Το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου (ΕΚΤ), το Υπουργείο Υγείας και ο Εκτελεστικός Οργανισμός για την Υγεία και τον Ψηφιακό τομέα (HaDEA) διοργάνωσαν μια εξαιρετική ημερίδα με τίτλο «HaDEA Info-Day: EU Funding Programmes for Health and Digital Transformation».

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στις 14 Μαϊου 2024 στις εγκαταστάσεις του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης στην περιοχή της Καλλιθέας, προσφέροντας μια πλούσια συζήτηση και επικοινωνία γύρω από τα κρίσιμα ζητήματα της ψηφιακής μετασχηματιστικής ατζέντας στον τομέα της υγείας.

Η εκδήλωση άνοιξε με χαιρετισμούς των Δημοσθένη Αναγνωστόπουλου, Γενικό Γραμματέα Πληροφοριακών Συστημάτων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης από το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκου Τόλια, Διευθυντή Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ) και Άρη Αγγελή, Γενικό Γραμματέα Στρατηγικού Σχεδιασμού του Υπουργείου Υγείας.

Ανώτερα στελέχη της HaDEA (Marina Zanchi, Διευθύντρια του Ευρωπαϊκού Εκτελεστικού Οργανισμού για την Υγεία και την Ψηφιακή Ανάπτυξη, HaDEA, Stéphane Hogan Επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Υγεία, HaDEA, Katleen Engelbosch, Επικεφαλής του Τμήματος – Ψηφιακή Ανάπτυξη, Βιομηχανία και Διάστημα, HaDEA)  παρουσίασαν τα χρηματοδοτικά προγράμματα Digital Europe Programme, Horizon Europe και Connecting Europe Facility, επεξήγησαν τις διαφορές, τα βασικά χαρακτηριστικά και τις συνέργειες μεταξύ τους. Επιπλέον, σε ειδική ενότητα, παρουσίασαν τις ανοικτές προκηρύξεις και παρείχαν οδηγίες για τη δημιουργία κοινοπραξιών, συμβουλές και καλέςπρακτικές για επιτυχημένες προτάσεις χρηματοδότησης. Ο Αντώνης Στάσης, Γενικός Διευθυντής Ψηφιακής Διακυβέρνησης, (Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης),, παρουσίασε τις προκλήσεις της Ψηφιακής Δεκαετίας στην Ελλάδα, ενώ οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να απευθύνουν ερωτήσεις απευθείας στους εκπροσώπους της HaDEA και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Τα Εθνικά Σημεία Επαφής -το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, το EKT και το Υπουργείο Υγείας- παρουσίασαν τις δράσεις και τις υπηρεσίες τους προς το οικοσύστημα έρευνας και καινοτομίας της χώρας, και, ερευνητικές ομάδες και εκπρόσωποι διεθνών κοινοπραξιών παρουσίασαν καινοτομικά έργα τα οποία μετασχηματίζουν το τοπίο υγειονομικής περίθαλψης και για τα οποία έχουν λάβει χρηματοδότηση.

Μετά την παρουσίαση των ομιλητών στη συνεδρία που αφιερώθηκε στις συνέργειες μεταξύ του Cluster 1 του προγράμματος Ευρωπαϊκής Συνεργασίας στον τομέα της Υγείας και του EU4Health/Digital Health, ξεκίνησε μια συνεδρία ερωτήσεων και συζήτησης με τη Φλορίνα Τελέα (HaDEA) και το Στέφανο Χόγκαν (HaDEA). Στη συνέχεια, ο Χρήστος Σχίζας (Πρόεδρος της Εθνικής Αρχής Ηλεκτρονικής Υγείας της Κύπρου) και ο Ανδρέας Νεοκλέους (Διαχειριστής του Έργου στην Εθνική Αρχή Ηλεκτρονικής Υγείας της Κύπρου) παρουσίασαν το Xt-EHR (JA, EU4H),

O Χαράλαμπος Βασιλείου, Σύμβουλος Ψηφιακού Μετασχηματισμού, Στρατηγικής και Καινοτομίας της ΕΔΥΤΕ, παρουσίασε τους στόχους και τα αναμενόμενα αποτελέσματα του έργου GR-HDAB, με το οποίο θα αναπτυχθεί η απαραίτητη υποδομή στην Ελλάδα για την υποστήριξη της παροχής υπηρεσιών προς τη δευτερογενή χρήση ψηφιακών δεδομένων υγείας, εκπροσωπώντας το Υπουργείο Υγείας, το ΕΔΥΤΕ και την ΗΔΙΚΑ που αποτελούν την κοινοπραξία του έργου.

Ο Ευάγγελος Μαρκάτος (FORTH-Hellas) και ο Αλέξανδρος Μπέρλερ (GNOMON) συζήτησαν για το xShare (HE), ενώ η Ζωή Κολίτση (Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο για την Καινοτομία μέσω Δεδομένων Υγείας – i-HD) παρουσίασε το XPanDH (HE). O Δίπακ Κάλρα (Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο για την Καινοτομία μέσω Δεδομένων Υγείας -i-HD) παρουσίασε το QUANTUM (HE).

