news_33-cc7635729b0816a013965c1a7fc210ef

Για πέντε ολόκληρα χρόνια από το 2016 μέχρι και το 2020, το πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ISA² υποστήριζε την ανάπτυξη ψηφιακών λύσεων, με στόχο τη διαλειτουργικότητα του δημόσιου τομέα, στην Ενωμένη Ευρώπη.

Το πρόγραμμα «Ψηφιακή Ευρώπη» είναι το αποτέλεσμα της έρευνας και των εργασιών και το πρόγραμμα ISA² παρουσίασε την τελική του αξιολόγηση.

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε μεταξύ Σεπτεμβρίου 2020 και Ιουνίου 2021 και εξέτασε 7 κριτήρια αξιολόγησης:

  1. συνάφεια,
  2. αποτελεσματικότητα,
  3. αποδοτικότητα,
  4. συνεκτικότητα,
  5. Ευρωπαϊκή προστιθέμενη αξία,
  6. χρησιμότητα,
  7. βιωσιμότητα.

Η ανάλυση βασίστηκε σε πρωτογενή δεδομένα που συλλέχθηκαν από 102 ενδιαφερόμενα μέρη που απάντησαν στη στοχευμένη ή δημόσια διαβούλευση, καθώς και σε δευτερεύοντα δεδομένα, όπως διαθέσιμες στο κοινό πηγές, επιχειρησιακά έγγραφα, έγγραφα πολιτικής και σχετική βιβλιογραφία στον τομέα της διαλειτουργικότητας.

Συμπληρωματικά ενήργησαν με επιμέρους αξιολογήσεις 5 ανεξάρτητοι Εμπειρογνώμονες.

Το πρόγραμμα ISA² προσπαθεί να συμβάλει στην ανάπτυξη και υποστήριξη ψηφιακών λύσεων, πλαισίων και προδιαγραφών για την ενίσχυση της διαλειτουργικότητας των δημόσιων υπηρεσιών στην ΕΕ. Η ψηφιακή μετάβαση αποτελεί προτεραιότητα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, επομένως το αποτέλεσμα της έρευνας του ISA² μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να γεφυρωθούν οι ελλείψεις, προκειμένου να διασφαλιστεί η επίτευξη των φιλόδοξων ευρωπαϊκών στόχων.

Πολλές από τις ανάγκες και τις ελλείψεις του προγράμματος αποκαλύφθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας CoViD – 19 , συμπεριλαμβανομένης της ανάγκης πανευρωπαϊκού συντονισμού κατά την εφαρμογή ψηφιακών λύσεων.

Στα κύρια συμπεράσματα της έρευνας ISA² αναφέρονται:

  • η στήριξη της εφαρμογής πολιτικών και δράσεων της ΕΕ μέσω λύσεων διαλειτουργικότητας,
  • η διευκόλυνση της επαναχρησιμοποίησης λύσεων διαλειτουργικότητας,
  • η συμβολή στην προώθηση μιας ολιστικής προσέγγισης της διαλειτουργικότητας στην ΕΕ.
  • Μέσα από το πρόγραμμα ISA² δημιουργήθηκαν κοινά διαλειτουργικά εργαλεία, που βοήθησαν τις δημόσιες διοικήσεις να αμβλύνουν τους δημοσιονομικούς περιορισμούς τους σε μεγάλο βαθμό.

Διαβάστε ολόκληρη τη μελέτη εδώ.