To έργο, το οποίο σχεδιάστηκε για το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης από το Εθνικό Δίκτυο Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας (ΕΔΥΤΕ) – GRNET, στοχεύει στην καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη, μέσα από ένα νέο πληροφοριακό σύστημα που θα αντικαταστήσει το παλιό, το οποίο είναι για τις ανάγκες της εποχής παρωχημένο.
Πολύ σημαντικό στοιχείο του νέου συστήματος είναι η διαλειτουργικότητα του με άλλα συστήματα του Δημοσίου, ή αναγκαία μητρώα, όπως το Εθνικό Μητρώο Διοικητικών Διαδικασιών, ώστε οι υπάλληλοι να βλέπουν ανά πάσα ώρα και στιγμή τα δικαιολογητικά και τις διαδικασίες που απαιτούνται για κάθε υπηρεσία που παρέχουν, απαλλάσσοντας τους πολίτες από άσκοπες μετακινήσεις.
Ο εκσυγχρονισμός των ΚΕΠ θα πραγματοποιηθεί σε πολλαπλά επίπεδα, μέσω της ολοκλήρωσης εργαλείων στη διάθεση του υπαλλήλου των ΚΕΠ, προκειμένου να εκτελεί την εργασία του απρόσκοπτα, μέσα από μια ενοποιημένη δικτυακή πλατφόρμα. Αυτό περιλαμβάνει αναβάθμιση υπηρεσιών και απλοποίηση των διαδικασιών που καλείται να διεκπεραιώνει καθημερινά. Επιπλέον, θα αυξηθεί ο αριθμός των διαδικασιών που θα διεκπεραιώνονται ηλεκτρονικά, παράλληλα με τη δυνατότητα ηλεκτρονικής διακίνησης των εγγράφων από τους πολίτες χωρίς την ανάγκη εκτύπωσης ή/και δημιουργίας αντιγράφων.
Τέλος, θα υπάρξει διασύνδεση και διαλειτουργικότητα των επιμέρους συστημάτων της Δημόσιας Διοίκησης, προκειμένου να ενισχυθεί η διαδικασία της αυτεπάγγελτης, ηλεκτρονικής αναζήτησης επιμέρους δικαιολογητικών που απαιτούνται για την ολοκλήρωση κάθε επιχειρησιακής διαδικασίας.
Στο πλαίσιο του ΚEP back office είναι σε εξέλιξη οι εξής υλοποιήσεις :
- Καταγραφή, ανάλυση και προτεραιοποίηση των απαιτήσεων για το νέο πληροφοριακό σύστημα των ΚΕΠ και τη διασύνδεσή του με την πύλη EU–GO.
- Σχεδιασμός και ανάπτυξη της πλατφόρμας σε φάσεις σταδιακών υλοποιήσεων ελάχιστων βιώσιμων προϊόντων (MVP), τα οποία θα καλύπτουν τις βασικές ανάγκες των ΚΕΠ στην παρούσα κατάσταση και θα επιτρέπουν τη χρήση διαρκώς αυξανόμενου υποσυνόλου των υποσυστημάτων και διαλειτουργικοτήτων, καθώς και του τελικού συστήματος που θα προσφέρει πλήρη λειτουργικότητα με το σύνολο τους .
- Μετάφραση δεδομένων και περιεχομένου από τα υπάρχοντα συστήματα στη νέα πλατφόρμα.
- Δημιουργία κοινότητας πρακτικής των εργαζομένων στα ΚΕΠ.
- Δημιουργία εργαλείων υποστήριξης της Κοινότητας Πρακτικής.
- Δημιουργία εκπαιδευτικού λογισμικού και οδηγιών χρήσης και καλής λειτουργίας