Europe-data-cyber_shutterstock_637827229

Στο πλαίσιο του Νόμου για τη Διακυβέρνηση των Δεδομένων (DGA), η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα δημιουργήσει ένα Ευρωπαϊκό Ενιαίο Σημείο Πρόσβασης (ESAP), το οποίο θα ενσωματωθεί στο data.europa.eu.

Ως ηλεκτρονικό ευρωπαϊκό μητρώο με δυνατότητα αναζήτησης, το ESAP θα συλλέγει, θα αντικατοπτρίζει εν μέρει και θα αποδίδει τα δεδομένα που παρέχονται από τα εθνικά ενιαία σημεία πληροφόρησης. Τα NSIP θα βοηθούν τους δυνητικούς επαναχρησιμοποιητές να βρίσκουν πληροφορίες σχετικά με το ποια προστατευόμενα δεδομένα (π.χ. προσωπικά ή εμπορικά εμπιστευτικά δεδομένα) μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Τα κράτη μέλη της ΕΕ πρέπει να τα δημιουργήσουν έως τις 24 Σεπτεμβρίου 2023.

Για την επιτυχή συλλογή των πληροφοριών των NSIP στο ESAP, τα μεταδεδομένα τους θα πρέπει να δομηθούν και να παρασχεθούν με συγκεκριμένο τρόπο. Για να διευκολύνει την εφαρμογή του ESAP και να παράσχει σαφήνεια σχετικά με τις απαιτήσεις μεταδεδομένων, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκπόνησε μια σειρά κατευθυντήριων γραμμών για τα κράτη μέλη.

Με τίτλο “Το Ευρωπαϊκό Ενιαίο Σημείο Πρόσβασης στο data.europa.eu: Harvesting guidelines”, το έγγραφο εξηγεί την εφαρμογή του ESAP και περιγράφει τις τεχνικές και λειτουργικές απαιτήσεις για τα NSIP. Τα κράτη μέλη μπορούν επίσης να αντλήσουν πληροφορίες από αυτές τις κατευθυντήριες γραμμές για να σχεδιάσουν το δικό τους NSPI για τη διασύνδεση με το ESAP, διευκολύνοντας έτσι την εναρμόνιση μεταξύ των NSPI.

Κατεβάστε τις κατευθυντήριες γραμμές για να μάθετε περισσότερα σχετικά με τις απαιτήσεις του ESAP.

Για να μάθετε περισσότερα σχετικά με την εφαρμογή της DGA, ανατρέξτε στην ειδική σελίδα της ακαδημίας data.europa.

Πηγή: https://data.europa.eu/en/news-events/news/european-single-access-point-harvesting-guidelines-member-states