Στο διεθνές ψηφιακό συνέδριο “Smart Countries Convention” που πραγματοποιήθηκε στο Βερολίνο, ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης της Ελλάδας, Δημήτρης Παπαστεργίου, παρουσίασε τα βήματα που η χώρα έχει καταβάλει προς το ψηφιακό μέλλον.

Η κεντρική πτυχή της ομιλίας εστίασε στον ρόλο του gov.gr, της πλατφόρμας που συγκεντρώνει όλες τις ψηφιακές υπηρεσίες του Ελληνικού Δημοσίου. Ο Υπουργός επεσήμανε τη σημασία αυτής της πρωτοβουλίας, ενώ παράλληλα παρουσίασε τον στόχο ψηφιοποίησης όλων των υπηρεσιών έως το 2027. Επίσης, αναφέρθηκε στην ενσωμάτωση της Τεχνητής Νοημοσύνης στην πλατφόρμα, με σκοπό τη διευκόλυνση της αλληλεπίδρασης των πολιτών με τον δημόσιο τομέα.

Ένα σημαντικό κομμάτι της παρουσίασης αφιερώθηκε στις ψηφιακές υπηρεσίες στον τομέα της υγείας. Ο Υπουργός αναφέρθηκε ειδικά στον ψηφιακό σχεδιασμό της καμπάνιας εμβολιασμού και τις προληπτικές εξετάσεις, επισημαίνοντας τη βράβευση της Ελλάδας από τον παγκόσμιο σύνδεσμο WITSA για την υλοποίηση αυτού του προγράμματος.

Η φιλοσοφία του υπουργείου παραμένει πολιτοκεντρική, με έμφαση στην απλότητα και ευχρηστία των ψηφιακών υπηρεσιών από την οπτική γωνία του πολίτη. Η ροή δεδομένων αντικαθιστά τη ροή εγγράφων, ενισχύοντας την αλληλεπίδραση μεταξύ των δημόσιων υπηρεσιών και των πολιτών. Αυτή η διαδικασία, όπως επισημάνθηκε, δημιουργεί μια νέα κουλτούρα εμπιστοσύνης.

Στο τέλος της ομιλίας, ο κ. Παπαστεργίου προέβη σε αναφορά στα μελλοντικά σχέδια του υπουργείου, συμπεριλαμβανομένων της κυβερνοασφάλειας, της αξιοποίησης ανοιχτών δεδομένων, των οικολογικών data center, των έξυπνων πόλεων και μεγάλων τηλεπικοινωνιακών έργων. Εκφράζοντας τη νέα εποχή της Ελλάδας, υπογράμμισε τη φωτεινή πλευρά μιας χώρας που αποφάσισε να αλλάξει ριζικά τον τρόπο σκέψης της και να προχωρήσει προς ένα πιο ψηφιακό και καινοτόμο μέλλον.

Πηγή: https://mindigital.gr/archives/5577