Untitled-design-2022-05-12T181019.459-3

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η διαδικτυακή εκδήλωση, “Συμμετοχική αξιοποίηση Ανοιχτών Δεδομένων στην Ελλάδα: Προκλήσεις και ανάγκες για βιώσιμη ανάπτυξη”, που συνδιοργάνωσαν η ΕΕΛΛΑΚ και η ΕΔΥΤΕ Α.Ε με αφορμή την εβδομάδα Ανοιχτής διακυβέρνησης.

Την εκδήλωση άνοιξε ο Γενικός Διευθυντής της ΕΕΛΛΑΚ, κύριος Αλέξανδρος Μελίδης, ο οποίος μίλησε για την  εβδομάδα Ανοιχτής Διακυβέρνησης και το πώς αποτελεί ένα παγκόσμιο ανοιχτό κάλεσμα προς τους πολίτες που ενδιαφέρονται να συμμετέχουν στην επαναδιαμόρφωση του τρόπου με τον οποίο οι κυβερνήσεις υπηρετούν τους πολίτες.

Για μία εβδομάδα, σε όλο τον κόσμο, πολίτες από την κοινωνία των πολιτών, το δημόσιο, τον ιδιωτικό και τον ακαδημαϊκό τομέα, διοργανώνουν και συμμετέχουν σε εκδηλώσεις όπου μοιράζονται ιδέες, προτείνουν λύσεις και δεσμεύονται για την αύξηση της συμμετοχής των πολιτών στην υλοποίηση δράσεων διαφάνειας, συμμετοχής, λογοδοσίας και ψηφιακού μετασχηματισμού. Η Ελλάδα συμμετείχε για δεύτερη φορά, οργανώνοντας μια συζήτηση για τη συμμετοχική αξιοποίηση των Ανοιχτών Δεδομένων που παράγονται, παρέχονται και αξιοποιούνται στην Ελλάδα. Στη συζήτηση συμμετείχαν εκπρόσωποι οργανισμών που προσφέρουν ανοιχτά δεδομένα και αναφέρθηκαν σε προκλήσεις και προσδοκίες, καθώς επίσης και εκπρόσωποι φορέων που εξέφρασαν τις ανάγκες για ανοιχτά δεδομένα προκειμένου να εξυπηρετήσουν συγκεκριμένες δράσεις του οργανισμού τους.

Στόχος της εκδήλωσης ήταν, μέσα από την συζήτηση, να αναδειχθεί το χάσμα ανάμεσα στην προσφορά και τη ζήτηση ανοιχτών δεδομένων και να προταθούν συγκεκριμένες ενέργειες και δράσεις που μπορούν να το καλύψουν αυτό το κενό.

Σην τρίωρη δημόσια διαδικτυακή συζήτηση υπέβαλε σύντομο χαιρετισμό ο Γενικός Διευθυντής Ψηφιακής Διακυβέρνησης του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, κύριος Αντώνης Στασής, κάνοντας λόγο για τη σπουδαιότητα της συμμετοχικότητας και πώς προγραμματίζεται να ενισχυθεί μέσα από ενέργειες του Υπουργείου. Τόνισε ότι όλοι είμαστε ομότιμοι σε αυτή την προσπάθεια και έχουμε ίσο μερίδιο λόγου με τον καθένα μας να έχει διακριτό ρόλο και διακριτή συνεισφορά. Σημείωσε  επίσης, ότι το δημόσιο θα πρέπει να είναι ένα φωτεινό παράδειγμα για όλους, για να μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε τα δεδομένα που παράγονται και να αναγνωρίσουμε ποια από αυτά θα μπορούσαν να παρέχουν προστιθέμενη αξία στη κοινωνία μας. 

Συνέχισε ο Πρόεδρος της ΕΔΥΤΕ Α.Ε, κύριος Στέφανος Κόλλιας, ο οποίος έκανε λόγο για την σημασία που δίνει η ερευνητική κοινότητα στα ανοιχτά δεδομένα και πως περιμένει πολλά για να παραχθεί από αυτά καινούρια γνώση. Επισήμανε πως τα δεδομένα θα πρέπει να είναι ανοιχτά, προσβάσιμα και εύκολα αξιοποιήσιμα από τις κοινότητες και να διασφαλίζεται πάντα η ποιότητα, η ασφάλεια και η αξιοπιστία τους. 

