Η ανάπτυξη κοινών σημασιολογικών προδιαγραφών αποτελεί κλειδί για την επίτευξη των στόχων της Διαλειτουργικής Ευρώπης και τη στήριξη των εθνικών δημόσιων διοικήσεων στην πορεία τους προς τη σημασιολογική διαλειτουργικότητα.
Στο πλαίσιο αυτό,αξίζει ιδιαίτερης αναφοράς το έργο της κοινότητας SEMIC που δραστηριοποιείται στην πλατφόρμα Joinup και έχει αναπτύξει μια ισχυρή εργαλειοθήκη για την υποστήριξη μηχανικών, εμπειρογνωμόνων και εθνικών διοικήσεων.
Οι προδιαγραφές του SEMIC διατίθενται σε ανοικτούς καιεπαναχρησιμοποιήσιμους μορφότυπους και έχουν αναπτυχθεί σταδιακά λαμβάνοντας υπόψη τις ανάγκες και την ανατροφοδότηση ολόκληρης της κοινότητας της σημασιολογικής διαλειτουργικότητας.
Η κοινότητα SEMIC εφαρμόζει ορισμένες αρχές για την ανάπτυξη σημασιολογικών προδιαγραφών με βάση τη διεθνή τεχνογνωσία και τις βέλτιστες πρακτικές. Αυτές οι αρχές αποτυπώνονται στον Oδηγό SEMIC style, ο οποίος αποσκοπεί στην προώθηση της χρήσης και την επαναχρησιμοποίηση των σχετικών προδιαγραφών, προκειμένου να υποστηριχθούν τόσο τα Κράτη-Μέλη στην ανάπτυξη των δικών τους σημασιολογικών μοντέλων όσο και οι πρωτοβουλίες για τους τομεακούς χώρους δεδομένων που βρίσκονται υπό διαμόρφωση σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Οι βασικές συνιστώσες του Οδηγού που είναι διαθέσιμες στο GitHub είναι οι ακόλουθες:
Οι δημόσιες διοικήσεις μπορούν να χρησιμοποιούν και να επεκτείνουν τα βασικά λεξιλόγια στα ακόλουθα πλαίσια:
Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα για τα Βασικά Λεξιλόγια, επισκεφθείτε αυτή τη σελίδα.
Τα προφίλ εφαρμογών SEMIC χρησιμοποιούνται σήμερα ευρέως σε όλη την Ευρώπη και αποτελούν βασικό στοιχείο για την ενίσχυση της διαλειτουργικότητας των δεδομένων μεταξύ δημόσιων διοικήσεων διαφορετικών χωρών.
Λοιπές σημασιολογικές προδιαγραφές
Το SEMIC παρέχει υποστήριξη με πρόσθετες προδιαγραφές και πρότυπα, ενώ διαδραματίζει σημαντικό ρόλο σε μια σειρά πρωτοβουλιών που σχετίζονται με τη σημασιολογική διαλειτουργικότητα και τη διασυνοριακή ανταλλαγή δεδομένων, όπως πχ. το μοντέλο δημόσιων υπηρεσιών για την εξειδίκευση των εννοιών που προβλέπονται στον Κανονισμό Single Digital Gateway.
Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι ο Οδηγός SEMIC Style αποτελεί το επιστέγασμα 15ετούς προσπάθειας κατάρτισης κοινών σημασιολογικών προδιαγραφών. Αντιμετωπίζει την ανάγκη για συνοχή στα δεδομένα, βασιζόμενος στην εμπειρία, τα διδάγματα, τις βέλτιστες πρακτικές, τις προκλήσεις και τις διαθέσιμες κατευθυντήριες γραμμές. Από τις αρχές του έτους η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διοργανώνει διαδικτυακά σεμινάρια για τον διαμοιρασμό του Οδηγού SEMIC στα Κράτη-Μέλη, με στόχο την επέκταση της χρήσης του αλλά και τον εμπλουτισμό και την ποιοτική βελτίωσή του μέσω ανοιχτής διαβούλευσης. Εντός των ημερών αναμένεται να δημοσιευτεί η αναθεωρημένη έκδοση του Οδηγού v1.0.0.
Πηγές: https://joinup.ec.europa.eu/collection/semic-support-centre/specifications
https://joinup.ec.europa.eu/sites/default/files/inline-files/Styleguide_Webinar_19apr2023_v1.0.pdf
https://semiceu.github.io/style-guide/public-review/index.html