Η διαμόρφωση πολιτικής στην Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να προσαρμόζεται στις ανάγκες της ψηφιακής εποχής, επιτυγχάνοντας έτσι την απαραίτητη διαλειτουργικότητα. Αυτό σημαίνει ότι οι ψηφιακές προκλήσεις και ευκαιρίες πρέπει να λαμβάνονται υπόψη από τα πρώτα στάδια της διαδικασίας διαμόρφωσης πολιτικής. Αυτή η προσέγγιση, γνωστή ως «ψηφιακή ετοιμότητα», απαιτεί αλλαγή νοοτροπίας από τους φορείς χάραξης πολιτικής, ώστε να γεφυρωθεί το χάσμα μεταξύ σχεδιασμού και εφαρμογής των πολιτικών μέσω διεπιστημονικής συνεργασίας.

Με την υιοθέτηση μιας «ψηφιακά έτοιμης» προσέγγισης και την καλύτερη αξιοποίηση των ψηφιακών τεχνολογιών και δεδομένων, η νομοθεσία μπορεί να εφαρμοστεί πιο ομαλά, προσφέροντας οφέλη τόσο στις δημόσιες διοικήσεις όσο και στους πολίτες. Για να υποστηριχθεί αυτό το εγχείρημα, η κοινότητα «Καλύτερη Νομοθεσία για Ομαλότερη Εφαρμογή» (Better Legislation for Smoother Implementation – BLSI) προσφέρει τρία διαδικτυακά μαθήματα στην Ακαδημία Interoperable Europe (IOP EU Academy). Τα μαθήματα αυτά απευθύνονται σε πολιτικούς φορείς, δημόσιους υπαλλήλους και ειδικούς πληροφορικής που εργάζονται στους θεσμούς της ΕΕ ή στις εθνικές δημόσιες διοικήσεις. Ωστόσο, οποιοσδήποτε ενδιαφέρεται για την ψηφιακή ετοιμότητα στη χάραξη πολιτικής είναι καλοδεχούμενος να τα παρακολουθήσει.

Ανακαλύψτε τα Μαθήματα Ψηφιακής Ετοιμότητας

  1. Ψηφιακά έτοιμη χάραξη πολιτικής: Αυτό το εισαγωγικό μάθημα θα σας καθοδηγήσει στα βασικά στοιχεία των ψηφιακά έτοιμων πολιτικών και την εφαρμογή τους από τα θεσμικά όργανα της ΕΕ και τις εθνικές διοικήσεις. Θα τονιστεί η σημασία της ένταξης των ψηφιακών παραμέτρων νωρίς στον κύκλο διαμόρφωσης πολιτικής με τη συμβολή διεπιστημονικών ομάδων. Μέχρι το τέλος του μαθήματος, θα έχετε αποκτήσει μια βαθύτερη κατανόηση του πώς αυτή η προσέγγιση επιτρέπει την καλύτερη ρύθμιση.
  1. Τι είναι η κανονιστική αναφορά και γιατί είναι σημαντική: Μετά το εισαγωγικό μάθημα, μπορείτε να εμβαθύνετε τις γνώσεις σας σχετικά με την ψηφιακά έτοιμη χάραξη πολιτικής μέσω αυτού του διαδικτυακού μαθήματος. Θα μάθετε τι είναι η κανονιστική αναφορά, τα στάδια της και τη σημασία της στη νομοθεσία. Επίσης, θα επισημανθούν τα οφέλη και οι προκλήσεις της απλοποίησης αυτής της διαδικασίας, καθώς και οι βασικές αρχές που μπορούν να επιτρέψουν μια πιο συντονισμένη προσέγγιση στη διαμόρφωση κανονιστικών απαιτήσεων.
  1. Κατανόηση του Νόμου ως Κώδικα: Αυτό το μάθημα θα σας εισάγει στην έννοια του «Νόμου ως Κώδικα» (Law as Code). Αυτή η ιδέα προωθεί την ανάπτυξη επίσημων νομικών κειμένων σε μορφή που μπορεί να αναγνωστεί από μηχανές. Στο τέλος αυτής της εκπαίδευσης, θα έχετε αποκτήσει μια βαθύτερη κατανόηση της έννοιας, των πλεονεκτημάτων και των προκλήσεών της, καθώς και πολύτιμες γνώσεις για τις πρακτικές επιπτώσεις της.

Για περισσότερες πληροφορίες και για να συνδεθείτε με άλλους ανθρώπους και οργανισμούς που στοχεύουν να κάνουν τη νομοθεσία πιο εύκολα σχεδιάσιμη και υλοποιήσιμη, επισκεφθείτε τη σελίδα τηςBLSI.

Πηγή: https://joinup.ec.europa.eu/collection/digital-skills-public-sector/solution/interoperable-europe-academy/news/digital-ready-policymaking-e-learning