Το Legal Entity Identifier (LEI) του Global Legal Entity Identifier Foundation (GLEIF) αναγνωρίστηκε επισήμως ως Ψηφιακό Δημόσιο Αγαθό (Digital Public Good) από τη Digital Public Goods Alliance. Η αναγνώριση αυτή επιβεβαιώνει ότι το LEI πληροί αυστηρά κριτήρια ανοικτού λογισμικού, προστασίας της ιδιωτικότητας και υπεύθυνης διακυβέρνησης, όπως ορίζονται από το Digital Public Goods Standard, σε πλήρη εναρμόνιση με τον Χάρτη Ψηφιακής Συνεργασίας του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ.

Εργαλείο ψηφιακής εμπιστοσύνης

Η αναγνώριση του LEI ως Ψηφιακού Δημόσιου Αγαθού το καθιστά ένα αξιόπιστο, διαφανές και διαλειτουργικό εργαλείογια την ενίσχυση της ψηφιακής εμπιστοσύνης, της οικονομικής ενσωμάτωσης και της παγκόσμιας συνεργασίας. Παράλληλα, ενδυναμώνει τις θεμελιώδεις υποδομές του ψηφιακού δημόσιου χώρου, συμβάλλοντας στην επιτάχυνση τωνΣτόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης (SDGs) έως το 2030.

Το LEI παρέχει μοναδική αναγνώριση νομικών οντοτήτων που συμμετέχουν σε συναλλαγές – χρηματοοικονομικές ή ψηφιακές – και συνδέεται με κρίσιμες πληροφορίες σχετικά με την ταυτότητα και τη δομή ιδιοκτησίας των οργανισμών. Όλα τα σχετικά δεδομένα είναι διαθέσιμα στο Global LEI Index, τον μοναδικό παγκόσμιο κατάλογο ανοικτών, τυποποιημένων και υψηλής ποιότητας δεδομένων νομικών οντοτήτων.

Η χρήση του LEI:

  • μειώνει κόστος και γραφειοκρατία,
  • επιταχύνει τις διαδικασίες,
  • ενισχύει τη διαχείριση κινδύνων και τη συμμόρφωση,
  • προάγει τη διαλειτουργικότητα μεταξύ συστημάτων,
  • ενδυναμώνει την εμπιστοσύνη στις ψηφιακές συναλλαγές.

Τα οφέλη αυτά πολλαπλασιάζονται όσο αυξάνεται η υιοθέτηση του LEI σε παγκόσμιο επίπεδο. Η GLEIF καλεί επιχειρήσεις, δημόσιους φορείς και οργανισμούς να αξιοποιήσουν το LEI στον σχεδιασμό και την υλοποίηση των ψηφιακών τους πρωτοβουλιών.

Σύνδεση με την εθνική στρατηγική

Η αναγνώριση του LEI ως Ψηφιακού Δημόσιου Αγαθού έχει ιδιαίτερη σημασία και για την Ελλάδα. Ευθυγραμμίζεται πλήρως με τους στόχους της Εθνικής Ψηφιακής Στρατηγικής, καθώς και με τις προτεραιότητες για ανοικτά δεδομένα, διαλειτουργικά μητρώα και ψηφιακή διαφάνεια στον δημόσιο τομέα.

Η ενσωμάτωση διεθνώς αναγνωρισμένων προτύπων, όπως το LEI, ενισχύει την αξιοπιστία των ψηφιακών υπηρεσιών, διευκολύνει την ασφαλή διασύνδεση μεταξύ μητρώων και πληροφοριακών συστημάτων και συμβάλλει στη διασφάλιση της ταυτότητας νομικών οντοτήτων με τρόπο ανοικτό, τυποποιημένο και διαφανή.

Πηγή: https://www.digitalpublicgoods.net/r/lei