Από τις 16 έως τις 18 Ιουνίου 2025, η πόλη του Μπιλμπάο στη Βισκάγια φιλοξένησε την πρώτη ευρωπαϊκή συνάντηση του GovTech4All European Consortium Summit, σηματοδοτώντας την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης του έργου GovTech4All και την επίσημη έναρξη της επόμενης, με τίτλο GovTech4All 2.0.
Ο εταίρος του έργου LANTIK, ο οργανισμός πληροφορικής της Περιφέρειας Βισκάγια, ήταν ο οικοδεσπότης της διοργάνωσης, έχοντας αναλάβει τον συντονισμό και την υλοποίηση των τριών πιλοτικών εφαρμογών κατά την πρώτη φάση του έργου.
Η τριήμερη εκδήλωση πραγματοποιήθηκε σε εμβληματικούς χώρους, όπως το Μουσείο Γκούγκενχαϊμ, ο Πύργος Καινοτομίας BAT (B Accelerator Tower) και το γήπεδο San Mamés, διαμορφώνοντας ένα πολυδιάστατο φόρουμ συνάντησης φορέων του δημόσιου τομέα, νεοφυών επιχειρήσεων, ειδικών στην κβαντική τεχνολογία και υπεύθυνων χάραξης πολιτικής από όλη την Ευρώπη.
Δείτε τις μαγνητοσκοπημένες συνεδρίες του GovTech4All European Summit:
Ημέρα 1η https://www.youtube.com/watch?v=nfFI4Fa2uJQ
Ημέρα 2η https://www.youtube.com/watch?v=kHLgN-HsE4Q

Εκκίνηση με φόντο την καινοτομία
Η επίσημη υποδοχή των εταίρων του έργου και των προσκεκλημένων πραγματοποιήθηκε στις 16 Ιουνίου, στο Μουσείο Γκούγκενχαϊμ – ένα παγκόσμιο σύμβολο πολιτιστικής αναγέννησης και καινοτομίας. Η βραδιά περιλάμβανε ξενάγηση στα έργα μοντέρνας και σύγχρονης τέχνης, ομιλία καλωσορίσματος από τη LANTIK και δείπνο με τη συνοδεία κουαρτέτου εγχόρδων, προσφέροντας ένα ιδανικό περιβάλλον για δικτύωση μεταξύ των συμμετεχόντων.
Η κβαντική τεχνολογία στον δημόσιο τομέα
Η δεύτερη ημέρα, 17 Ιουνίου, ξεκίνησε με τη θεματική ενότητα «Public Sector in Quantum Days», στον πύργο BAT. Ο Χαβιέρ Μπικαντί, επικεφαλής Ψηφιακής Στρατηγικής και Συντονισμού της Περιφέρειας Βισκάγια, κήρυξε την έναρξη της συνεδρίας, ακολουθούμενος από τον Ενρίκε Σάντσεθ (γραφείο του Quantum Flagship, Βρυξέλλες) και τον Στέφανο Κοτόγλου (Ευρωπαϊκή Επιτροπή), οι οποίοι παρουσίασαν τη στρατηγική της ΕΕ για τις κβαντικές τεχνολογίες και τις εφαρμογές τους στο ψηφιακό κράτος.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίασε η παρουσίαση της στρατηγικής BIQAIN (Bizkaia Quantum Advanced Industries), η οποία προωθεί την επιτάχυνση της ανάπτυξης και εμπορικής αξιοποίησης καινοτομιών στον τομέα των κβαντικών τεχνολογιών, σε τοπικό, εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.
Η ενότητα περιλάμβανε τέσσερις στρογγυλές τράπεζες με αντικείμενο την υπολογιστική και προσομοίωση, την επικοινωνία και κυβερνοασφάλεια, τους αισθητήρες και τη μετρολογία, καθώς και την κβαντική ασφάλεια. Συμμετείχαν ειδικοί από ευρωπαϊκούς φορείς και οργανισμούς όπως οι Falcondale, Global Data Quantum, I3B, The Lisbon Council, Luxquanta, OESIA, Qcentroid, QUBIZ.team, QUANVIA, Quantum Mads, Tecnalia, UPV-EHU και Telefónica.
