Στις 17 και 18 Μαρτίου 2025, το Παρίσι φιλοξένησε την πρώτη συνάντηση της ευρωπαϊκής κοινότητας “Rules as Code”, σηματοδοτώντας την έναρξη μιας νέας προσέγγισης στη σύνταξη και εφαρμογή των κανονισμών στην Ευρώπη. Η εκδήλωση διοργανώθηκε από τη Διυπουργική Διεύθυνση Ψηφιακών Υποθέσεων της Γαλλίας (DINUM), σε συνεργασία με το Digicampus(Ολλανδία) και το ΕΔΥΤΕ (Ελλάδα), υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Περισσότεροι από 100 ειδικοί από δημόσιες διοικήσεις, ερευνητικά κέντρα και τεχνολογικούς φορείς συναντήθηκαν για να διαμορφώσουν κοινές βάσεις γύρω από τη νέα πρακτική: τη μετατροπή των κανονισμών σε αναγνώσιμη και από μηχανές μορφή, προς όφελος της αυτοματοποιημένης εφαρμογής, της διαφάνειας και της καλύτερης εξυπηρέτησης των πολιτών.

Τι είναι το “Rules as Code”;

Πρόκειται για μια καινοτόμο μεθοδολογία που επιτρέπει την ταυτόχρονη συγγραφή των κανονισμών σε νομική και υπολογιστική μορφή. Αυτό καθιστά δυνατή:

  • τη συνεπή και αυτοματοποιημένη εφαρμογή των κανόνων,
  • την εξατομικευμένη ενημέρωση για τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις κάθε πολίτη ή επιχείρησης,
  • την ανάλυση του αντικτύπου κανονιστικών αλλαγών με εργαλεία προσομοίωσης

 

Μπορείτε να μάθετε περισσότερα για το έργο σ΄ αυτό το βίντεο:

Η πρώτη ευρωπαϊκή συνάντηση: Από τη θεωρία στην πράξη

Η πρώτη ημέρα περιλάμβανε παρουσιάσεις στρατηγικής σημασίας:

  • Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η DINUM παρουσίασαν το πλαίσιο του GovTech4All και τη σημασία του “Rules as Code” για το μέλλον της ρύθμισης στην ΕΕ.
  • Παρουσιάστηκε το διακρατικό πιλοτικό έργο PRA – Εξατομικευμένοι Βοηθοί Ρύθμισης, με συμμετοχή της Γαλλίας, της Ολλανδίας και της Ελλάδας.
  • Χώρες όπως η Σουηδία και οι Κάτω Χώρες παρουσίασαν εφαρμογές επαναχρησιμοποιήσιμων κανονιστικών δεδομένων.

Η δεύτερη ημέρα αφιερώθηκε στη συνεργατική εργασία, με:

  • διαδραστικά εργαστήρια πάνω σε εργαλεία ανοικτού κώδικα, όπως τα OpenFisca και Publicodes,
  • εφαρμοσμένη έρευνα του INRIA,
  • συζητήσεις για τη διαφάνεια στις αυτοματοποιημένες αποφάσεις και τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης στην εφαρμογή των κανονισμών.

 

Το ΕΔΥΤΕ στο επίκεντρο του πιλοτικού PRA

Κεντρική θέση στη συνάντηση κατείχε η παρουσίαση του πιλοτικού έργου PRA, που υλοποιείται από το DINUM, το ΕΔΥΤΕ και το Digicampus στο πλαίσιο του GovTech4All. Στόχος του έργου είναι η ανάπτυξη ψηφιακών βοηθών που επιτρέπουν στους πολίτες να κατανοούν και να εφαρμόζουν εύκολα τους κανονισμούς που τους αφορούν.

Μέσω του PRA, ο πολίτης μπορεί:

  • να ενημερώνεται για δικαιώματα και υπηρεσίες που τον αφορούν,
  • να λαμβάνει προσωποποιημένες εξηγήσεις και καθοδήγηση,
  • να ελέγχει την επιλεξιμότητά του για παροχές,
  • να υποβάλει ηλεκτρονικά αιτήματα και αιτήσεις,
  • να παρακολουθεί αλλαγές στους κανονισμούς που τον επηρεάζουν.

Το έργο αξιοποιεί την τεχνογνωσία των τριών εταίρων, με στόχο τη βελτίωση της σχέσης κράτους-πολίτη μέσα από τεχνολογικά έξυπνες και κοινωνικά ωφέλιμες λύσεις.

 

Η επόμενη μέρα: Μια ευρωπαϊκή κοινότητα πρακτικής γεννιέται

Η επιτυχία της πρώτης συνάντησης επιβεβαίωσε το αυξανόμενο ενδιαφέρον για μια κοινή ευρωπαϊκή προσέγγιση στους “κανόνες ως κώδικα”. Ήδη, χώρες όπως η Γαλλία σχεδιάζουν τακτικές εθνικές συναντήσεις, ενώ όλοι οι εταίροι συμφώνησαν στην ανάγκη συνέχειας με μια δεύτερη πανευρωπαϊκή συνάντηση το 2026.

Το ΕΔΥΤΕ, με συνεχή παρουσία στις ευρωπαϊκές δράσεις για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του δημόσιου τομέα, συμβάλλει καθοριστικά στην υιοθέτηση πρακτικών όπως το “Rules as Code”, φέρνοντας την καινοτομία πιο κοντά στον πολίτη και στην καθημερινή λειτουργία της Δημόσιας Διοίκησης.

Πηγή: https://interoperable-europe.ec.europa.eu/collection/govtechconnect/news/rules-code-europe