Η εκτενής διαβούλευση για τη διακυβέρνηση της τεχνητής νοημοσύνης (AI), με πρωτοβουλία του οργανισμού The Future Society, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο AI & Society (ENS-PSL), το Tech & Global Affairs Innovation Hub του Sciences Po, το Γαλλικό Συμβούλιο Ψηφιακής Πολιτικής (CNNum) και το Make.org, ολοκληρώθηκε πρόσφατα, παρουσιάζοντας νέα δεδομένα για την ανάπτυξη της διακυβέρνησης της AI. Η πρωτοβουλία αυτή πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της προετοιμασίας του AI Action Summit 2025 της Γαλλίας και αποτέλεσε πρότυπο για τη συμπεριληπτική ανάπτυξη πολιτικών στον τομέα της τεχνολογικής διακυβέρνησης.

Μεγάλη Συμμετοχή Πολιτών και Ειδικών

Η διαδικασία συγκέντρωσε απόψεις από περισσότερους από 10.000 πολίτες και 200 ειδικούς σε παγκόσμιο επίπεδο, αποτελώντας το μεγαλύτερο έως τώρα εγχείρημα συμμετοχικής διαβούλευσης για τη χάραξη πολιτικής γύρω από την τεχνητή νοημοσύνη. Ξεχώρισε για την κλίμακα και τη γεωγραφική ποικιλομορφία των συμμετεχόντων. Με επικεφαλής το The Future Society, η διαβούλευση βασίστηκε σε αναλυτικές συζητήσεις με ακαδημαϊκούς, επιστήμονες, μη κυβερνητικούς οργανισμούς, συνδικαλιστικές ενώσεις και άλλους εμπειρογνώμονες από πέντε ηπείρους.

Πέντε Κύριοι Άξονες Δράσης

Τα αποτελέσματα αυτής της διαβούλευσης παρουσίασαν πέντε κρίσιμες προτεραιότητες για τη μελλοντική ανάπτυξη και διακυβέρνηση της AI:

  1. Διεθνής Συνεργασία στην AI – Οι συμμετέχοντες πρότειναν τη δημιουργία ενός διεθνούς επιστημονικού φορέα για τη συνεργασία σε θέματα κινδύνων AI, εξασφαλίζοντας τη συμμετοχή της κοινωνίας των πολιτών και των χωρών του Παγκόσμιου Νότου.
  2. Κοινά Πρότυπα για Ασφαλή AIΠροτάθηκε η εφαρμογή μέτρων λογοδοσίας, όπως η δημοσίευση βαθμολογιών δέσμευσης εταιρειών AI, καθώς και η θέσπιση σαφών προδιαγραφών εποπτείας.
  3. Εκπαίδευση και Κριτική Σκέψη στην AI Επισημάνθηκε η ανάγκη για μια διεθνή πρωτοβουλία εκπαίδευσης και κριτικής σκέψης γύρω από την AI, μαζί με τη σύσταση ομάδας εργασίας για την αντιμετώπιση των αλλαγών στην αγορά εργασίας.
  4. Περιβαλλοντική Βιωσιμότητα – Οι συμμετέχοντες υπογράμμισαν τη σημασία της δημιουργίας ενός “Πίνακα Πράσινης AI” (GreenAI Leaderboard) και την υιοθέτηση υποχρεωτικών προτύπων ενεργειακής αποδοτικότητας στις τεχνολογίες AI.
  5. Λύσεις για το Δημόσιο Συμφέρον – Δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στη χρήση της AI σε τομείς όπως η υγεία, η κλιματική δράση και η καταπολέμηση της παραπληροφόρησης, όπου τα οφέλη είναι αποδεδειγμένα και οι κίνδυνοι ελεγχόμενοι.

Προς Μια Συμπεριληπτική Διακυβέρνηση της Τεχνητής Νοημοσύνης

Τα ευρήματα αυτής της διαβούλευσης παρουσιάστηκαν στην 6η Έκδοση του «Athens Roundtable», η οποία πραγματοποιήθηκε στα κεντρικά γραφεία του ΟΟΣΑ στο Παρίσι. Εκεί, εκπρόσωποι κυβερνήσεων, βιομηχανίας, ακαδημαϊκών και οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών συζήτησαν στρατηγικές για διεθνή συνεργασία στη διακυβέρνηση της AI.

Συμπεράσματα και Επόμενα Βήματα

Αυτή η πρωτοβουλία αποδεικνύει ότι οι συμπεριληπτικές και αποκεντρωμένες προσεγγίσεις μπορούν να γεφυρώσουν διαφορετικά συμφέροντα και να δημιουργήσουν μια ισχυρή βάση για υπεύθυνη διακυβέρνηση της τεχνητής νοημοσύνης. Παράλληλα, υπογραμμίζεται η σημασία της συνεργασίας για τη βιώσιμη ανάπτυξη και τη δημιουργία ενός μέλλοντος όπου η AI θα εξυπηρετεί το κοινό καλό.

Εδώ ολόκληρη η έκθεση με τα συμπεράσματα της διαβούλευσης

Πηγή: https://thefuturesociety.org/aiactionsummitconsultationreport/