Η Εθνική Πολιτική Διοικητικών Διαδικασιών αποτελεί μια συνεκτική δημόσια πολιτική για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του κράτους, η οποία στοχεύει στη διαφάνεια, στην οικονομική ανάπτυξη και στην αποτελεσματικότερη και φιλικότερη εξυπηρέτηση πολιτών και επιχειρήσεων.
Βασίζεται σε τρία εργαλεία-πυλώνες τα οποία αλληλοεξαρτώνται και αλληλοεπιδρούν μεταξύ τους:
Η αλληλεπίδραση των εργαλείων-πυλώνων της Εθνικής Πολιτικής Διοικητικών Διαδικασιών αποτελεί το κλειδί για την επιτυχή υλοποίηση της. Αυτό συμβαίνει, γιατί η εκπόνηση ενός κεντρικού προγράμματος απλουστεύσεων, απαιτεί τόσο έναν αξιόπιστο μηχανισμό μέτρησης του διοικητικού βάρους κάθε διαδικασίας και την επαλήθευση της απλούστευσης με ex post μετρήσεις, όσο και μία νέα ψηφιακή πλατφόρμα που θα αποτελέσει τον κοινό τόπο επαφής του πολίτη με το Κράτος, στο οποίο, θα αποτυπώνονται τα προδιαγεγραμμένα βήματα για κάθε διαδικασία ξεχωριστά, με τρόπο κατανοητό, επικαιροποιημένο και δημόσιο.
Η Γενική Γραμματεία Ψηφιακής Διακυβέρνησης & Απλούστευσης Διαδικασιών δημιούργησε ένα εγχειρίδιο χρήσης για τους υπαλλήλους της Δημόσιας Διοίκησης, το οποίο αποτελείται από τρία κεφάλαια, ένα για κάθε πυλώνα. Στις 47 σελίδες του δίνονται όλες οι βασικές πληροφορίες και οδηγίες ώστε να γίνει κατανοητή η νέα διαδικασία.
Σε ό,τι αφορά στο Εθνικό Μητρώο Διαδικασιών – ΜΙΤΟΣ, στο εγχειρίδιο παρουσιάζονται οι ενέργειες για την καταγραφή, την αποτύπωση και τη μοντελοποίηση των υφιστάμενων διοικητικών διαδικασιών των δημοσίων υπηρεσιών και φορέων, καθώς και την καταγραφή των απαιτούμενων υποστηρικτικών εγγράφων τους.
Για το Εθνικό Πρόγραμμα Απλούστευσης Διαδικασιών – ΕΠΑΔ, δίνεται οδηγός και περιγράφεται η μεθοδολογία υλοποίησης απλουστεύσεων και για το Παρατηρητήριο Γραφειοκρατίας εξηγείται η οργάνωση του σε τρία επίπεδα μηχανισμούς.