Στις 22 Σεπτεμβρίου 2024, κατά την ετήσια σύνοδό της, η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών ενέκρινε ομόφωνα τη “Συμφωνία για το Μέλλον” — μια φιλόδοξη πρωτοβουλία που στοχεύει στη δημιουργία ενός ασφαλέστερου, ειρηνικότερου και πιο συμπεριληπτικού κόσμου. Στον πυρήνα της συμφωνίας βρίσκεται η προώθηση της ψηφιακής ισότητας και της συνεργασίας, με τις ανοιχτές τεχνολογίες να παίζουν κεντρικό ρόλο.

Η Παγκόσμια Ψηφιακή Συμφωνία (GDC) και ο Ρόλος της Τεχνολογίας

Ένα από τα πιο σημαντικά μέρη της “Συμφωνίας για το Μέλλον” είναι η Παγκόσμια Ψηφιακή Συμφωνία (GDC), η οποία στοχεύει να αξιοποιήσει την ψηφιακή τεχνολογία για την προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης και την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η GDC επικεντρώνεται σε καίρια ζητήματα όπως η μείωση των ανισοτήτων στην πρόσβαση στην τεχνολογία, η ενίσχυση της κυβερνοασφάλειας και η πρόληψη της κακής χρήσης των τεχνολογιών. Στο επίκεντρο βρίσκεται η αναγνώριση της αξίας των ανοιχτών τεχνολογιών ως καταλυτών για την παγκόσμια συνεργασία στον ψηφιακό τομέα.

Στο Προσκήνιο ο Ανοιχτός Κώδικας

Η αναγνώριση του ανοιχτού κώδικα από την Παγκόσμια Ψηφιακή Συμφωνία (GDC) σηματοδοτεί μια σημαντική στροφή στις παγκόσμιες τεχνολογικές πολιτικές. Η GDC αναγνωρίζει ότι τα ψηφιακά δημόσια αγαθά — όπως το λογισμικό ανοιχτού κώδικα, τα δεδομένα, τα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης, τα πρότυπα και το περιεχόμενο — αποτελούν βασικά εργαλεία για τις χώρες, προκειμένου να προσαρμόζουν τις ψηφιακές λύσεις στις ιδιαίτερες ανάγκες τους.

Η συμφωνία καθορίζει συγκεκριμένα βήματα για την ενίσχυση των πρωτοβουλιών ανοιχτού κώδικα:

  • Τα κράτη-μέλη καλούνται να αναπτύξουν και να διατηρούν “ασφαλές και αξιόπιστο λογισμικό ανοιχτού κώδικα, ανοιχτά δεδομένα, ανοιχτά μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης και ανοιχτά πρότυπα” μέσω συνεργατικών προσπαθειών.
  • Προωθείται η υιοθέτηση ανοιχτών προτύπων και η διασφάλιση της διαλειτουργικότητας, καθιστώντας ευκολότερη τη χρήση των ψηφιακών δημόσιων αγαθών σε διαφορετικές πλατφόρμες.

Αυτές οι δεσμεύσεις στοχεύουν στην εξίσωση των ευκαιριών, διασφαλίζοντας ότι τα ψηφιακά εργαλεία και οι υποδομές είναι προσβάσιμα από όλες τις χώρες, ιδιαίτερα από εκείνες με περιορισμένους πόρους.

Πρόσκληση για Δράση

Τα Ηνωμένα Έθνη καλούν οργανισμούς από όλους τους τομείς — διεθνείς φορείς, επιχειρήσεις, την ακαδημαϊκή κοινότητα, ειδικούς στην τεχνολογία και την κοινωνία των πολιτών — να στηρίξουν τη Συμφωνία και να διαδραματίσουν ενεργό ρόλο στην υλοποίησή της. Η ευρεία αυτή συνεργασία θεωρείται ζωτικής σημασίας για τη μετουσίωση των φιλόδοξων στόχων της Συμφωνίας σε απτά αποτελέσματα.

Με τον πρώτο γύρο εγκρίσεων που θα ανακοινωθεί τον Δεκέμβριο του 2024, οι υποστηρικτές του ανοιχτού κώδικα είναι αισιόδοξοι ότι αυτό το πλαίσιο θα πυροδοτήσει βαθύτερη συνεργασία και καινοτομία στην παγκόσμια ψηφιακή κοινότητα.

Διαμορφώνοντας ένα Ψηφιακό Μέλλον για Όλους

Η υιοθέτηση του Συμφώνου για το Μέλλον σηματοδοτεί μια κρίσιμη στιγμή για τον τρόπο με τον οποίο η ψηφιακή τεχνολογία αντιμετωπίζεται στην παγκόσμια ανάπτυξη. Θέτοντας τα δημόσια αγαθά ανοιχτού κώδικα και τα ψηφιακά δημόσια αγαθά στην πρώτη γραμμή, ο ΟΗΕ ανοίγει το δρόμο για ένα πιο δίκαιο ψηφιακό τοπίο. Αυτή η αλλαγή αναμένεται να ξεκλειδώσει νέους δρόμους για ομαδική εργασία και καινοτομία, διασφαλίζοντας ότι η πρόοδος στην τεχνολογία ωφελεί όλους και συμβάλλει στην επίτευξη των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης.

Για περισσότερες πληροφορίες και τρόπους συμμετοχής, το πλήρες κείμενο της Παγκόσμιας Ψηφιακής Συμφωνίας είναι διαθέσιμο στην επίσημη ιστοσελίδα του ΟΗΕ.

Πηγή: https://joinup.ec.europa.eu/collection/open-source-observatory-osor/news/global-digital-compact-and-open-source