Σχέδιο δράσης για την ενίσχυση της κυβερνοασφάλειας των νοσοκομείων και των παρόχων υγειονομικής περίθαλψης, παρουσίασε την Τετάρτη 15 Ιανουαρίου 2025 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η πρωτοβουλία αποτελεί σημαντικό βήμα για την προστασία του τομέα της υγειονομικής περίθαλψης από τις κυβερνοαπειλές και είναι η αρχή μιας νέας πρωτοβουλίας, καθώς ειδικές δράσεις θα αναπτυχθούν σταδιακά το 2025 και το 2026, με βάση τα αποτελέσματα δημόσιας διαβούλευσης.
Ψηφιοποίηση και Κυβερνοαπειλές
Το 2023, τα κράτη μέλη ανέφεραν 309 σημαντικά περιστατικά κυβερνοασφάλειας που επηρεάζουν τον τομέα της υγείας – τα περισσότερα από κάθε άλλο κρίσιμο τομέα. Οι κυβερνοεπιθέσεις μπορούν να καθυστερήσουν τις ιατρικές διαδικασίες, να δημιουργήσουν εμπόδια στα κέντρα έκτακτης ανάγκης και να διαταράξουν τις υπηρεσίες ζωτικής σημασίας, οι οποίες, σε σοβαρές περιπτώσεις, θα μπορούσαν να έχουν άμεσο αντίκτυπο στη ζωή των Ευρωπαίων.
Σύμφωνα με την Επιτροπή, η ψηφιοποίηση φέρνει την επανάσταση στην υγειονομική περίθαλψη, προσφέροντας καλύτερες υπηρεσίες στους ασθενείς μέσω καινοτομιών, όπως τα ηλεκτρονικά μητρώα υγείας, η τηλεϊατρική και η διαγνωστική με γνώμονα την τεχνητή νοημοσύνη. Το σχέδιο δράσης προτείνει, μεταξύ άλλων, στον οργανισμό της ΕΕ για την κυβερνοασφάλεια (ENISA) τη δημιουργία ενός πανευρωπαϊκού κέντρου υποστήριξης της κυβερνοασφάλειας για νοσοκομεία και παρόχους υγειονομικής περίθαλψης, παρέχοντάς τους εξατομικευμένη καθοδήγηση, εργαλεία, υπηρεσίες και κατάρτιση.
Οι Τέσσερις Προτεραιότητες του Σχεδίου Δράσης
Ειδικότερα, το σχέδιο δράσης επικεντρώνεται σε τέσσερις προτεραιότητες:
Μια Ασφαλής Ψηφιακή Υγειονομική Υποδομή
Το σχέδιο δράσης θα εφαρμοστεί από κοινού με τους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης, τα κράτη μέλη και την κοινότητα κυβερνοασφάλειας. Για να βελτιωθούν περαιτέρω οι δράσεις που έχουν τον μεγαλύτερο αντίκτυπο, ώστε οι ασθενείς και οι πάροχοι υγειονομικής περίθαλψης να μπορούν να επωφεληθούν από αυτές, η Επιτροπή θα δρομολογήσει σύντομα δημόσια διαβούλευση σχετικά με το σχέδιο αυτό, ανοικτή σε όλους τους πολίτες και τα ενδιαφερόμενα μέρη.
Τα νοσοκομεία και άλλοι πάροχοι υγειονομικής περίθαλψης έχουν καθιερωθεί ως τομέας υψηλής κρισιμότητας βάσει της οδηγίας για το πλαίσιο για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο (NIS2), το οποίο συνεργάζεται στενά με την πράξη για την ανθεκτικότητα στον κυβερνοχώρο, την πρώτη νομοθεσία της ΕΕ που θέτει υποχρεωτικές απαιτήσεις κυβερνοασφάλειας για προϊόντα που περιλαμβάνουν ψηφιακά στοιχεία, η οποία τέθηκε σε ισχύ στις 10 Δεκεμβρίου 2024.
Πηγή: https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/en/ip_25_262