Στο τέλος της συνεδρίας, η LANTIK παρουσίασε το πιλοτικό έργο που ηγήθηκε, με θέμα την «Ασφαλή διαχείριση πληροφορίας σε διασυνοριακούς χώρους δεδομένων», με τη συμμετοχή των GRNET και DINUM. Το έργο εστιάζει στις τεχνολογίες Μετα-Κβαντικής Κρυπτογραφίας (PQC) και Ομομορφικής Κρυπτογράφησης (FHE), αξιοποιώντας τα Once Only Technical System (OOTS) Data Spaces.
Αποτίμηση της πρώτης φάσης του GovTech4All
Η τελετή λήξης της πρώτης φάσης του έργου πραγματοποιήθηκε το πρωί της 18ης Ιουνίου στο εμβληματικό στάδιο San Mamés. Ο Αλεξ Μποργκ, από το The Lisbon Council, και ο Στέφανος Κοτόγλου, από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αναφέρθηκαν στα επιτεύγματα του έργου και στη συμβολή του στη διαμόρφωση της ευρωπαϊκής στρατηγικής για το GovTech.
Ακολούθησε συνεδρία με θέμα τη διαλειτουργικότητα ως καταλύτη καινοτομίας στον δημόσιο τομέα, με παρεμβάσεις από εκπροσώπους των εταίρων Digitality, Κυβέρνησης της Καταλονίας, GRNET, Las Rozas Innova και του Ισπανικού Υπουργείου Ψηφιακού Μετασχηματισμού.
Στη συνέχεια παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα των τριών πιλοτικών έργων της πρώτης φάσης:
- Ασφαλής διασυνοριακή πληροφορία – LANTIK
- Πρόσβαση σε κοινωνικές παροχές μέσω PRAs – Digicampus
- Startup Challenge για καινοτόμες δημόσιες συμβάσεις – GOBE

Ξεκινά το GovTech4All 2.0
Το απόγευμα της ίδιας ημέρας, στις εγκαταστάσεις του BAT, δόθηκε το έναυσμα για το GovTech4All 2.0. Ο Αλέξ Μποργκ παρουσίασε το νέο σχήμα εργασίας και τις θεματικές ενότητες, οι οποίες ανατίθενται στους παρακάτω εταίρους:
- Οριζόντιες λειτουργίες υποστήριξης – Digicampus
- Πιλοτική ανάπτυξη και υλοποίηση – Beta-i
- Κλιμάκωση και επαναχρησιμοποίηση λύσεων – GRNET
- Πολιτική και βιωσιμότητα – The Lisbon Council
- Επικοινωνία και διάδοση – GOBE
- Συντονισμός έργου – The Lisbon Council
Την επόμενη ημέρα παρουσιάστηκαν οι οκτώ νέοι πιλότοι του GovTech4All 2.0:
- Scaling Innovation in the Public Sector – GOBE
- Improved Accessibility Assistant – MDG
- GovTech AI Sandbox – Innovation Agency Lithuania
- Public Services Marketplace – Bron Innovation
- Simple Intelligent Procurement –FMA
- Super App for North Macedonia – Digitality
- AI for Automating Evidence Processing – GRNET
- Citizen-Centric Rules as Code – GRNET
Καθ’ όλη τη διάρκεια του συνεδρίου, οι εταίροι είχαν την ευκαιρία να ξεκινήσουν τις πρώτες εργασίες σχεδιασμού και συνεργασίας για κάθε πιλοτικό έργο.
Από την πιλοτική φάση στην ευρωπαϊκή εφαρμογή
Το GovTech4All European Summit 2025 αποτέλεσε σταθμό για τη συλλογική ευρωπαϊκή προσπάθεια εκσυγχρονισμού του δημόσιου τομέα μέσω καινοτόμων λύσεων. Η επιτυχής ολοκλήρωση της πρώτης φάσης και η φιλόδοξη έναρξη της δεύτερης θέτουν τις βάσεις για ενίσχυση της διαλειτουργικότητας, αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών και ουσιαστική μεταμόρφωση των δημόσιων υπηρεσιών σε ολόκληρη την Ευρώπη.
Πηγή: https://interoperable-europe.ec.europa.eu/collection/govtechconnect/news/govtech4all-summit-2025