Η δεύτερη συνεδρία αφιερώθηκε στα Ψηφιακά Προγράμματα, με μια νέα ενότητα ερωτήσεων και συζήτησης με την Ελισάβετ Λιπιάτου (ΓΔ CONNECT) και τον Ζαν-Φρανσουά Γιούνγκερ (HaDEA). Στο πλαίσιο αυτό συζητήθηκαν οι διαφορές και τα διάφορα χρηματοδοτικά μέσα, με έμφαση σε ανοιχτές προσκλήσεις, οδηγίες και συμβουλές για μια επιτυχημένη πρόταση, καθώς και η διαδικασία αξιολόγησης και τα κριτήρια για αυτήν.

Τέλος, η τρίτη συνεδρία εστιάστηκε στις συνέργειες μεταξύ του Cluster 1 του προγράμματος Ευρωπαϊκής Συνεργασίας στον τομέα της Υγείας και του EU4Health/Cancer, με μια νέα συνεδρία ερωτήσεων και συζήτησης με τον Στέφανο Χόγκαν (HaDEA) και τον Γιώργο Μαργετίδη(HaDEA).

 

Το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης ως αρμόδιος φορέας για το πρόγραμμα Digital Europe

Το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης έχει την αρμοδιότητα του προγράμματος “Ψηφιακή Ευρώπη” (Digital Europe Programme– DEP) στην Ελλάδα, ενός νέου χρηματοδοτικού προγράμματος της ΕΕ που επικεντρώνεται στην παροχή ψηφιακής τεχνολογίας στις επιχειρήσεις, τους πολίτες και τους φορείς του δημοσίου. Το Υπουργείο α) συμβάλει στη διαμόρφωση του προγράμματος μαζί με τα άλλα κράτη μέλη και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, β) έχει τον ρόλο του Εθνικού Σημείου Επαφής για το πρόγραμμα και συμμετέχει στο έργο DEP4all ώστε να παρέχει ποιοτικές υπηρεσίες προς το κοινό, όπως την καθοδήγηση για την επιλογή σχετικών θεμάτων και ειδών πράξης του προγράμματος, την παροχή βοήθειας σε διαχειριστικά ζητήματα, την εκπαίδευση και την καθοδήγηση στη συγγραφή προτάσεων και τη βοήθεια στην αναζήτηση εταίρων για τη δημιουργία κοινοπραξιών για έργα.

Επίσης, το Υπουργείο μέσα από το ρόλο του για την επίτευξη των στόχων της Ψηφιακής Δεκαετίας συνδιαμορφώνει μαζί με τα άλλα κράτη μέλη Ευρωπαϊκές Κοινοπραξίες Ψηφιακών Υποδομών για την υλοποίηση Πολυκρατικών Έργων, ηγείται πρωτοβουλιών όπως αυτής για τις Διασυνδεδεμένες Δημόσιες Διοικήσεις και την Ακαδημίας Κυβερνοασφάλειας, συμμετέχει ως μέλος σεσημαντικές Κοινοπραξίες, υποστηρίζει τα έργα των Ευρωπαϊκών Κόμβων Ψηφιακής Καινοτομίας, Ευρωπαϊκών Ψηφιακών Πορτοφολιών, του Ενοποιημένου Κέντρου Αναφοράς Κυβερνοασφάλειας (SOC–Security Operations Center), της υποδομής επικοινωνιών Hellas – Quantum Communication Infrastructure for Greece.

Το ΕΚΤ ως Εθνικό Σημείο Επαφής στον Ορίζοντα Ευρώπη & στο επιχειρηματικό οικοσύστημα

Το ΕΚΤ είναι Εθνικό Σημείο Επαφής για τον Ορίζοντα Ευρώπη, και συγκεκριμένα στον Πυλώνα 1 του προγράμματος για τη θεματική ενότητα Marie Skłodowska-Curie Actions (MSCA) και στον Πυλώνα 2 για τις θεματικές ομάδες 1 «Υγεία» και 4 «Ψηφιακές τεχνολογίες, Βιομηχανία και Διάστημα», καθώς και για την Αποστολή για τον Καρκίνο. Υποστηρίζει οργανισμούς, επιχειρήσεις, ακαδημαϊκούς και ερευνητικούς φορείς σε όλη τη διαδρομή: από τον εντοπισμό ευκαιριών χρηματοδότησης μέχρι τη σύνταξη και υποβολή προτάσεων, την υλοποίηση των έργων και την αξιοποίηση των ερευνητικών αποτελεσμάτων.

Επιπλέον, είναι βασικό μέλος του δικτύου των Εθνικών Σημείων Επαφής (ΗΝΝ3.0, Ideal-ist, NCP4Industry και MSCA-NET) και έχει τον συντονιστικό ρόλο στη διαχείριση ευρωπαϊκών προγραμμάτων (ECHoS για τη δημιουργία εθνικών κόμβων για την αποστολή για τον καρκίνο και COHES.io για τη στρατηγική διασύνδεση περιφερειών υγείας μέσω της ανοικτής καινοτομίας). Επίσης, είναι συντονιστής του κόμβου του EIT Health στην Ελλάδα και έχει συντονιστικό ρόλο στην κοινοπραξία Enterprise Europe Network Hellas, κόμβο του μεγαλύτερου δικτύου υποστήριξης επιχειρήσεων Enterprise Europe Network.