Τέλος, ο Πρόεδρος του Οργανισμού Ανοιχτών Τεχνολογιών – ΕΕΛΛΑΚ, κύριος Ιωάννης Σταμέλος, υπογράμμισε την ανάγκη να δημιουργηθεί μια κρίσιμη μάζα από φορείς που θα προσφέρουν ανοιχτά δεδομένα και φορείς που θα μπορούν να τα αξιοποιούν για μια βιώσιμη ανάπτυξη και τη βελτίωση της ζωής των πολιτών. Μίλησε για την αναγκαιότητα των κανόνων που θα πρέπει να υπάρχουν και να ακολουθούνται για να διασφαλιστεί η ασφάλεια και η ιδιωτικότητα και διαβεβαίωσε τους συμμετέχοντες ότι η ΕΕΛΛΑΚ θα επιδιώξει να συμβάλλει στη δημιουργία ανοιχτών δεδομένων υποστηρίζοντας τους φορείς σε οργανωτικό και τεχνικό επίπεδο.

Ο κύριος Σπύρος Καπετανάκης, Επικεφαλής Τμήματος  Συμμετοχικότητας και Ανοιχτών Δράσεων της ΕΔΥΤΕ, επισήμανε τη σημασία της συμμετοχικότητας για την ενίσχυση και τη διασφάλιση της διαφάνειας, της ακεραιοτητας, της λογοδοσίας και έδωσε το λόγο στον συντονιστή της εκδήλωσης,  Δρ. Δημήτρη Γκούσκο, Επίκουρο Καθηγητή του Τμήματος Επικοινωνίας και ΜΜΕ ΕΚΠΑ, και συν-συντονιστή της Ομάδας Εργασίας για την Ανοιχτή Διακυβέρνηση και τα Ανοιχτά Δεδομένα του Οργανισμού Ανοιχτών Τεχνολογιών – ΕΕΛΛΑΚ.

Το κυρίως μέρος της συζήτησης μοιράστηκε σε δύο μέρη, με το πρώτο να περιλαμβάνει την Πρόεδρο και Διευθύνουσα Σύμβουλο της ΗΔΙΚΑ, κυρία Νίκη Τσούμα, η οποία μίλησε για τα ανοιχτά δεδομένα στην υγεία, την Ψηφιακό Σύμβουλο Δημοσίων Υποθέσεων της Crowdpolicy, κυρία Ελένη Μαυρόγαλου, η οποία μας μίλησε για τις πρωτοβουλίες και τα οφέλη της προσφοράς ανοιχτών δεδομένων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, και το Open Data Hub του Υπερταμείου και έκλεισε με τον Διευθυντή Στατιστικής της Τράπεζας της Ελλάδος, κύριο Νικόλαο Τσαβέα, ο οποίος μίλησε για τη συμβολή της Τράπεζας της Ελλάδος στη διάδοση των Ανοικτών Δεδομένων και τα σχέδιά της για το άμεσο μέλλον.

Το δεύτερο μέρος άνοιξε η Διευθύντρια Ερευνών του Ινστιτούτο Ερευνών Περιβάλλοντος του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, κυρία Βασιλική Ασημακοπούλου, η οποία μίλησε για την κλιματική αλλαγή και τα ανοιχτά περιβαλλοντικά δεδομένα για τους επιστήμονες, τους φορείς και τους πολίτες και συνέχισε ο Δημοσιογράφος και Project Manager Lab στο iMEdD, κύριος Θανάσης Τρομπούκης, ο οποίος έθεσε ως θέμα το δικαίωμα πρόσβασης σε ανοικτά δεδομένα, διαχειρίσιμα και αξιοποιήσιμα, χαρακτηρίζοντας το ως ζήτημα δημοκρατίας.

Στη συνέχεια, η Επιστημονική Συνεργάτης του Τμήματος Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης του ΕΚΠΑ, κυρία Εβίκα Καραμαγκιώλη, μίλησε για τα δεδομένα της Υγείας σε σχέση με την κοινωνία των πολιτών και την εμπειρία της πανδημίας, δινοντας την σκυτάλη στον κύριο Βασίλειο Βεσκούκη, Μέλος ΔΣ του Ιδρύματος Ανοιχτής Γνώσης Ελλάδας, ο οποίος αναφέρθηκε στο πως μπορούν οι υποδομές ανοικτών χωρικών δεδομένων να ενισχύσουν τη διαφάνεια και την ανάπτυξη. Τέλος, η κυρία Άννα Βαφειάδου, Δικηγόρος και Υπεύθυνη νομικού τομέα της WWF Ελλάς, μίλησε για το δικαίωμα πρόσβασης των πολιτών στην περιβαλλοντική πληροφορία.

Ακολούθησε ανοιχτή συζήτηση μεταξύ των 124 συμμετεχόντων και των ομιλητών σχετικά με τα θέματα που προέκυψαν από τις παρουσιάσεις των ομιλητών.