rect234

Η Agenzia per l’Italia Digitale (AGID) παρουσίασε πρόσφατα τη νέα στρατηγική της για την ψηφιοποίηση της δημόσιας διοίκησης στην Ιταλία για την περίοδο 2024-2026. Το τριετές αυτό σχέδιο ανανεώνει τις κατευθυντήριες γραμμές για τη διαλειτουργικότητα και, για πρώτη φορά, εντάσσει την υιοθέτηση της τεχνητής νοημοσύνης (ΤΝ), στοχεύοντας στη βελτίωση της αποδοτικότητας, της διαφάνειας και της ποιότητας των δημόσιων υπηρεσιών.

Η AGID, ο αρμόδιος οργανισμός για την εφαρμογή του ψηφιακού θεματολογίου της Ιταλίας, συντονίζει τη συνεργασία ανάμεσα σε διάφορα επίπεδα δημόσιας διοίκησης. Το νέο σχέδιο, το οποίο διαμορφώθηκε σε συνεργασία με δημόσιους οργανισμούς, πανεπιστήμια, επιχειρήσεις και εμπορικές ενώσεις, αποτελεί το κύριο εργαλείο για τον καθορισμό των ψηφιακών στόχων της χώρας, καθοδηγώντας 23.000 δημόσιους οργανισμούς στην υλοποίηση της ψηφιοποίησης.

Δέσμευση στον Ανοιχτό Κώδικα

Μία από τις κεντρικές πτυχές της στρατηγικής είναι η δέσμευση της Ιταλίας στη χρήση λογισμικού ανοιχτού κώδικα. Το σχέδιο προτείνει τη μέγιστη επαναχρησιμοποίηση ανοιχτού λογισμικού, με σκοπό τη βελτίωση της ποιότητας των ψηφιακών εφαρμογών και υπηρεσιών της δημόσιας διοίκησης, αλλά και την εξοικονόμηση πόρων. Μέχρι το 2025, τουλάχιστον 125 δημόσιες διοικήσεις και 2.800 οντότητες αναμένεται να επαναχρησιμοποιούν λογισμικό ανοιχτού κώδικα μέσω της πλατφόρμας Developers Italia.

Ο Mario Nobile, Γενικός Διευθυντής της AGID, επισημαίνει ότι η στρατηγική αυτή αποσκοπεί στην αποφυγή του «τεχνολογικού εγκλωβισμού» και στην προώθηση της επαναχρησιμοποίησης ψηφιακών λύσεων. Επιπλέον, η Ιταλία επιδιώκει τη δημιουργία κοινοτήτων επαναχρησιμοποίησης, προωθώντας τη συνεργασία και την καινοτομία μεταξύ των δημόσιων διοικήσεων.

Ενίσχυση της Διαλειτουργικότητας και Εισαγωγή της Τεχνητής Νοημοσύνης

Η στρατηγική της Ιταλίας ευθυγραμμίζεται με το ευρωπαϊκό πλαίσιο διαλειτουργικότητας, το οποίο καθορίζει τη διαλειτουργικότητα ως θεμελιώδη αρχή για τον ψηφιακό μετασχηματισμό. Η ενσωμάτωση ανοικτών δεδομένων και API, καθώς και η χρήση σχεδίου ανοιχτού κώδικα της χώρας, έχουν στόχο τη βελτίωση της προσβασιμότητας και της συνεργασίας μεταξύ των διαφόρων δημόσιων υπηρεσιών.

Το πιο σημαντικό στοιχείο του νέου σχεδίου είναι η εισαγωγή της τεχνητής νοημοσύνης στη δημόσια διοίκηση. Στόχος είναι η αξιοποίηση της ΤΝ για την αυτοματοποίηση διαδικασιών, τη βελτίωση της λήψης αποφάσεων μέσω δεδομένων, και την παροχή εξατομικευμένων υπηρεσιών προς τους πολίτες. Η AGID θα εκδώσει κατευθυντήριες γραμμές για την προμήθεια και ανάπτυξη ΤΝ, με την πρώτη έκδοση να αναμένεται μέχρι το τέλος του 2024.

Ο Nobile τονίζει τη σημασία της ΤΝ για την ενίσχυση των ψηφιακών υποδομών και την αύξηση της ανταγωνιστικότητας της Ιταλίας. Σημειώνει επίσης ότι, για μερικές από τις πιο καινοτόμες δημόσιες διοικήσεις, η ΤΝ έχει ήδη αρχίσει να εφαρμόζεται, προσφέροντας νέες δυνατότητες.

Συνεχής Επικαιροποίηση της Στρατηγικής

Η στρατηγική έχει σχεδιαστεί για να ανταποκρίνεται στις ραγδαίες τεχνολογικές εξελίξεις. Η AGID θα επικαιροποιεί το σχέδιο σε ετήσια βάση, δίνοντας στις δημόσιες διοικήσεις τον απαραίτητο χρόνο και τα μέσα για να προσαρμόζονται στο συνεχώς μεταβαλλόμενο ψηφιακό τοπίο. Η πρώτη επικαιροποίηση της στρατηγικής αναμένεται εντός του Σεπτεμβρίου του 2024, ενώ οι στόχοι του ψηφιακού μετασχηματισμού θα συνεχίσουν να εξελίσσονται με βάση τις ανάγκες των δημόσιων υπηρεσιών.

Πηγή: https://joinup.ec.europa.eu/collection/open-source-observatory-osor/news/italys-public-service-digital-strategy-updated