Real flag of European Union with safe icon about new european law inside

Τον Μάρτιο 2023, ο Ευρωπαίος Επόπτης Προστασίας Δεδομένων ((EDPS) ανακοίνωσε ότι άρχισε να χρησιμοποιεί τη σουίτα ανοικτού κώδικα Nextcloud και το Collabora Online. Η απόφαση αυτή είναι αποτέλεσμα της ψηφιακής στρατηγικής της αρχής προστασίας δεδομένων για ένα ασφαλέστερο ψηφιακό μέλλον. Αν και η πρωτοβουλία είναι ακόμη μόνο πιλοτική, αυτά τα πρώτα βήματα μπορεί να υποδηλώνουν μια ευρύτερη υιοθέτηση λύσεων OSS στα θεσμικά όργανα της ΕΕ. Καθώς η εφαρμογή του Nextcloud διευκολύνθηκε μέσω μιας συνεργασίας με την TAS Cloud Services για την ενσωμάτωση με τη σύνδεση της ΕΕ, η λύση θα μπορούσε να επαναχρησιμοποιηθεί σε άλλες υπηρεσίες της ΕΕ.

Η σουίτα Nextcloud θα προσφέρει στους υπαλλήλους της ανεξάρτητης αρχής EDPS τη δυνατότητα να επωφεληθούν από μια συνεργατική λύση cloud που διασφαλίζει τη συμμόρφωση με τη νομοθεσία της ΕΕ για την προστασία των δεδομένων. Όπως έχει ήδη δεσμευτεί η EDPS, ο επόπτης προσπαθεί να “ελαχιστοποιήσει την εξάρτησή του από μονοπωλιακούς παρόχους υπηρεσιών επικοινωνιών και λογισμικού, για να αποφύγει τον επιζήμιο εγκλωβισμό και να συνεργαστεί με άλλα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα και άλλες δημόσιες διοικήσεις στην ΕΕ, ώστε να μπορέσουν να κάνουν το ίδιο”. Ο αναπληρωτής επόπτης της EDPS, Wojciech Wiewiórowski επιβεβαίωσε αυτό: “Το λογισμικό ανοικτού κώδικα προσφέρει εναλλακτικές λύσεις φιλικές προς την προστασία των δεδομένων σε σχέση με τους συνήθως χρησιμοποιούμενους παρόχους υπηρεσιών cloud μεγάλης κλίμακας που συχνά συνεπάγονται τη διαβίβαση προσωπικών δεδομένων φυσικών προσώπων σε χώρες εκτός ΕΕ. Επομένως, λύσεις όπως αυτή μπορούν να ελαχιστοποιήσουν την εξάρτηση από μονοπωλιακούς παρόχους και τον επιζήμιο εγκλωβισμό σε προμηθευτές”.

Οι μήνες που διανύουμε θα κρίνουν κατά πόσον η ενσωμάτωση αυτή είναι επιτυχής και πώς αυτή η πιλοτική εφαρμογή μπορεί να προσαρμοστεί από άλλα θεσμικά όργανα της ΕΕ για να διασφαλιστεί η ορθή εφαρμογή της προστασίας των δεδομένων. Με τη χρήση λογισμικού ανοικτού κώδικα, τα θεσμικά όργανα θα μπορούσαν να αποφύγουν τους υποεπεξεργαστές των δεδομένων και, ως εκ τούτου, να αποτρέψουν τη διαβίβαση δεδομένων σε χώρες εκτός ΕΕ.

Πηγή: https://joinup.ec.europa.eu/collection/open-source-observatory-osor/news/edps-leads-way-toward-open-source