Η Ελλάδα επιλέχθηκε να δημιουργήσει ένα από τα πρώτα εργοστάσια τεχνητής νοημοσύνης στην ΕΕ, με στόχο την προώθηση της καινοτομίας, ανακοίνωσε την Τρίτη ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Πιο συγκεκριμένα, η Ελλάδα είναι μία από τις επτά χώρες που επιλέχθηκαν από την Ευρωπαϊκή Κοινή Επιχείρηση Υπολογιστών Υψηλής Απόδοσης (EuroHPC) για τη δημιουργία και λειτουργία των πρώτων εργοστασίων τεχνητής νοημοσύνης στην Ευρώπη. Το έργο αυτό θέτει τις βάσεις για την ανάπτυξη ενός οικοσυστήματος που θα υποστηρίξει την εκπαίδευση προηγμένων μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης και την ανάπτυξη λύσεων AI.
«Στόχος μας είναι το ελληνικό εργοστάσιο τεχνητής νοημοσύνης να καταστεί κόμβος έρευνας και γνώσης για την ευρύτερη γεωγραφική περιοχή, τοποθετώντας την Ελλάδα ως τεχνολογικό κέντρο», δήλωσε ο Μητσοτάκης, δίνοντας εύσημα στο Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, το ΕΔΥΤΕ, το ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος», το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και το Ερευνητικό Κέντρο «ΑΘΗΝΑ» για τις προσπάθειές τους να επιτευχθεί το έργο, το οποίο χαρακτήρισε εθνική επιτυχία.
Το εργοστάσιο Pharos AI θα συνδεθεί με τον υπερυπολογιστή Daedalus, έναν ευρωπαϊκό υπερυπολογιστή που αναπτύσσεται αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα.
Επιπλέον, το «Φάρος» αναμένεται να εφαρμόσει τεχνολογίες AI για την προώθηση εξελίξεων στους τομείς της υγείας, της περιβαλλοντικής βιωσιμότητας, του πολιτισμού και της γλώσσας.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός ανέφερε ότι η ανακοίνωση σηματοδοτεί «ένα σημαντικό εθνικό επίτευγμα» που τοποθετεί την Ελλάδα στην πρώτη γραμμή της Ευρώπης, «ανοίγοντας νέους δρόμους για Έλληνες ερευνητές, τον δημόσιο τομέα και τις επιχειρήσεις».
Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, συνολικά 1,5 δισεκατομμύρια ευρώ θα διοχετευθούν στα πρώτα εργοστάσια τεχνητής νοημοσύνης της Ευρώπης, τόσο από εθνικούς όσο και από κοινοτικούς πόρους.
Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, η ελληνική κυβέρνηση ανακοίνωσε την εισαγωγή της τεχνητής νοημοσύνης στα σχολεία μέσω του προγράμματος AI4edu, που συγχρηματοδοτείται από την ΕΕ.
Εκτός από την Ελλάδα και το «Φάρος», εργοστάσια τεχνητής νοημοσύνης θα δημιουργηθούν στις εξής πόλεις:
Τα εργοστάσια τεχνητής νοημοσύνης αναμένεται να υπερδιπλασιάσουν την υπολογιστική ικανότητα του EuroHPC, καλύπτοντας συγκεκριμένες ανάγκες και ενισχύοντας τις ευρωπαϊκές δυνατότητες στην τεχνητή νοημοσύνη. Η ανάπτυξή τους είναι προγραμματισμένη για τα έτη 2025-2026.
Άλλα κράτη της ΕΕ που ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα μπορούν να υποβάλουν προτάσεις έως την 1η Φεβρουαρίου 2025.