Οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο υιοθετούν νέες προσεγγίσεις για τη μεταρρύθμιση των δημόσιων υπηρεσιών, δίνοντας έμφαση στον άνθρωπο ως επίκεντρο του σχεδιασμού. Με βάση μια πρόσφατη έκθεση του ΟΟΣΑ, που βασίζεται στην ανάλυση 800 περιπτωσιολογικών μελετών από 83 χώρες, αναδεικνύονται πέντε κρίσιμες τάσεις που αναδιαμορφώνουν τη δημόσια διοίκηση παγκοσμίως.
Οι κυβερνήσεις συνεργάζονται με τους πολίτες και τους ενδιαφερόμενους φορείς για τον συν-σχεδιασμό λύσεων, δημιουργώντας δημόσιες υπηρεσίες ανθεκτικές και βιώσιμες. Για παράδειγμα, στη Νορβηγία, οι τεχνικές πρόβλεψης αξιοποιούνται για την ανάπτυξη μεταναστευτικών υπηρεσιών που προσαρμόζονται στις μελλοντικές ανάγκες.
Η χρήση τεχνολογιών αιχμής, όπως η τεχνητή νοημοσύνη και ο αρθρωτός κώδικας, ενισχύει την αποτελεσματικότητα των υπηρεσιών. Στην Ιταλία, το εθνικό ινστιτούτο κοινωνικής ασφάλισης χρησιμοποιεί AI για την αυτοματοποίηση αιτημάτων, μειώνοντας τον χρόνο ανταπόκρισης και διευκολύνοντας την εξυπηρέτηση των πολιτών.
Στο πλαίσιο αυτής της τάσης, η Ελλάδα έχει προχωρήσει στη δημιουργία του HowTo, μιας καινοτόμου εκπαιδευτικής πλατφόρμας κατάρτισης. Το ελληνικό Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης ανέπτυξε το HowTo για να ενισχύσει τις ψηφιακές δεξιότητες δημοσίων υπαλλήλων και πολιτών. Η πλατφόρμα προσφέρει 13 μικρο-μαθήματα προσαρμοσμένα στους ρόλους των Ελλήνων δημοσίων υπαλλήλων και παρέχει εκπαιδευτικούς πόρους για οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, ηλικιωμένους και μετανάστες. Από την έναρξή του, έχει υποστηρίξει περισσότερους από 6.000 δημόσιους υπαλλήλους και 4.300 ειδικούς πολίτες, ενώ κάθε χρόνο προσεγγίζει 3 εκατομμύρια χρήστες.
Η εξατομίκευση των δημόσιων υπηρεσιών μειώνει το ψυχολογικό κόστος και τις γραφειοκρατικές τριβές, εξασφαλίζοντας ότι ακόμα και οι πιο ευάλωτες ομάδες έχουν ισότιμη πρόσβαση. Στις ΗΠΑ, η βοήθεια προς θύματα φυσικών καταστροφών απλουστεύθηκε, μειώνοντας τους χρόνους καταγραφής κατά 15%.
Οι κυβερνήσεις επενδύουν στη συλλογή και ανάλυση δεδομένων για την κατανόηση σύνθετων προβλημάτων. Στην Κορέα, αισθητήρες σε αστικούς χώρους παρέχουν δεδομένα που βελτιώνουν τη λειτουργία των δημόσιων μεταφορών και την ασφάλεια.
Οι δημόσιες υπηρεσίες αποτελούν διαύλους συμμετοχής και διαφάνειας, ενισχύοντας τη δημοκρατία. Στη Γαλλία, οι πολίτες συμμετέχουν ενεργά στον σχεδιασμό και την αναβάθμιση των υπηρεσιών, προωθώντας τη λογοδοσία και την εμπιστοσύνη προς την κυβέρνηση.
Ο ρόλος της καινοτομίας στη διαμόρφωση του μέλλοντος
Οι παραπάνω τάσεις υπογραμμίζουν τη σημασία της συνεχούς εξέλιξης στις δημόσιες υπηρεσίες, ιδιαίτερα μετά από κρίσεις όπως η πανδημία COVID-19. Η χρήση νέων τεχνολογιών, η συνεργασία με τους πολίτες και η εστίαση στην ισότητα προάγουν την εμπιστοσύνη και ενδυναμώνουν τις κοινωνίες.
Με αυτές τις πρακτικές, οι κυβερνήσεις καθίστανται ικανότερες να ανταποκριθούν στις προκλήσεις του μέλλοντος, προσφέροντας υπηρεσίες που όχι μόνο καλύπτουν τις ανάγκες των πολιτών αλλά και προωθούν την κοινωνική ευημερία.