Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε το Παγκόσμιο Συνέδριο GovTech 4 Impact στη Μαδρίτη, από τις 21 έως τις 23 Μαΐου, συγκεντρώνοντας ηγέτες, κυβερνητικούς αξιωματούχους, επιχειρηματίες και καινοτόμους από όλο τον κόσμο. Το συνέδριο, που αποτελεί μία από τις σημαντικότερες πλατφόρμες για τη συζήτηση και την ανταλλαγή ιδεών σχετικά με την εφαρμογή της τεχνολογίας στον δημόσιο τομέα, ενίσχυσε τη συνεργασία και την καινοτομία για τη βελτίωση των δημόσιων υπηρεσιών.
Δυναμική Ελληνική Συμμετοχή
Ιδιαίτερη σημασία είχε η συμμετοχή της Ελλάδας στο συνέδριο, με τον Υπουργό Παιδείας να εκπροσωπεί τη χώρα και να παρουσιάζει τις ελληνικές πρωτοβουλίες στον τομέα της εκπαιδευτικής τεχνολογίας και της ψηφιοποίησης των δημόσιων υπηρεσιών. Ο Υπουργός Παιδείας, μαζί με άλλους Έλληνες εκπροσώπους, παρουσίασε καινοτόμα έργα που αξιοποιούν την τεχνητή νοημοσύνη για τη βελτίωση της λήψης αποφάσεων και την ψηφιακή αναβάθμιση των εκπαιδευτικών υποδομών.
Κεντρικά Θέματα του Συνεδρίου
Τεχνολογία για την Αντιμετώπιση των Μεγαλύτερων Προκλήσεων της Ανθρωπότητας:
Οι συνεδρίες ανέδειξαν τη μεταμορφωτική δύναμη της τεχνολογίας για την αντιμετώπιση παγκόσμιων προκλήσεων, όπως η κλιματική αλλαγή και η υγειονομική περίθαλψη. Η χρήση νέων τεχνολογιών στον δημόσιο τομέα μπορεί να προσφέρει καινοτόμες λύσεις και να βελτιώσει την αποδοτικότητα και την παροχή υπηρεσιών.
Δημόσιες Υπηρεσίες με Βάση τα Δεδομένα και την Τεχνολογία:
Συζητήθηκε η σημασία της διακυβέρνησης δεδομένων για την ενίσχυση της αποδοτικότητας των δημόσιων υπηρεσιών. Οι κυβερνήσεις μπορούν να αξιοποιήσουν τα δεδομένα για να βελτιώσουν την παροχή υπηρεσιών και τη λήψη αποφάσεων.
Διακυβέρνηση και Θεσμοί για το Ψηφιακό Μέλλον:
Η ανάγκη για επενδύσεις σε δεξιότητες και ταλέντα ήταν κεντρικό θέμα, καθώς και η προσαρμογή των κανονισμών για την προστασία των πολιτών ενώ παράλληλα ενθαρρύνεται η καινοτομία.
Ανθεκτικές Δημόσιες Υποδομές:
Συζητήθηκαν στρατηγικές για τη δημιουργία ανθεκτικών δημόσιων υποδομών που θα διασφαλίζουν τη σταθερότητα και την ασφάλεια των κυβερνητικών λειτουργιών, περιλαμβάνοντας την υιοθέτηση ολοκληρωμένων προσεγγίσεων ασφάλειας και τη μοντερνοποίηση των παλαιών συστημάτων με τη χρήση cloud.
Tις δυναμικές ευκαιρίες της ψηφιακής εποχής, με έμφαση στις αλλαγές που φέρνει η τεχνολογία στην εκπαίδευση, συζήτησε ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης στο Govtech 4 Impact World Congress.
«Ο ψηφιακός μετασχηματισμός μπορεί να αποτελέσει εργαλείο διευκόλυνσης και μοχλό προόδου για όλη την κοινωνία – και ιδίως για τους πιο αδύναμους συμπολίτες μας», τόνισε ο υπουργός και υπογράμμισε τα εξής:
«Αποστολή όλων των κυβερνήσεων είναι να δημιουργούν υπηρεσίες και να αναπτύσσουν πολιτικές για όλους, χωρίς αποκλεισμούς.
Με γνώμονα αυτές τις αρχές, στο Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού επενδύουμε σε υποδομές και θέτουμε σε λειτουργία εφαρμογές που ενισχύουν την εκπαιδευτική διαδικασία, ενδυναμώνουν τη σχέση εκπαιδευτικών – μαθητών και αναβαθμίζουν την πρόσβαση στην εκπαίδευση σε παιδιά που ζουν σε απομακρυσμένες περιοχές.
Ο σχεδιασμός μας περιλαμβάνει την αξιοποίηση των τεχνολογικών μέσων σε όλες τις τάξεις από το Δημοτικό μέχρι και το Λύκειο και την καθιέρωση θεσμικών και χρηματοδοτικών εργαλείων για τη στήριξη της έρευνας και της καινοτομίας στα Πανεπιστήμιά μας».
Συμπεράσματα
Το GovTech 4 Impact World Congress απέδειξε για άλλη μια φορά τον κρίσιμο ρόλο του ως χώρου συνάντησης για κυβερνήσεις, εταιρείες, ακαδημαϊκούς, επενδυτές και πολίτες. Η επιτυχία του συνεδρίου αντικατοπτρίζεται στη δέσμευση όλων των συμμετεχόντων να προωθήσουν την καινοτομία και τη συνεργασία για την ενίσχυση του δημόσιου τομέα.
Για περισσότερες πληροφορίες και λεπτομέρειες σχετικά με το συνέδριο, μπορείτε να επισκεφθείτε την επίσημη ιστοσελίδα του GovTech 4 Impact World Congress εδώ.
Στο συνέδριο , ιδιαίτερο ενδιαφέρον προσέλκυσε η συζήτηση με θέμα “Σχεδιάζοντας τον Χάρτη Πορείας της ΕΕ για την GovTech Τεχνολογία”.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε τη στρατηγική της για το οικοσύστημα GovTech, αναδεικνύοντας τις διασυνοριακές πρακτικές και τους στόχους της μελέτης GovTech Connect και GovTech4All.
Οι συνεδρίες ανέδειξαν τις προκλήσεις και τους στόχους που θέτουν τα θεμέλια για μια κοινότητα πρακτικής GovTech σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Ο Χαράλαμπος Βασιλείου, Σύμβουλος Ψηφιακού Μετασχηματισμού, Στρατηγικής και Καινοτομίας στην Διεύθυνση Ψηφιακού Μετασχηματισμού και Ψηφιακών Ικανοτήτων της ΕΔΥΤΕ, εκπροσώπησε την Ελλάδα στη συζήτηση αυτή, κατόπιν πρόσκλησης από την οργανωτική επιτροπή του συνεδρίου (GOBE Studio).