Στην Αθήνα, την Τρίτη 18 Ιουνίου, πραγματοποιήθηκε το συνέδριο Quo Vadis AI Act“, το οποίο διοργάνωσαν το Ινστιτούτο για τη Δικαιοσύνη και την Ανάπτυξη και το Ινστιτούτο για το Δίκαιο Προστασίας της Ιδιωτικότητας, των Προσωπικών Δεδομένων και την Τεχνολογία, υπό την αιγίδα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Δημοσίου Δικαίου (EPLO). Το συνέδριο έλαβε χώρα στο ξενοδοχείο Divani Caravel, με την παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Το συνέδριο, στην τρίτη του διοργάνωση, τιτλοφορήθηκε “Quo Vadis AI Act” και ήταν αφιερωμένο στην Πράξη για την Τεχνητή Νοημοσύνη (AI Act), η οποία αποτελεί την πρώτη νομοθεσία στον κόσμο για τη ρύθμιση της Τεχνητής Νοημοσύνης.

Η Πράξη για την Τεχνητή Νοημοσύνη προσδιορίζει τις διαβαθμίσεις του κινδύνου από τη χρήση συστημάτων AI και τις υποχρεώσεις για όλους τους φορείς εκμετάλλευσης – παρόχους, χρήστες, εισαγωγείς και διανομείς. Το νέο πλαίσιο επιδιώκει να ελέγξει “πώς θα λειτουργεί μια τεχνολογία”, διασφαλίζοντας τη συμμόρφωση με θεμελιώδη δικαιώματα και την προώθηση της καινοτομίας με έναν ισορροπημένο τρόπο.

Στο συνέδριο συμμετείχαν καταξιωμένοι ομιλητές, ειδικοί στο δίκαιο και στις τεχνολογίες Τεχνητής Νοημοσύνης, ηγετικά στελέχη της αγοράς, εκπρόσωποι της πολιτικής ηγεσίας και διαμορφωτές πολιτικής από την Ελλάδα και την Ευρώπη. Ανάμεσά τους, ο Υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος, και ο Υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, Κυριάκος Πιερρακάκης, οι οποίοι έδωσαν το παρόν και συνέβαλαν στις συζητήσεις με τις τοποθετήσεις τους.

Μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν ήταν οι επιπτώσεις της Τεχνητής Νοημοσύνης στην απασχόληση και την αγορά εργασίας, η οργάνωση της συμμόρφωσης με τη νέα νομοθεσία, και οι προοπτικές για ένα νέο “κοινωνικό συμβόλαιο” που θα περιλαμβάνει την Τεχνητή Νοημοσύνη. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε επίσης στην απειλή των deepfakes και τη δυνατότητα της Τεχνητής Νοημοσύνης να διακινεί παραπληροφόρηση, καθώς και στους τρόπους μείωσης αυτής της απειλής.

Ο υπουργός Επικρατείας, εξηγώντας πώς μπορεί να αξιοποιήσει το κράτος την Τεχνητή Νοημοσύνη αποκάλυψε ότι «η Google θα παρουσιάσει στην κυβέρνηση μια εφαρμογή την οποία θα διαθέσει στην ελληνική Δημοκρατία για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών που προκύπτουν από την κλιματική κρίση».

Όπως συμπλήρωσε ο κ. Σκέρτσος, «η εφαρμογή μέσω σύνθετων προβλεπτικών μετεωρολογικών τεχνολογικών εργαλείων της Τεχνητής Νοημοσύνης θα δίνει τη δυνατότητα να γίνονται καλύτερες μετεωρολογικές προβλέψεις, αλλά και καλύτερες εκτιμήσεις για την επέκταση μιας πυρκαγιάς έτσι ώστε να αποτρέπεται η πιθανότητα να εξελιχθεί σε “μεγάλη πυρκαγιά”, που είναι το μείζον πρόβλημα της κλιματικής κρίσης ως προς την προστασία της ανθρώπινης ζωής και περιουσίας».

