Η ετήσια έκθεση της Γενικής Διεύθυνσης Πληροφορικής (DG DIGIT) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την κατάσταση της ψηφιακής δημόσιας διοίκησης και της διαλειτουργικότητας για το 2023, προσφέρει μια ενδιαφέρουσα εικόνα της προόδου και των προκλήσεων που αντιμετωπίζουν οι ευρωπαϊκές χώρες κατά την πορεία τους προς έναν πιο ψηφιοποιημένο δημόσιο τομέα.
Η έκθεση αυτή αποτελεί σημαντικό κομμάτι του Παρατηρητηρίου του Εθνικού Πλαισίου Διαλειτουργικότητας (NIFO) και αναδεικνύει την αξιοσημείωτη πρόοδο που έχουν σημειώσει οι ευρωπαϊκές χώρες στον τομέα του ψηφιακού μετασχηματισμού του δημόσιου τομέα. Ακολουθούν τα κυριότερα ευρήματα:
Ένα από τα εντυπωσιακά επιτεύγματα που τονίζονται στην έκθεση του 2023 είναι η σημαντική πρόοδος που έχει σημειωθεί στον τομέα της διασυνοριακής διαλειτουργικότητας. Οι ευρωπαϊκές χώρες εργάζονται προς την ευθυγράμμιση των ψηφιακών υποδομών και πολιτικών τους, προκειμένου να διευκολύνουν την ομαλή ανταλλαγή δεδομένων και τη διασυνοριακή συνεργασία. Παρόλο που αυτή η πρόοδος είναι εντυπωσιακή, παραμένει επείγουσα η ανάγκη να αυξηθεί η κατανόηση της σημασίας της διαλειτουργικότητας και να προωθηθεί η συνεργασία μεταξύ διαφορετικών ομάδων και νομικών δικαιοδοσιών. Η αντιμετώπιση τεχνικών προκλήσεων διαλειτουργικότητας παραμένει επίσης ένα κοινό εμπόδιο.
2. Διαφορετικές Προσεγγίσεις στην Τεχνητή Νοημοσύνη (ΤΝ) και την Τεχνολογία της Κυβέρνησης (GovTech)
Η έκθεση υπογραμμίζει τις διαφορετικές και ποικίλες προσεγγίσεις που υιοθετούνται όσον αφορά την καινοτόμο χρήση της τεχνητής νοημοσύνης (ΤΝ) και της τεχνολογίας της κυβέρνησης (GovTech). Αυτό εξαρτάται συχνά από την ψηφιακή ωριμότητα των ευρωπαϊκών χωρών, ιδίως όσον αφορά την GovTech, η οποία βρίσκεται ακόμα σε πρώιμο στάδιο υιοθέτησης.
3. Προκλήσεις στην Ανταλλαγή Δεδομένων
Οι δημόσιες διοικήσεις στην Ευρώπη έχουν επιδείξει δέσμευση όσον αφορά την κοινή χρήση των δεδομένων, αναπτύσσοντας καινοτόμες υποδομές δεδομένων, συμπεριλαμβανομένων πλατφορμών δεδομένων και χώρων δεδομένων. Ωστόσο, η κυρίαρχη πρόκληση παραμένει η πραγματική κοινή χρήση και αξιοποίηση των δεδομένων. Διάφοροι παράγοντες, όπως ζητήματα διαλειτουργικότητας, διστακτικότητα των ενδιαφερομένων να παρέχουν ή να ανοίξουν δεδομένα, αναποτελεσματικές διαδικασίες συλλογής δεδομένων, έλλειψη ενός ισχυρού πλαισίου διακυβέρνησης δεδομένων και ανισότητες στην ποιότητα των δεδομένων, αποτρέπουν την αποτελεσματική κοινή χρήση των δεδομένων. Η υπέρβαση αυτών των εμποδίων αποτελεί κρίσιμη προϋπόθεση για την πλήρη αξιοποίηση του δυναμικού της λήψης αποφάσεων με βάση τα δεδομένα στον δημόσιο τομέα.
Η έκθεση για την κατάσταση του 2023 αναδεικνύει ένα ευρύ φάσμα ψηφιακών πρωτοβουλιών σε τρεις κύριους τομείς: τη διαλειτουργικότητα και τις διαλειτουργικές ψηφιακές δημόσιες υπηρεσίες, την καινοτόμο χρήση τεχνολογιών από τον δημόσιο τομέα και την κοινή χρήση δεδομένων στην Ευρώπη. Αυτές οι πρωτοβουλίες υλοποιούνται από 31 ευρωπαϊκές χώρες και αποτελούν πολύτιμα πλαίσια αναφοράς, αναδεικνύοντας τις βέλτιστες πρακτικές και τους δυνητικούς τομείς βελτίωσης.
Προς έναν ψηφιοποιημένο Δημόσιο Τομέα
Καθώς η Ευρώπη συνεχίζει το ταξίδι της προς έναν πιο ψηφιοποιημένο δημόσιο τομέα, οι γνώσεις που προσφέρει η παρούσα έκθεση είναι καθοριστικές για την καθοδήγηση των χωρών προς μια πιο αποτελεσματική και αποδοτική διακυβέρνηση. Η υιοθέτηση της διαλειτουργικότητας, η προώθηση της καινοτομίας και η υπέρβαση των προκλήσεων στην ανταλλαγή δεδομένων είναι καθοριστικής σημασίας για την αξιοποίηση του πλήρους δυναμικού του ψηφιακού μετασχηματισμού.
Η έκθεση της DG DIGIT για το 2023 δεν αποτελεί απλώς ένα στιγμιότυπο της τρέχουσας κατάστασης της ψηφιακής δημόσιας διοίκησης στην Ευρώπη, αλλά επίσης έναν οδηγό για το μέλλον. Με την αντιμετώπιση των κύριων ευρημάτων και συστάσεων αυτής της έκθεσης, οι ευρωπαϊκές χώρες μπορούν να καθοδηγήσουν συλλογικά τις δημόσιες διοικήσεις τους προς την ψηφιακή εποχή, παρέχοντας καλύτερες υπηρεσίες, βελτιωμένη διακυβέρνηση και αυξημένη διαφάνεια στους πολίτες που εξυπηρετούν.