mycoast

Οι κάτοικοι και οι ταξιδιώτες που επισκέπτονται την Ελλάδα μπορούν πλέον να αναφέρουν παραβιάσεις πρόσβασης στην παραλία χάρη σε μια νέα εφαρμογή που ενεργοποιήθηκε στις 29 Απριλίου από τα υπουργεία Οικονομίας & Οικονομικών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Η εφαρμογή «MyCoast» είναι δωρεάν και μπορεί να ληφθεί σε smartphone ή tablet.

Η δράση έρχεται ως μέρος των προσπαθειών της ελληνικής κυβέρνησης να διασφαλίσει την ελεύθερη πρόσβαση στις δημόσιες παραλίες και να περιορίσει τις παράνομες κατασκευές και επιχειρήσεις στις ακτές. Η νομοθεσία για τη χρήση της ακτογραμμής ψηφίστηκε στην ελληνική Βουλή στις αρχές Απριλίου κι ενώ είχε ανακοινωθεί η προστασία 198 παραλιών από εμπορική δραστηριότητα ή εκμετάλλευση.

Οι χρήστες της εφαρμογής «MyCoast» πρέπει να ενεργοποιήσουν τις υπηρεσίες Τοποθεσίας, να εντοπίσουν την παραλία στο χάρτη και να έχουν πρόσβαση σε πληροφορίες σχετικά με την κατάσταση παραχώρησης. Εάν παρατηρήσουν περιορισμένη πρόσβαση ή μη εξουσιοδοτημένες εγκαταστάσεις, όπως επιπλέον ξαπλώστρες ή ομπρέλες, θα μπορούν να αναφέρουν (επώνυμα ή ανώνυμα) το περιστατικό προσθέτοντας μια σύντομη περιγραφή.

Η εφαρμογή «MyCoast» είναι διαθέσιμη δωρεάν για κινητές συσκευές, όπως κινητά τηλέφωνα και tablet, μέσω του App Store, και του Play Store και είναι ιδιαίτερα απλή και φιλική.

Οι πολίτες:

  • Ανοίγουν την εφαρμογή και ενεργοποιούν την υπηρεσία Τοποθεσίας του κινητού τους.
  • Εντοπίζουν την περιοχή ενδιαφέροντός τους στον χάρτη και εμφανίζεται στην οθόνη της συσκευής τους το πολύγωνο της παραχώρησης.
  • Επιλέγοντας το πολύγωνο εμφανίζονται τα στοιχεία της, δηλαδή η τοποθεσία, η έναρξη και η λήξη της παραχώρησης, χρήση, το εμβαδόν κ.ά.
  • Σε περίπτωση που διαπιστώσουν αυθαίρετη κατάληψη έκτασης ή και παρακώλυση ελεύθερης πρόσβασης, μπορούν μέσω της εφαρμογής να υποβάλλουν τις προαναφερόμενες καταγγελίες.
  • Προσδιορίζουν τον λόγο της καταγγελίας και εισάγουν συνοπτική περιγραφή του προβλήματος.

Οι χρήστες έχουν επίσης πρόσβαση σε προηγούμενες αναφορές που παρατίθενται στο «Μητρώο Παραχωρήσεων Ακτών και Παραλιών» του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών για έλεγχο από τις αρμόδιες αρχές.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, η εφαρμογή είναι ήδη δημοφιλής και την έχουν «κατεβάσει» περίπου 14.000 πολίτες, ενώ έχουν υποβληθεί περί τις 500 καταγγελίες, κυρίως από κατοίκους των Δωδεκανήσων και περιοχών της Χαλκιδικής και των νησιών των Κυκλάδων.

Στην πρώτη πεντάδα των καταγγελιών βρίσκονται οι πολίτες από την Κέρκυρα και από την Ανατολική Αττική. Αρκετά καταγγελίες υπάρχουν επίσης από πολίτες σε Κορινθία και Πειραιά.

Οι καταγγελίες μπορούν να υποβληθούν τόσο ανώνυμα, όσο και επώνυμα.

