Το gov.gr, η επίσημη κεντρική πύλη της Ελλάδας για την παροχή ψηφιακών δημόσιων υπηρεσιών, έχει καταφέρει να προσφέρει σημαντικό αριθμό υπηρεσιών σε πολίτες και επιχειρήσεις γρήγορα, απομακρυσμένα και αποτελεσματικά κατά τα τέσσερα χρόνια λειτουργίας του. Η πύλη έχει συμβάλει στη μείωση της γραφειοκρατίας, την αύξηση της ακρίβειας και την ενίσχυση της διαφάνειας στις συναλλαγές με το δημόσιο τομέα. Η αξιολόγηση της δείχνει ότι το gov.gr έχει επιτύχει σημαντική πρόοδο στην ψηφιακή διακυβέρνηση, προσφέροντας μια σύγχρονη και αποδοτική λύση για την εξυπηρέτηση των πολιτών.

Ενδεικτικές Διαδικτυακές Υπηρεσίες που Παρέχονται

Ψηφιακά Έγγραφα

Η πλατφόρμα docs.gov.gr επιτρέπει την έκδοση ψηφιακών εγγράφων, όπως ψηφιακές Υπεύθυνες Δηλώσεις, Εξουσιοδοτήσεις και Βεβαιώσεις. Αυτά τα έγγραφα προσφέρουν ασφάλεια και εγκυρότητα μέσω μοναδικών κωδικών επαλήθευσης και προηγμένων ηλεκτρονικών σφραγίδων. Η πρόσβαση και η διαχείριση των εγγράφων διευκολύνονται μέσω της “Θυρίδας Πολίτη”, μειώνοντας την ανάγκη για φυσική παρουσία, όπως και εκείνη για διατήρηση πολλαπλών διακριτών “θυρίδων”.

Εξυπηρέτηση Πολίτη: Η ενιαία ψηφιακή υπηρεσία support.gov.gr

Η πλατφόρμα support.gov.gr λειτουργεί ως το κεντρικό σημείο επαφής για την επικοινωνία πολιτών με κυβερνητικούς φορείς για θέματα υποστήριξης. Τα αιτήματα διαμοιράζονται αυτόματα στους αρμόδιους φορείς, βελτιώνοντας την ταχύτητα και την αποτελεσματικότητα της εξυπηρέτησης. Οι πολίτες μπορούν να παρακολουθούν την πορεία των αιτημάτων τους σε πραγματικό χρόνο, ενισχύοντας την εμπιστοσύνη και τη διαφάνεια.

howto.gov.gr

Η πύλη howto.gov.gr παρέχει οδηγίες για τη χρήση των ψηφιακών υπηρεσιών του gov.gr. Προσφέρει πρακτική υποστήριξη και οδηγίες χρήσης, διευκολύνοντας την πρόσβαση και τη χρήση των ψηφιακών υπηρεσιών. Η πλατφόρμα ενημερώνεται συνεχώς, εξασφαλίζοντας την παροχή των πιο πρόσφατων και ακριβών πληροφοριών, και την υποστήριξη χρήσης σε επιλεγμένες δημοφιλείς ή νέες υπηρεσίες.

Θυρίδα Πολίτη

Όπως προαναφέρθηκε, η “Θυρίδα Πολίτη” λειτουργεί ως κεντρικό ψηφιακό γραμματοκιβώτιο για τους πολίτες, όπου μπορούν να αποθηκεύουν και να διαχειρίζονται τα ψηφιακά τους έγγραφα. Προσφέρει ασφάλεια και εγκυρότητα μέσω μοναδικών χαρακτηριστικών ασφαλείας, διευκολύνοντας την πρόσβαση στα έγγραφα οποιαδήποτε στιγμή.

GovWallet

Το Gov.gr Wallet είναι μια εφαρμογή για το κινητό που επιτρέπει στους πολίτες να αποθηκεύουν και να διαχειρίζονται ηλεκτρονικά σημαντικά προσωπικά έγγραφα. Με αυτήν την εφαρμογή, οι χρήστες μπορούν να έχουν σε ψηφιακή μορφή έγγραφα όπως ταυτότητες, άδειες οδήγησης, κάρτες αναπηρίας, φοιτητικές ταυτότητες και κάρτες δακτυλίου. Επίσης, μπορούν να βλέπουν πληροφορίες για τα οχήματά τους μέσω της υπηρεσίας myAuto. Τα ψηφιακά έγγραφα που είναι αποθηκευμένα στην εφαρμογή έχουν πλήρη νομική ισχύ στην Ελλάδα, αλλά δεν γίνονται δεκτά για ταξίδια στο εξωτερικό. Η εφαρμογή προσφέρει επίσης τη δυνατότητα έκδοσης ψηφιακών εισιτηρίων για αθλητικές εκδηλώσεις και ηλεκτρονικής υπογραφής εγγράφων. Για να έχετε πρόσβαση στην εφαρμογή, χρειάζεστε κωδικούς TaxisNet, επιβεβαιωμένο αριθμό κινητού τηλεφώνου ή κωδικούς για e-banking. Αν χρειάζεστε βοήθεια ή θέλετε να ανακτήσετε κάποιο έγγραφο, μπορείτε να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα support.gov.gr.

Η πλατφόρμα gov.gr αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς την ψηφιακή μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης στην Ελλάδα. Μέσω των καινοτόμων υπηρεσιών της, προσφέρει στους πολίτες και τις επιχειρήσεις τη δυνατότητα να εξυπηρετούνται γρήγορα, αποτελεσματικά και με ασφάλεια. Σηματοδοτεί, επίσης, μία αλλαγή νοοτροπίας της Δημόσιας Διοίκησης στο σχεδιασμό και την παροχή ψηφιακών υπηρεσιών και, εν γένει, την αλληλεπίδραση της με πολίτες και επιχειρήσεις. Η συνεχής βελτίωση και εξέλιξη της πύλης διασφαλίζει ότι η δημόσια διοίκηση θα παραμείνει σύγχρονη και ανταποκρινόμενη στις ανάγκες της κοινωνίας, ενισχύοντας την εμπιστοσύνη και τη διαφάνεια.