Σε μια εποχή όπου οι ψηφιακές υπηρεσίες εξελίσσονται ταχύτατα, η διαλειτουργικότητα είναι κρίσιμη για την αποτελεσματική λειτουργία των δημόσιων διοικήσεων. Το Παρατηρητήριο Εθνικών Πλαισίων Διαλειτουργικότητας (NIFO), πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των χωρών της ΕΕ και στην ευθυγράμμιση των ψηφιακών τους συστημάτων.
Το NIFO δεν περιορίζεται σε έναν απλό ρόλο παρακολούθησης. Συνεργαζόμενο με 35 ευρωπαϊκές χώρες, αναπτύσσει ένα πολύπλευρο σύστημα που όχι μόνο διασφαλίζει τη συμμόρφωση με τα πρότυπα διαλειτουργικότητας, αλλά και προβάλλει τις καλύτερες πρακτικές μέσω διαφόρων εργαλείων και πληροφοριακών πηγών. Η πλατφόρμα Digital Policy Hub, για παράδειγμα, παρέχει λεπτομερείς πληροφορίες για τις ψηφιακές πρωτοβουλίες κάθε χώρας, καθώς και μελέτες και παραδείγματα επιτυχημένων πρακτικών
Διαλειτουργικότητα και Ανοιχτά Δεδομένα
Ένας από τους κύριους στόχους του NIFO είναι η προώθηση της χρήσης ανοιχτών δεδομένων στις δημόσιες διοικήσεις. Στην Ιταλία, για παράδειγμα, τα δεδομένα που αφορούν δημόσιες συμβάσεις δημοσιοποιούνται ως ανοιχτά δεδομένα, ενισχύοντας τη διαφάνεια και δίνοντας στην κοινωνία πρόσβαση στις πληροφορίες που παράγει το δημόσιο. Αντίστοιχα, στην Πορτογαλία, η πλατφόρμα MOSAICO λειτουργεί ως κέντρο πληροφόρησης, διευκολύνοντας την γρήγορη και εύκολη πρόσβαση σε ανοιχτά δεδομένα.
Η ευρωπαϊκή πύλη data.europa.eu, που συγκεντρώνει ανοιχτά δημόσια δεδομένα από όλη την Ευρώπη, αποτελεί βασικό σημείο πρόσβασης σε έναν τεράστιο όγκο πληροφοριών. Αυτό είναι καθοριστικό για την ανάπτυξη της ψηφιακής ενιαίας αγοράς, όπου οι πληροφορίες αξιοποιούνται από δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς, προωθώντας την καινοτομία.
Η Ψηφιακή Ευρώπη του Αύριο
Η πρωτοβουλία του NIFO είναι κεντρική για το όραμα μιας διασυνδεδεμένης Ευρώπης, όπου τα σύνορα δεν θα εμποδίζουν τη συνεργασία των δημόσιων διοικήσεων. Καθώς οι εθνικές κυβερνήσεις ενισχύουν τις ψηφιακές τους υποδομές, η συνεργασία μέσω διαλειτουργικών συστημάτων θα βελτιώνει την αποδοτικότητα και θα διευκολύνει την πρόσβαση στις δημόσιες υπηρεσίες.
Η επιτυχία του NIFO δεν αφορά μόνο την τεχνολογία. Η πραγματική του δύναμη έγκειται στην ικανότητά του να φέρνει κοντά τις ευρωπαϊκές χώρες, διευκολύνοντας την κοινή τους πορεία προς ένα ψηφιακό μέλλον. Η Ελλάδα, όπως και τα υπόλοιπα κράτη της ΕΕ, συμμετέχει ενεργά σε αυτή τη διαδικασία, με στόχο μια πιο ευέλικτη, διαφανή και αποτελεσματική δημόσια διοίκηση.