Μέλος του Smart Attica, ενός εκ των τεσσάρων ελληνικών Κόμβων Ψηφιακής Καινοτομίας, παρέχει υπηρεσίες οι οποίες βασίζονται στην Τεχνητή Νοημοσύνη, τα Μεγάλα Δεδομένα, τις εφαρμογές Υπολογιστών Υψηλών Επιδόσεων, την τεχνολογία 5G και την Κυβερνοασφάλεια. Επιπλέον, στελέχη του ΕΚΤ συμμετέχουν ενεργά στο DIH Expert Group της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Τέλος, το ΕΚΤ συμμετέχει ως εταίρος στο Πρόγραμμα DEP4all.

Το Υπουργείο Υγείας ως Εθνικό Σημείο Επαφής στο EU4Health

Το Υπουργείο Υγείας μέσω των Εθνικών Σημείων Επαφής (National Focal Points) για το Πρόγραμμα “EU4Health”, συμμετέχει σε μεγάλο αριθμό Κοινών Δράσεων εφαρμόζοντας το νέο αυτό χρηματοδοτικό εργαλείο της Ε.Ε., που συμπληρώνει τις πολιτικές των κρατών μελών, προκειμένου να εξασφαλιστεί υψηλό επίπεδο προστασίας της ανθρώπινης υγείας σε όλες τις πολιτικές και δραστηριότητες της Ένωσης. Το Εθνικό Σημεία Επαφής (NFP) κάθε Κ-Μ και της Ελλάδος έχει ως βασικό ρόλο:

 • Την παροχή της απαραίτητης ενημέρωσης για το πρόγραμμα EU4Health
 • Τη Διάδοση αποτελεσμάτων του προγράμματος Υγείας
 • Την Παροχή διευκρινίσεων για τις Κοινές Δράσεις του πρόγραμμα EU4Health και τις προσκλήσεις του

Το πρόγραμμα EU4Health υπερβαίνει μια φιλόδοξη απάντηση στην κρίση του COVID-19 και επεκτείνεται στην αντιμετώπιση της ανθεκτικότητας των ευρωπαϊκών συστημάτων υγειονομικής περίθαλψης, ανοίγοντας τον δρόμο για μια Ευρωπαϊκή Ένωση Υγείας. Τίθεται σε εφαρμογή μέσω ετήσιων προγραμμάτων εργασίας με δράσεις σε τέσσερις πυλώνες με οριζόντια εστίαση στον καρκίνο:

 • Ετοιμότητα για την αντιμετώπιση κρίσεων
 • Προώθηση της υγείας και πρόληψη των ασθενειών
 • Συστήματα υγείας και εργατικό δυναμικό στον τομέα της υγείας
 • Ψηφιοποίηση

Οι στόχοι του προγράμματος επιτυγχάνονται μέσω Κοινών δράσεων που δίνουν έμφαση στην πρόληψη, στη βελτίωση της διαχείρισης σοβαρών ασθενειών και στον ψηφιακό μετασχηματισμό των υγειονομικών συστημάτων και στην ενίσχυση της ικανότητας της ΕΕ να διαχειρίζεται μείζονες υγειονομικές κρίσεις.

Ο Εκτελεστικός Οργανισμός για την Υγεία και τον Ψηφιακό Tομέα (HaDEA)

Ο Εκτελεστικός Οργανισμός για την Υγεία και τον Ψηφιακό Tομέα (HaDEA) ανταποκρίνεται στη φιλοδοξία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να συμβάλει στην ανοικοδόμηση, μετά τη νόσο COVID-19, μιας Ευρώπης που θα είναι θεμελιωδώς πιο πράσινη, πιο ψηφιακή, πιο ανθεκτική και καλύτερα προσαρμοσμένη στις τρέχουσες και μελλοντικές προκλήσεις.

Ο HaDEA υλοποιεί τα ακόλουθα προγράμματα:

 • Πρόγραμμα «Η ΕΕ για την υγεία» (EU4Health)
 • «Ορίζοντας Ευρώπη»: πυλώνας II, ομάδα 1: Υγεία
 • Πρόγραμμα για την ενιαία αγορά: Ασφάλεια των τροφίμων: υγεία για τον άνθρωπο, τα ζώα και τα φυτά σε ολόκληρη την τροφική αλυσίδα και καλύτερη κατάρτιση για ασφαλέστερα τρόφιμα
 • Πρόγραμμα «Ψηφιακή Ευρώπη»
 • Μηχανισμός «Συνδέοντας την Ευρώπη»: Ψηφιακή οικονομία
 • «Ορίζοντας Ευρώπη»: πυλώνας II, ομάδα 4: Ψηφιακές Τεχνολογίες, Βιομηχανία και Διάστημα

 

Πηγές: ΕΚΤ, Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης