Σχεδιάζοντας σήμερα το Ψηφιακό Δημόσιο του αύριο
Με την παρουσίαση της μεθοδολογίας του Service Design και βέλτιστων πρακτικών ψηφιακού μετασχηματισμού στο εξωτερικό, από ομιλητές διεθνούς κύρους, καθώς και την ανάδειξη έξυπνων λύσεων για την ψηφιακή αναβάθμιση 11 πεδίων πολιτικής του Δημόσιου Τομέα, ολοκληρώθηκε το 1ο Workshop του κύκλου εργαστηρίων “DigiGov Sessions”. Ακολουθώντας διεθνείς πρακτικές, 120 στελέχη από την ελληνική Δημόσια Διοίκηση, τις επιχειρήσεις, επαγγελματίες του Design και της Πληροφορικής, καθώς επίσης ακαδημαϊκοί, ερευνητές και ενεργοί πολίτες, συνεργάστηκαν σε μία εντατική άσκηση για τον ανασχεδιασμό των ψηφιακών υπηρεσιών του Δημόσιου Τομέα. Η διαδικασία ανέδειξε τις ανάγκες και τις προτεραιότητες για τον σχεδιασμό και την οργάνωση ψηφιακών υποδομών και πόρων, μεταξύ άλλων στους τομείς της Παιδείας, της Υγείας, της Οικονομίας και του Πολιτισμού.
Τα βασικότερα συμπεράσματα, τα οποία θα αξιοποιηθούν στα επόμενα εργαστήρια του κύκλου για περαιτέρω επεξεργασία και διερεύνηση, είναι:
Ο Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Γρηγόρης Ζαριφόπουλος απευθυνόμενος στους συμμετέχοντες τόνισε την προστιθέμενη αξία των DigiGov Sessions, αναφέροντας «Είναι μία πρωτότυπη πρωτοβουλία που πρέπει όλοι να στηρίξουμε και να συνεχίσουμε, εμπλέκοντας τους πολίτες στο σχεδιασμό λύσεων για τις υπηρεσίες του Δημοσίου». O Πρόεδρος του ΔΣ του ΕΔΥΤΕ, Στέφανος Κόλλιας εξήγησε την ουσία του κύκλου των εργαστηρίων: «Ο στόχος είναι να δώσουμε στους συμμετέχοντες Γνώση από εμπειρογνώμονες σε θέματα ψηφιακού μετασχηματισμού και να λάβουμε ανάδραση ώστε να τη χρησιμοποιήσουμε για τα επόμενα στάδια». O Κοσμήτορας της Σχολής ΗΜΜΥ, Καθηγητής του ΕΜΠ Νεκτάριος Κοζύρης, επεσήμανε στην παρέμβασή του «Έχουμε silo πληροφοριακά συστήματα που γεμίζουν καθημερινά με δεδομένα, αλλά δε συνεργάζονται μεταξύ τους, δε διασυνδέονται. Είναι απαραίτητο να εφαρμόσουμε το ‘Pipelining’ στη ροή των δεδομένων μεταξύ των πληροφοριακών συστημάτων του Δημοσίου. Να φτιάξουμε ανοιχτά APIs για κάθε πληροφοριακό σύστημα, ώστε να είναι εύκολη και τεχνικά απλή η διασύνδεση μεταξύ τους, καθώς και να διευκολύνουμε τη διασύνδεση των μητρώων».
Σημαντική ήταν η συμβολή των προσκεκλημένων ομιλητών, Pia Betton, υπεύθυνη Design και Site Lead στο παράρτημα της εταιρείας Nutanix με έδρα το Βερολίνο, Michael Lejeune, Creative Director στη Μητροπολιτική Αρχή Συγκοινωνιών της Κομητείας του Λος Άντζελες, Βικτώριας Καλογήρου, Programme Manager – EU policies / SNE on Interoperability in Public Services και Διομήδη Σπινέλλη, Προέδρου του Οργανισμού Ανοιχτών Τεχνολογιών, Καθηγητή στο Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Οι ομιλητές παρουσίασαν τις τελευταίες τάσεις και τις βέλτιστες πρακτικές μετασχηματισμού ψηφιακών υπηρεσιών του Δημόσιου Τομέα ανά τον κόσμο και ενέπνευσαν τους συμμετέχοντες.
Το 1ο Workshop μεταδόθηκε ζωντανά μέσω της υπηρεσίας διαδικτυακών μεταδόσεων ΔΙΑΥΛΟΣ του ΕΔΥΤΕ, καταγράφοντας 683 θεάσεις από 491 μοναδικούς επισκέπτες.
Ο κύκλος εργαστηρίων DigiGov Sessions αποτελεί μία καλά συντονισμένη, συλλογική προσπάθεια που εντάσσεται στο στρατηγικό πλάνο για τη μετάβαση στην ψηφιακή Διακυβέρνηση, η οποία θα εξασφαλίσει την καλύτερη λειτουργία του Κράτους, με διαφάνεια, καθώς και τη βελτίωση της εμπειρίας του Πολίτη και των επιχειρήσεων.
Θα ακολουθήσουν μελλοντικές δράσεις σε Αθήνα και σε άλλες πόλεις, το επόμενο τρίμηνο, αντίστοιχες του 1ου Workshop, καθώς και μικρότερων πιό εξειδικευμενων θεματικών εργαστηρίων με στόχο τη δρομολόγηση του συνεργατικού σχεδιασμού ψηφιακών υπηρεσιών (Design Sprints) του Δημόσιου τομέα.
Το Workshop διοργανώθηκε από το Εθνικό Δίκτυο Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας – GRNET σε συνεργασία με το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, το πρόγραμμα ISA² της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και το Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης & Αυτοδιοίκησης (ΕΚΔΔΑ).