download-1

Ρόλο σε νέους επιστήμονες και ερευνητές στην ανάπτυξη του διαδικτύου τα επόμενα χρόνια θέλει να δώσει η Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω των προγραμμάτων Next Generation Internet (ΝGI) το οποίο χρηματοδοτεί και προσφέρει καθοδήγηση σε προσπάθειες ανάπτυξης προγραμμάτων και εφαρμογών που συντάσσονται με τις αρχές που έχει υιοθετήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για ένα διαδίκτυο ανοιχτού κώδικα με προστασία των προσωπικών δεδομένων.

Το πρόγραμμα NGI έκλεισε ήδη τρία χρόνια και βαδίζει προς το τέταρτο, με μια αρχική επένδυση ύψους 250 εκατ. ευρώ που έχει υποστηρίξει περισσότερες από 1.000 ερευνητικές ομάδες και επιχειρηματίες σε εκατοντάδες εφαρμογές. Πρόσφατα η Κομισιόν αποφάσισε την ανανέωση του προγράμματος με ακόμη 62 εκατ. ευρώ μέχρι το τέλος του 2022 για την υποστήριξη καινοτόμων εφαρμογών στον τομέα του διαδικτύου, της αναζήτησης πληροφοριών, της αξιόπιστης διαχείρισης δεδομένων καθώς και των αποκεντρωμένων πληροφοριακών συστημάτων.

Το NGI υποστηρίζει το όραμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της Ευρώπης μέχρι το 2030 μέσω ασφαλών και βιώσιμων ψηφιακών υποδομών, ειδικά σε μια εποχή που το ψηφιακό επίπεδο ελέγχεται σε συντριπτικό βαθμό από τις αμερικανικές εταιρείες του λεγόμενου “big tech” (Αlphabet-Google, Amazon, Apple, Meta-Facebook και Microsoft).

Νέος κατάλογος με 600 τεχνολογικές λύσεις

Εκτός από τις απευθείας επιδοτήσεις ερευνητικών προγραμμάτων, το NGI προσφέρει καθοδήγηση και πρόσβαση σε επιπλέον χρηματοδότηση σε επιστήμονες και ερευνητές που θέλουν να μετεξελίξουν τις εφαρμογές τους σε επιχειρήσεις, με στόχο να αυξηθούν οι επιλογές που προσφέρονται στην Ευρώπη. Στο πλαίσιο αυτό, παρουσίασε και το νέο κατάλογο με τις εφαρμογές που χρηματοδοτήθηκαν από το πρόγραμμα τα προηγούμενα τρία χρόνια. Ο κατάλογος παρουσιάζει κοντά στις 600 τεχνολογικές λύσεις που μπορούν να αξιοποιηθούν σε σχεδόν οποιοδήποτε τομέα, από την υγεία και την ενέργεια έως την εφοδιαστική αλυσίδα, την έρευνα και την παρουσίαση πολυμέσων:

  • Αξιόπιστο υλικό και κατασκευή
  • Υποδομή δικτύου, συμπεριλαμβανομένης της δρομολόγησης, της peer-to-peer και της εικονικής ιδιωτικής δικτύωσης
  • Μηχανική λογισμικού, πρωτόκολλα, διαλειτουργικότητα, κρυπτογραφία, αλγόριθμοι, αποδείξεις
  • Λειτουργικά συστήματα, υλικολογισμικό και εικονικοποίηση
  • Μέτρηση, παρακολούθηση, ανάλυση και χειρισμός κατάχρησης
  • Ενδιάμεσο λογισμικό και ταυτότητα
  • Αποκεντρωμένες λύσεις, συμπεριλαμβανομένων τεχνολογιών blockchain και κατανεμημένου καθολικού
  • Δεδομένα και μηχανική μάθηση
  • Υπηρεσίες και εφαρμογές όπως email, ανταλλαγή άμεσων μηνυμάτων, συνομιλία μέσω βίντεο και συνεργασία
  • Εικονικές περιπτώσεις χρήσης, βελτίωση αναζήτησης και ανακάλυψης και δημιουργία κοινότητας.

Ο νέος κατάλογος επιτρέπει επίσης στις λύσεις NGI να αναγνωρίζονται εύκολα ανά χώρα, λέξη-κλειδί, κατάσταση και το ενδιάμεσο έργο NGI που το επέλεξε και το χρηματοδότησε.

Μερικά παραδείγματα καινοτόμων λύσεων που διατίθενται στον κατάλογο περιλαμβάνουν:

Το PeerTube, μια δωρεάν και αποκεντρωμένη εναλλακτική πλατφόρμα κοινής χρήσης βίντεο ανοιχτού κώδικα που σχεδιάστηκε στο Ολλανδικό Ινστιτούτο Ήχου και Όρασης, για τη διαχείριση ενός από τα μεγαλύτερα αρχεία ψηφιοποιημένων μέσων στον κόσμο.

Έργο ORATORIO που παρέχει έναν αξιόπιστο κόμβο ενεργειακών δεδομένων. Οι τελικοί χρήστες μπορούν με ασφάλεια και ευκολία να αποθηκεύουν και να μοιράζονται τα δεδομένα τους με τους παρόχους ενεργειακών υπηρεσιών που προτιμούν.

Το IRMA είναι μια εφαρμογή για κινητά για διαχείριση ταυτότητας που μοιάζει με ψηφιακό πορτοφόλι.

Το CryptPad είναι μια σουίτα εργαλείων συνεργασίας ιδιωτικού σχεδίου που μοιράζεται εμπλουτισμένο κείμενο, υπολογιστικά φύλλα, δημοσκοπήσεις, παρουσιάσεις, λειτουργίες λευκού πίνακα και κώδικα. Ένα ευπρόσδεκτο εργαλείο για απομακρυσμένη εργασία.

Αυτές οι λύσεις και εκατοντάδες άλλες βρίσκονται στον κατάλογο λύσεων NGI .

Οι ελληνικές συμμετοχές

Στον κατάλογο του NGI περιλαμβάνεται και δύο ελληνικές συμμετοχές. Πρόκειται για την εφαρμογή DOOR που αναπτύσσει η εταιρεία UBITECH καθώς και για μια εφαρμογή που αναπτύσσει το ερευνητικό κέντρο του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΟΠΑ). Και οι δύο εφαρμογές βρίσκονται στο αρχικό στάδιο της έρευνας και αφορούν το ευρύτερο πεδίο των ασφαλών συναλλαγών και της προστασίας της ψηφιακής ταυτότητας.