Στην περίπτωση επώνυμης καταγγελίας, οι πολίτες απαιτείται να συνδεθούν στην εφαρμογή με προσωπικούς κωδικούς ΤaxisNet, για να ολοκληρώσουν τη διαδικασία.

Επισημαίνεται ότι καταγγελία μπορεί να υποβληθεί μόνο μέσω κινητής συσκευής, η οποία βρίσκεται κοντά στο σημείο της εν λόγω παραχώρησης.

Επιπλέον, μόνο μία καταγγελία, ανά τύπο καταγγελίας, μπορεί να υποβληθεί την ίδια ημέρα από την ίδια συσκευή και για την ίδια παραχώρηση.

Μετά την επιτυχή υποβολή της επώνυμης καταγγελίας, η εφαρμογή εμφανίζει τον μοναδικό αριθμό και την ημερομηνία υποβολής της.

Οι πολίτες έχουν τη δυνατότητα να περιηγηθούν μόνο στο ιστορικό των επώνυμων καταγγελιών τους και στα στοιχεία αυτών, όπως για παράδειγμα την κατάσταση της καταγγελίας.

Οι υποβληθείσες καταγγελίες εμφανίζονται στο υποσύστημα «Μητρώο Παραχωρήσεων Απλής Χρήσης Αιγιαλού και Παραλίας» του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, ώστε να εξετασθούν από τις αρμόδιες Κτηματικές Υπηρεσίες.

Το επόμενο βήμα

Όπως ανακοίνωσαν τα υπουργεία, η εφαρμογή θα περιλαμβάνει σύντομα τεχνολογία AI η οποία θα διερευνά τις αναφερόμενες παραβιάσεις σε πραγματικό χρόνο.

Πώς θα γίνει αυτό; Το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών συνεργάζονται με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, το οποίο αναπτύσσει σχετικό μηχανισμό για τον αυτόματο εντοπισμό και αναγνώριση ομπρελών στις ακτογραμμές από δορυφορικές εικόνες.

Ο μηχανισμός θα λειτουργεί ως εξής: Ένα σύστημα θα μπορεί να εντοπίζει αποτελεσματικά δομές ή αντικείμενα σε δορυφορικές εικόνες έχοντας «εκπαιδευθεί» σε πολυάριθμες εικόνες στην ελληνική επικράτεια.

Η υψηλή ανάλυση των εικόνων επιτρέπει την εφαρμογή του συγκεκριμένου λογισμικού, το οποίο θα είναι σε θέση να αναγνωρίζει με ακρίβεια περιοχές που είναι κατειλημμένες από συγκεκριμένα αντικείμενα, όπως ομπρέλες και να… συγκρίνει την επιφάνεια κατάληψης με την επιφάνεια που αντιστοιχεί στο συμβόλαιο μίσθωσης κάθε επιχείρησης.

Οι αποκλίσεις ανάμεσα στις επιφάνειες αυτές θα αποτελούν άμεσα αντικείμενο ελέγχου ως ύποπτες παράβασης.

Ο στόχος είναι το καλοκαίρι του 2025 να εφαρμοστεί πιλοτικά σε παράκτιες περιοχές στην Ελλάδα, ώστε τα αποτελέσματα να χρησιμοποιηθούν για την περαιτέρω εξέλιξή του.

Η δορυφορική κάλυψη προοδευτικά αναμένεται να αυξηθεί και, σε συνδυασμό με τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας του συστήματος καθώς αυτό διαρκώς θα «αυτοεκπαιδεύεται», μπορεί να οδηγήσει σε πλήρη αυτοματοποίηση των τακτικών, αλλά και των έκτακτων ελέγχων με πολλαπλά οφέλη. Ανάμεσα σ’ αυτά είναι η τιμωρία των παρανομούντων, ο παραδειγματισμός όσων θέλουν να παρανομήσουν, αλλά και η εξοικονόμηση πόρων, αφού τα κλιμάκια θα πηγαίνουν πλέον στοχευμένα.