Η πανδημία έχει δράσει ως καταλύτης για τη δημιουργία και αξιοποίηση εκατοντάδων νέων ψηφιακών υπηρεσιών, που όχι μόνο διαλειτουργούν -σε αντίθεση με τα «σιλό», που ήταν ως τώρα ο κανόνας- αλλά δίνουν επίσης στους πολίτες τη δυνατότητα να πραγματοποιούν καθημερινά εκατοντάδες χιλιάδες ψηφιακές συναλλαγές, μέσω της πλατφόρμας www.gov.gr, με δυνατότητα μάλιστα εκπαίδευσης στη λειτουργία της, για όσους τη χρειάζονται.
Η σχετική δράση παρουσιάστηκε από το στέλεχος της Διεύθυνσης Ψηφιακής Διακυβέρνησης της ΕΔΥΤΕ Νίκο Τζιμόπουλο, στο πλαίσιο του 10ου Συνεδρίου e-Government Forum με θέμα «Ο Ψηφιακός Μετασχηματισμός του Δημοσίου Τομέα εν μέσω COVID – 19», που διεξήχθη στις 10, 11 και 12 Νοεμβρίου 2020, δηλ. σε κομβικό χρονικά σημείο για την πορεία της χώρας προς την Ψηφιακή Εποχή της Δημόσιας Διοίκησης.
Ο τίτλος της εισήγησης του κ. Τζιμόπουλου ήταν «Ανάπτυξη ανοικτών μαθημάτων για την υποστήριξη των ψηφιακών υπηρεσιών της πλατφόρμας gov.gr» και στη διάρκειά της αναφέρθηκε στη δημιουργία και ανάπτυξη από ομάδα εκπαιδευτικών σειράς σεναρίων στο πλαίσιο της πλατφόρμας https://howto.gov.gr. Η συγκεκριμένη επιμορφωτική πύλη σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε πάνω σε ανοιχτά πρότυπα, βασίστηκε στην πλατφόρμα τηλεκπαίδευσης Moodle και παρέχει οδηγίες χρήσης για επιλεγμένες ψηφιακές υπηρεσίες της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης gov.gr, ενώ η ομάδα που τη δημιούργησε ανέλαβε και τη συνεχή επικαιροποίησή της. Στόχος της είναι η παροχή με εύκολο, γρήγορο και προσιτό τρόπο πρακτικής υποστήριξης στους πολίτες όσον αφορά στη χρήση των ψηφιακών υπηρεσιών της δημόσιας διοίκησης.
Ήδη, προσφέρονται σενάρια χρήσης για πέντε υπηρεσίες, με απώτερο στόχο την επέκταση στο σύνολο των υπηρεσιών, στο εγγύς μέλλον. Τα διαθέσιμα σενάρια είναι: Μάθε το gov.gr / Μάθε την Υπεύθυνη Δήλωση / Μάθε την Εξουσιοδότηση / Μάθε την Άυλη Συνταγογράφηση / Μάθε την εγγραφή στο Νηπιαγωγείο. Σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία, τα εκπαιδευτικά σενάρια χρησιμοποίησαν τον Οκτώβριο 75.000 πολίτες, από τους οποίους οι 59.000 είναι νέοι επισκέπτες. Επισκέφθηκαν συνολικά 529.441 σελίδες και -αναλυτικά- την Άυλη Συνταγογράφηση 69.900 (13.20%), την Υπεύθυνη Δήλωση 42.882 (8.10%) και την Εξουσιοδότηση 27.246 (5.15%).
Πεποίθηση των δημιουργών της Επιμορφωτικής Πύλης είναι ότι όχι μόνο θα βοηθήσει τους πολίτες να αξιοποιούν καλύτερα τις ψηφιακές υπηρεσίες του gov.gr, αλλά θα λειτουργήσει καταλυτικά σ’ όσους δεν είναι εξοικειωμένοι με τη χρήση των νέων τεχνολογιών, προκειμένου να αναπτύξουν τις ψηφιακές τους δεξιότητες. Αυτός άλλωστε, είναι κι ένας από τους στόχους της χώρας μας, ώστε να βελτιωθεί η χαμηλή σήμερα θέση της στην κατάταξη του Δείκτη Ψηφιακής Οικονομίας & Κοινωνίας της Ε.Ε. (Digital Economy & Society Index – DESI).
Αξίζει να σημειωθεί ότι η τελευταία διαφάνεια έδωσε την αφορμή στον συντονιστή της συζήτησης, δημοσιογράφο Γιάννη Χαλαβαζή, να υποβάλει σχετική ερώτηση -στο τέλος του συνεδρίου- στον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, κ. Πιερρακάκη, για την ανάπτυξη των ψηφιακών δεξιοτήτων των πολιτών.