Με την έναρξη του 2025, είναι η κατάλληλη στιγμή να ανατρέξουμε στα σημαντικά επιτεύγματα που χαρακτήρισαν το 2024 στον τομέα της ψηφιακής διακυβέρνησης και της διασυνοριακής συνεργασίας. Το περασμένο έτος αποτέλεσε ορόσημο για τη διαλειτουργικότητα μεταξύ των κρατών-μελών, ενισχύοντας τον ρόλο της Ευρώπης στη βελτίωση των δημόσιων υπηρεσιών. Παρακάτω παρουσιάζονται τα κυριότερα σημεία που καθόρισαν την ατζέντα του Interoperable Europe.

Θέσπιση Νόμου για τη Διαλειτουργική Ευρώπη

Στις 11 Απριλίου 2024, τέθηκε σε ισχύ ο κανονισμός για τη Διαλειτουργική Ευρώπη, θεσπίζοντας ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο για την ενίσχυση της συνεργασίας των δημόσιων διοικήσεων σε όλη την Ε.Ε. Από τις 12 Ιανουαρίου 2025, οι δημόσιοι φορείς υποχρεούνται να πραγματοποιούν αξιολογήσεις διαλειτουργικότητας κατά τον σχεδιασμό των ψηφιακών υπηρεσιών τους. Επιπλέον, η δημιουργία της Διαλειτουργικής Δικτυακής Πύλης της Ευρώπης διευκολύνει την ανταλλαγή λύσεων μεταξύ διοικήσεων, ενώ το νέο πλαίσιο διακυβέρνησης που εισάγει το Συμβούλιο Διαλειτουργικής Ευρώπης ενισχύει τη στρατηγική καθοδήγηση και προάγει τη διαφάνεια.

Το Joinup ως Διαλειτουργική Πύλη της Ευρώπης

Η πλατφόρμα Joinup αναβαθμίστηκε και μετονομάστηκε σε Interoperable Europe Portal, λειτουργώντας πλέον ως βασικός κόμβος συνεργασίας και ανταλλαγής γνώσεων. Η νέα πύλη ευθυγραμμίζεται με τους στόχους του κανονισμού για τη Διαλειτουργική Ευρώπη και παρέχει ενισχυμένους πόρους για δημόσιες διοικήσεις, επιχειρήσεις και πολίτες.

Νέα Εποχή για το SEMIC

Το συνέδριο SEMIC 2024, αφιερωμένο στη σημασιολογική διαλειτουργικότητα, κατέγραψε ρεκόρ συμμετοχών, με 480 άτομα να παρακολουθούν δια ζώσης και 1.188 διαδικτυακά. Μέσα από παρουσιάσεις και συζητήσεις, αναδείχθηκε η κρίσιμη συμβολή της διαλειτουργικότητας στη βελτίωση της ψηφιακής διακυβέρνησης.

Πρώτη Συνεδρίαση του Συμβουλίου Διαλειτουργικής Ευρώπης

Στις 5 Δεκεμβρίου 2024, πραγματοποιήθηκε η εναρκτήρια συνεδρίαση του Συμβουλίου Διαλειτουργικής Ευρώπης. Το Συμβούλιο, στο οποίο συμμετέχουν εκπρόσωποι των κρατών-μελών και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ενέκρινε τις πρώτες κατευθυντήριες γραμμές για την αξιολόγηση της διαλειτουργικότητας, θέτοντας παράλληλα τις βάσεις για αποτελεσματική και διαφανή διακυβέρνηση.

Βραβεία BestCases 2024

Τα βραβεία Best Cases Public Sector Tech Watch ανέδειξαν καινοτόμες προσεγγίσεις που ενισχύουν σημαντικά την παροχή υπηρεσιών και ενισχύουν τη συμμετοχή των πολιτών. Η πόλη του Ελσίνκι κέρδισε το πρώτο βραβείο στην κατηγορία «Κυβέρνηση προς κυβέρνηση» (G2G) για το πολεοδομικό της έργο, Reimagining Helsinki.

Αναφορές για την Πρόοδο της Διαλειτουργικότητας

Η έκθεση του 2024 από το Εθνικό Παρατηρητήριο Διαλειτουργικότητας και το Παρατηρητήριο Ανοικτού Κώδικα υπογράμμισε την πρόοδο στις πολιτικές ανοιχτού κώδικα και διαλειτουργικότητας. Παράλληλα, η τελική έκθεση για τη Διακήρυξη του Βερολίνου ανέδειξε τα διδάγματα από τον ψηφιακό μετασχηματισμό, με επίκεντρο τον χρήστη.

InteroperableEuropeAcademy

Η Interoperable Europe Academy 2024 αποτέλεσε σημαντικό ορόσημο με τη διήμερη εκδήλωσή της στο KU Leuven, που πραγματοποιήθηκε την ίδια στιγμή που τέθηκε σε ισχύ ο νόμος για τη διαλειτουργική Ευρώπη. Η εκδήλωση, που συνδιοργανώθηκε από το KU Leuven και τη Μονάδα Διαλειτουργικότητας της GD DIGIT, παρείχε μια πλατφόρμα για τη διερεύνηση της διαλειτουργικότητας του δημόσιου τομέα, παρέχοντας πρακτική καθοδήγηση σχετικά με την εφαρμογή του ευρωπαϊκού πλαισίου διαλειτουργικότητας (ΕΤΕ) και τις αρχές της πράξης για τη διαλειτουργική Ευρώπη. Στην εκδήλωση συμμετείχαν 200 άτομα αυτοπροσώπως και 400 συμμετέχοντες στο διαδίκτυο.

Εκτός από την ετήσια εκδήλωσή της, η Ακαδημία διαθέτει πάνω από 30 self-paced διαδικτυακά μαθήματα, προσβάσιμα 24 ώρες το εικοσιτετράωρο, τα οποία έχουν σχεδιαστεί για να υποστηρίξουν τον ψηφιακό μετασχηματισμό και να προωθήσουν την εμπειρογνωσία διαλειτουργικότητας σε ολόκληρη την Ευρώπη. Για περισσότερες λεπτομέρειες και για να εξερευνήσετε τους πόρους της Ακαδημίας, επισκεφθείτε την σελίδα του Interoperable Europe Academy.

Διαδικτυακά Σεμινάρια και Εργαστήρια

Το 2024 το Interoperable Europe και οι διάφορες δραστηριότητές του φιλοξένησαν πολυάριθμα διαδικτυακά σεμινάρια και εργαστήρια, στα οποία συμμετείχαν εμπειρογνώμονες, ενδιαφερόμενα μέρη και δημόσιες διοικήσεις για να συζητήσουν βασικά θέματα όπως οι λύσεις διαλειτουργικότητας, ο ψηφιακός μετασχηματισμός και η εφαρμογή της πράξης για τη διαλειτουργική Ευρώπη. Οι εκδηλώσεις αυτές παρείχαν πολύτιμες ευκαιρίες για μάθηση, δικτύωση και συνεργασία. Τα προσεχή διαδικτυακά σεμινάρια και εργαστήρια μπορούν να παρακολουθηθούν στο Interoperable Europe Portal.

Πηγή: https://interoperable-europe.ec.europa.eu/interoperable-europe/news/2024-recap-transforming-public-services-through-interoperability