Γράφει η Δρ. Κωνσταντίνα Δεληγιώργη, Προϊσταμένη Γενικής Δ/νσης Επικοινωνιών και Πληροφορικής Υπουργείο Ανάπτυξης
Σε μια εποχή, που η τεχνολογία εξελίσσεται θεαματικά, ο δημόσιος τομέας τα τελευταία χρόνια, ακολουθεί τις προκλήσεις της εποχής, γίνεται εξωστρεφής και προσφέρει πολλές υπηρεσίες μέσω των διαδικτυακών τόπων. Όμως, στον αντίποδα ο δημόσιος τομέας καλείται να «ισορροπήσει» ανάμεσα στην ασφάλεια/προστασία των δεδομένων και στη διαφάνειά τους διασφαλίζοντας ότι όλα τα δεδομένα που τηρεί, υποβάλλονται σε επεξεργασία, μόνο για τον σκοπό για τον οποίο προορίζονται και βεβαίως προστατεύονται από κάθε κατάχρηση ή και διαρροή δεδομένων προς τρίτους, ενώ παράλληλα να προσφέρει διαφάνεια δεδομένων, χτίζοντας θεμέλια εμπιστοσύνης με τους πολίτες. Συνεπώς, όλοι οι φορείς της δημόσιας διοίκησης καλούνται να λάβουν όλα εκείνα τα κατάλληλα τεχνικά και οργανωτικά μέτρα για την ασφάλεια των δεδομένων, τα οποία δε θα επιτρέψουν απώλεια ή αλλοίωση ή διάδοση ή καταστροφή δεδομένων, ενώ παράλληλα να ενισχύσουν τη διαφάνεια προσφέροντας συνεχή ενημέρωση στους πολίτες και τις επιχειρήσεις, προωθώντας τον υγιή ανταγωνισμό, προστατεύοντας το δημόσιο συμφέρον.
Η χρήση τεχνολογίας blockchain μπορεί πράγματι να ενισχύσει την ασφάλεια και τη διαφάνεια στο έργο όλων των φορέων της δημόσιας διοίκησης. Η υιοθέτηση της τεχνολογίας blockchain και η ενσωμάτωση της σε ένα DMS θα μπορούσε να διασφαλίσει την ακεραιότητα των παραγόμενων εγγράφων και τη διαφάνεια των αποφάσεων προς τους πολίτες. Αναφέρονται, ενδεικτικά, παρακάτω ορισμένοι τρόποι που η τεχνολογία blockchain μπορεί να συμβάλει σε αυτούς τους τομείς:
1. Ασφάλεια Δεδομένων: Η τεχνολογία blockchain χρησιμοποιεί κρυπτογραφία για την ασφαλή αποθήκευση των δεδομένων. Κάθε συναλλαγή, που πραγματοποιείται μέσω ενός διαδικτυακού τόπου, συνδέεται με τις προηγούμενες, δημιουργώντας ένα αλυσιδωτό ιστό που είναι δύσκολο να παραβιαστεί. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στην προστασία από διάφορες μορφές κυβερνοεπιθέσεων.
2. Διαφάνεια: Η τεχνολογία blockchain είναι ανοικτή για τους συμμετέχοντες, και κάθε συναλλαγή καταγράφεται με διαφανή τρόπο. Αυτό μπορεί να εξαλείψει την ανάγκη για εμπιστοσύνη στους εμπλεκόμενους, ενώ παράλληλα προσφέρει διαφάνεια στους πολίτες.
3. Μείωση Λαθών και Απάτης: Η αδιαμφισβήτητη φύση των δεδομένων σε ένα δίκτυο blockchain μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη λαθών και απάτης. Κάθε συναλλαγή είναι επαληθεύσιμη και ανεπίληπτη.
4. Αυτοματισμός Διαδικασιών: Η χρήση smart contracts, που είναι προγραμματιζόμενα κομμάτια κώδικα στην blockchain, μπορεί να επιτρέψει την αυτόματη εκτέλεση συμφωνιών και διαδικασιών, μειώνοντας την πιθανότητα ανθρώπινων λαθών.
5. Αντίσταση στην Παραβίαση: Η αρχιτεκτονική της blockchain καθιστά δύσκολο το να παραβιαστεί το πληροφοριακό σύστημα. Η αποκέντρωση της δομής της μειώνει τον κίνδυνο πιθανών επιθέσεων.
Με τη χρήση της τεχνολογίας blockchain, οι φορείς της δημόσιας διοίκησης μπορούν να επιτύχουν αυξημένη ασφάλεια, διαφάνεια και αποτελεσματικότητα στις διαδικασίες τους.
Η εξασφάλιση ολοκληρωμένης ασφάλειας και προστασίας των δεδομένων αλλά και η διάθεσή τους προς κάθε ενδιαφερόμενο, αποτελεί για τους δημόσιους φορείς κάτι πολύ περισσότερο από μια υποχρέωση συμμόρφωσης με τις νομικές και ρυθμιστικές απαιτήσεις, διότι, εμμέσως πλην σαφώς, είναι μία προφανής ένδειξη ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών από τους δημόσιους φορείς προς τους πολίτες.