοναδικού σημείου αποτυχίας και ενισχύει την ανθεκτικότητα του συστήματος έναντι κυβερνοεπιθέσεων.

Το δίκτυο blockchain του EBSI είναι ιδιαίτερο με διάφορους βασικούς τρόπους:

  • Είναι αδειοδοτημένο, πράγμα που σημαίνει ότι δεν επιτρέπεται σε οποιονδήποτε να λειτουργήσει έναν κόμβο του EBSI ή να εισάγει πληροφορίες σε αυτόν. Αυτό αποτρέπει την κατάχρηση του EBSI για παράνομους σκοπούς.

Χρήση και διαφάνεια

Τόσο η βιομηχανία όσο και ο δημόσιος τομέας θα επωφεληθούν από τη χρήση του EBSI στις επιχειρηματικές τους διαδικασίες, για τις οποίες εφαρμόζονται ήδη οι κύριες οικογένειες περιπτώσεων χρήσης.

Η διαφάνεια του πηγαίου κώδικα και η μόνιμη διαθεσιμότητα ανοικτού κώδικα εξασφαλίζονται με τη χρήση της δημόσιας άδειας χρήσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUPL-1.2).

Περισσότερες πληροφορίες στον ιστότοπο του EBSI

Πηγή: https://joinup.ec.europa.eu/