Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκίνησε το έργο INVEST (Interoperability Vision in Europe – Strategy Timeplan) για να στηρίξει τα κράτη μέλη της ΕΕ στην εφαρμογή του Νόμου για τη Διαλειτουργική Ευρώπη, ο οποίος τέθηκε σε ισχύ τον Απρίλιο του 2024. Στόχος του έργου είναι να ενισχύσει τη συνεργασία και τη διαλειτουργικότητα των δημόσιων διοικήσεων στην ΕΕ, διευκολύνοντας την καλύτερη ανταλλαγή δεδομένων και την κατάργηση των εμποδίων, προκειμένου να δημιουργηθούν πιο αποτελεσματικές, προσβάσιμες και διασυνοριακές ψηφιακές υπηρεσίες.
Το έργο INVEST, που χρηματοδοτείται με 1 εκατομμύριο ευρώ από το πρόγραμμα της Ε.Ε «Ψηφιακή Ευρώπη», ξεκίνησε την 1η Ιανουαρίου 2025 και θα διαρκέσει μέχρι την 1η Ιανουαρίου 2026. Κατά την παρουσίασή του στην Αθήνα, στις 30 Ιανουαρίου 2025, ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου, υπογράμμισε τη σημασία της διαλειτουργικότητας για την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των κρατών μελών και την προώθηση καλύτερων ψηφιακών δημόσιων υπηρεσιών. Στη συνέχεια, ο Καθηγητής Δημοσθένης Αναγνωστόπουλος, Γενικός Γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, παρουσίασε το στρατηγικό σχέδιο για την εφαρμογή του Νόμου για τη Διαλειτουργική Ευρώπη, τονίζοντας τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες για τις δημόσιες διοικήσεις της ΕΕ.
Το έργο συντονίζεται από το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης της Ελλάδας, με τη συμμετοχή δημόσιων φορέων, πανεπιστημίων και ερευνητικών ιδρυμάτων από επτά χώρες: Ελλάδα, Λουξεμβούργο, Ουγγαρία, Πολωνία, Φινλανδία, Πορτογαλία και Κροατία. Αν και η υλοποίηση του έργου ξεκίνησε με την ενεργό συμμετοχή αυτών των κρατών, έχει σχεδιαστεί με σκοπό να ωφελήσει όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ, αναπτύσσοντας κοινές λύσεις που θα μπορούν να υιοθετηθούν και να προσαρμοστούν σε κάθε χώρα.
Στο επίκεντρο του έργου είναι η ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των κρατών μελών για την εφαρμογή του Νόμου και την ενσωμάτωση της διαλειτουργικότητας στις ψηφιακές δημόσιες υπηρεσίες. Η ομάδα του έργου θα συνεργαστεί στενά με τα κράτη μέλη, προκειμένου να εντοπίσουν κενά στα υφιστάμενα συστήματα και να αναπτύξουν επαναχρησιμοποιήσιμα εργαλεία και μηχανισμούς συνεργασίας για τη βελτίωση της διαλειτουργικότητας. Παράλληλα, θα διευκολύνει την ανταλλαγή γνώσεων και την κατάρτιση μεταξύ των δημόσιων διοικήσεων και των εμπειρογνωμόνων.
Επιπλέον, το έργο θα προωθήσει καινοτόμες πιλοτικές πρωτοβουλίες στον τομέα του GovTech και της διασυνοριακής συνεργασίας, με στόχο την ενίσχυση της ψηφιακής διακυβέρνησης και τη δημιουργία ψηφιακών υπηρεσιών που θα είναι προσβάσιμες και αποτελεσματικές για τους πολίτες.
Σύμφωνα με τις στρατηγικές προτεραιότητες του Συμβουλίου Διαλειτουργικής Ευρώπης, το έργο επικεντρώνεται στην ανάπτυξη ενός σαφούς οδικού χάρτη για την εφαρμογή του Νόμου σε όλη την ΕΕ. Μέχρι την ολοκλήρωσή του, ο οδικός χάρτης θα καθοδηγήσει τα κράτη μέλη, βοηθώντας τα να κάνουν πρακτικά βήματα για την ενίσχυση των ψηφιακών δημόσιων υπηρεσιών, βελτιώνοντας την εσωτερική αγορά και την συνεργασία μεταξύ των χωρών.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης του Permanent Working Group της Διαλειτουργικότητας, που πραγματοποιήθηκε στις 12 Φεβρουαρίου 2025, συζητήθηκαν οι στρατηγικές κατευθύνσεις για την εφαρμογή του Νόμου και τη συνεργασία μεταξύ των κρατών μελών. Η συνάντηση συνέβαλε στον καθορισμό κοινών προτεραιοτήτων και στην ενίσχυση της προόδου στην υλοποίηση του έργου.
Πηγές:
https://interoperable-europe.ec.europa.eu/interoperable-europe/news/invest