Ο υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, Κυριάκος Πιερρακάκης, συμμετείχε στο πάνελ με θέμα “ΑΙ και Εκπαίδευση: Επενδύοντας στις δεξιότητες της νέας εποχής”, όπου ανέφερε ότι “το πιο ευεργετικό στοιχείο που μπορούμε να κάνουμε με τη Τεχνητή Νοημοσύνη στο σχολείο είναι η εφαρμογή της προσωποποιημένης μάθησης”. Ο κ. Πιερρακάκης υπογράμμισε τη σημασία της χρήσης αλγορίθμων για τον εντοπισμό των αδυναμιών των μαθητών και την παροχή στοχευμένης βοήθειας μέσω εξατομικευμένων ασκήσεων. Επιπλέον, αναφέρθηκε στη δυνατότητα της Τεχνητής Νοημοσύνης να εξισορροπήσει τις εκπαιδευτικές ανισότητες, προσφέροντας σε κάθε μαθητή τη δυνατότητα να μάθει με τον δικό του ρυθμό και τρόπο.

Ο υπουργός Παιδείας, μιλώντας σε πάνελ με τους Κλειώ Σγουροπούλου (καθηγήτρια, Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής και Υπολογιστών, Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, Διευθύντρια του Ερευνητικού Εργαστηρίου «Εκπαιδευτικής Τεχνολογίας και Συστημάτων Ηλεκτρονικής Μάθησης», Μέλος ΔΣ ΕΔΥΤΕ), Αθανάσιο Κυριαζή (Γενικός Γραμματέας Έρευνας και Καινοτομίας, Υπουργείο Ανάπτυξης) και Νίκο Βέττα (Γενικός Διευθυντής ΙΟΒΕ, Καθηγητής Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών), είπε

πως ο ψηφιακός μετασχηματισμός της Παιδείας είναι ένα υποσύνολο της ευρύτερης στρατηγικής της ψηφιακής πολιτικής.

«Την πολιτική για την Τεχνητή Νοημοσύνη στην εκπαίδευση θα την περιέγραφα σαν ένα σημείο τομής ανάμεσα σε δύο κύκλους με την έννοια ότι αφορά ένα υποσύνολο της ευρύτερης στρατηγικής και σε ό,τι αφορά το κομμάτι της ψηφιακής διακυβέρνησης της χώρας, είναι μόνο μία εκ των πολλαπλών τεχνολογιών και από την άλλη έχεις το κομμάτι που αφορά στις αλλαγές και τις μεταρρυθμίσεις στην Παιδεία», εξήγησε ο ίδιος.

Ο υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος, στο δικό του πάνελ, αναφέρθηκε στη σημασία της νομοθετικής ρύθμισης της Τεχνητής Νοημοσύνης, τονίζοντας ότι “η AI Act δεν είναι απλώς ένα ακόμη νομοθέτημα, αλλά ένα σημαντικό βήμα προς τη διαμόρφωση ενός νέου κοινωνικού συμβολαίου που θα διασφαλίζει τα θεμελιώδη δικαιώματα και θα προάγει την καινοτομία”. Ο κ. Σκέρτσος υπογράμμισε την ανάγκη για μια ισορροπημένη ανάπτυξη που θα σέβεται τις αρχές του κράτους δικαίου, ενώ παράλληλα θα ενθαρρύνει την τεχνολογική πρόοδο και την οικονομική ανάπτυξη. Τόνισε επίσης τη σημασία της διεθνούς συνεργασίας για την αντιμετώπιση των προκλήσεων που φέρνει η Τεχνητή Νοημοσύνη, καθώς και την ανάγκη για διαρκή εκπαίδευση και επιμόρφωση των πολιτών και των επιχειρήσεων για να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της νέας νομοθεσίας.

Το συνέδριο “Quo Vadis AI Act” αποτέλεσε ένα σημαντικό φόρουμ για την ανταλλαγή απόψεων και τη διαμόρφωση στρατηγικών σχετικά με την Τεχνητή Νοημοσύνη, θέτοντας τις βάσεις για την εφαρμογή και την επίβλεψη της AI Act σε εθνικό επίπεδο.