Ευρωπαϊκή ημέρα

Η Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης έχει καθιερώσει, από το 2006, την 28η Ιανουαρίου ως Ευρωπαϊκή Ημέρα Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων.

Με αφορμή τον εορτασμό της 17ης Ημέρας Προστασίας Δεδομένων, ο Οργανισμός Ανοιχτών Τεχνολογιών ΕΕΛΛΑΚ σε συνεργασία με την ΕΔΥΤΕ Α.Ε, πραγματοποίησαν την Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2023 διαδικτυακή εκδήλωση με θέμα: «Power to the people? Προς ένα ανθρωποκεντρικό μοντέλο διακυβέρνησης δεδομένων».

Ο Πρόδρομος Τσιαβός, μέλος του ΔΣ της ΕΕΛΛΑΚ, απηύθυνε χαιρετισμό εκφράζοντας την ελπίδα τα συμπεράσματα της εκδήλωσης να μπορέσουν να αφομοιωθούν στις αποφάσεις πολιτικής που θα δούμε στα επόμενα χρόνια σε νομικό και τεχνολογικό επίπεδο.

Ο Πέτρος Χριστόπουλος, Διαχειριστής έργων της Διεύθυνσης Ψηφιακής Διακυβέρνησης της ΕΔΥΤΕ Α.Ε, μίλησε για το έργο ACROSS και την προσπάθεια να τεθεί η κυριότητα και ο έλεγχος της χρήσης των πολιτών επί των προσωπικών τους δεδομένων στο επίκεντρο του σχεδιασμού διασυνοριακών δημόσιων υπηρεσιών.

Η Λίλιαν Μήτρου, καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου και συντονίστρια της ομάδας εργασίας της ΕΕΛΛΑΚ για την Προστασία των Προσωπικών Δεδομένων και την Ασφάλεια των Πληροφοριακών Συστημάτων, αναφέρθηκε στο Ευρωπαϊκό ρυθμιστικό πλαίσιο και τις προκλήσεις για την εξισορρόπηση μεταξύ ενός ανθρωποκεντρικού μοντέλου διακυβέρνησης προσωπικών δεδομένων και προστασίας της ιδιωτικότητας.

Ο Αλέξανδρος Νούσιας, εκ μέρους του Ινστιτούτου Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του ΕΚΕΦΕ -Δημόκριτος και ΕΕΛΛΑΚ MyData local hub, ενημέρωσε για την παγκόσμια πρωτοβουλία MyData και μίλησε για τη συμβολή των MyData Operators σε μια βιώσιμη και δίκαιη για όλους διακυβέρνηση των προσωπικών δεδομένων.

Η Βίκη Κωνσταντινοπούλου, LLM & ICT Αναπληρώτρια DPO – ΕΔΥΤΕ Α.Ε, μίλησε για τα Προσωπικά Δεδομένα στον Δημόσιο Τομέα και η Δρ. Βασιλική Νταλάκου, Νομικός Συνεργάτης του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης – προϊσταμένη στο αυτοτελές Τμήμα Διοικητικών Κωδικοποιήσεων, ενημέρωσε για τις σχετικές πρωτοβουλίες του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Στο τέλος της εκδήλωσης , την οποία συντόνισαν οι Αλέξανδρος Μελίδης (ΕΕΛΛΑΚ) και Σπύρος Καπετανάκης (ΕΔΥΤΕ Α.Ε) οι ομιλητές απάντησαν σε ερωτήσεις σχετικά με τα όσα παρουσιάσθηκαν.

Στο βίντεο που ακολουθεί μπορείτε να δείτε ολόκληρη την εκδήλωση και τους διαλόγους που ακολούθησαν: