MicrosoftTeams-image (31)

Το Παρατηρητήριο Ανοικτού Κώδικα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (OSOR) ετοιμάζεται για μια σημαντική εκδήλωση στις 21 Νοεμβρίου , καθώς γιορτάζει τα 15 χρόνια της ύπαρξής του. Ο τίτλος της είναι ,”Τα 15 Χρόνια του OSOR: Από την Πρωτοπορία στην Καθιέρωση της Ανοικτής Τεχνολογίας στις Δημόσιες Υπηρεσίες,” και οι διοργανωτές υπόσχονται ότι θα είναι μια επέτειος που θα αποτυπωθεί στην ιστορία του ανοικτού κώδικα.

Γιορτάζοντας την επιτυχία

Από την εμφάνιση της τεχνολογίας ανοικτού κώδικα, οι δημόσιες υπηρεσίες της Ευρώπης βρίσκονται στο προσκήνιο της υιοθέτησης, της συμβολής της και της υποστήριξής της. Για 15 χρόνια, το OSOR διαδραμάτισε έναν καίριο ρόλο σε αυτό το ταξίδι, προωθώντας τον μετασχηματισμό των δημόσιων υπηρεσιών προς μια πιο ανοικτή, διαφανή και διαλλακτική προσέγγιση. Η εκδήλωση της 21ης Νοεμβρίου στοχεύει να γιορτάσει τα άτομα, τα αξιοσημείωτα έργα και τους οργανισμούς που ηγήθηκαν αυτών των καινοτομιών. Επιπλέον, αναγνωρίζει αυτούς που συνεχίζουν το έργο της βιώσιμης και ανοικτής ψηφιακής μετάβασης σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η ημέρα θα κορυφωθεί με την απονομή των κύριων βραβείων του OSOR, αναγνωρίζοντας τις πιο επιδραστικές λύσεις και πρωτοβουλίες ανοικτού κώδικα. Το πρόγραμμα της εκδήλωσης καλύπτει ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, όπως πολιτικές ανοικτού κώδικα, ψηφιακή αυτονομία, Γραφεία Προγραμμάτων Ανοικτού Κώδικα (OSPOs) στον δημόσιο τομέα, δίδυμη μετάβαση και ανοικτό κώδικα, συνεργασία μεταξύ πόλεων και δήμων, εμπιστοσύνη, διαφάνεια και ευθύνη, χρηματοδότηση, συνεργασία δημόσιου-ιδιωτικού τομέα και οι γενικότεροι στόχοι που βοηθά ο ανοικτός κώδικας να επιτευχθούν για να υλοποιηθεί η φιλόδοξη ψηφιακή ατζέντα της Ευρώπης.

Μία κεντρική ομιλήτρια που εμπνέει

Κεντρική ομιλήτρια στην εκδήλωση θα είναι η FrancescaBria, κορυφαία προσωπικότητα στον χώρο της καινοτομίας και της τεχνολογίας. Αυτή τη στιγμή υπηρετεί ως Πρόεδρος του Ιταλικού Εθνικού Ταμείου Καινοτομίας. Στο προηγούμενο της αξίωμα, ως επικεφαλής Ψηφιακής Τεχνολογίας και Καινοτομίας για την πόλη της Βαρκελώνης, η Bria ηγήθηκε της ατζέντας της έξυπνης πόλης και ίδρυσε την Συμμαχία Πόλεων για τα Ψηφιακά Δικαιώματα.

Η επιρροή της εκτείνεται σε αξιόλογα πανεπιστήμια, όπου μοιράζεται τη σοφία της με τις νεότερες γενιές. Οι συμβουλευτικές της θέσεις για διεθνείς οργανισμούς, όπως ο ΟΗΕ και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, έχουν έναν παγκόσμιο αντίκτυπο. Διαθέτει τον τίτλο της Επίτιμης Καθηγήτριας στο Ινστιτούτο για την Καινοτομία και το Δημόσιο Σκοπό στο UCL του Λονδίνου και συμμετέχει ενεργά στην Υψηλού Επιπέδου Επιτροπή για το Νέο Ευρωπαϊκό Μπάουχαους, μια πρωτοβουλία της Ursula von der Leyen.

Πρωινές Εισηγήσεις και Υψηλού Επιπέδου Συζητήσεις

Οι πρωινές συνεδρίες υπόσχονται ενδιαφέρουσες συζητήσεις με επικεφαλής εξέχουσες προσωπικότητες. Ο Johannes Hahn, ο Ευρωπαίος Επίτροπος για τον προϋπολογισμό και τη διοίκηση, θα ξεκινήσει την ημέρα με την εναρκτήρια ομιλία του. Η Veronika Gaffey, Γενική Διευθύντρια Πληροφορικής της DG DIGIT, θα δώσει εισαγωγική ομιλία. Στις πρωινές συζητήσεις θα συμμετάσχουν, μεταξύ άλλων, η Alexandra Van Huffelen, Υπουργός Ψηφιοποίησης των Κάτω Χωρών, ο Amandeep Gill, απεσταλμένος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για την τεχνολογία, ο Bozhidar Bozhanov, μέλος του βουλγαρικού κοινοβουλίου, και άλλοι. Συντονιστής αυτών των συζητήσεων είναι ο Maximilian Strotmann, μέλος του Υπουργικού Συμβουλίου Hahn, εξασφαλίζοντας μια δυναμική και διορατική ανταλλαγή ιδεών.

Απογευματινές συνεργασίες

Το απόγευμα θα αφιερωθεί σε συζητήσεις για τη σημασία της συνεργασίας για την επίτευξη μιας πιο διαλειτουργικής Ευρώπης μέσω του ανοικτού κώδικα. Η συνεδρία θα ξεκινήσει με την παρουσίαση των ευρημάτων μιας πρόσφατης μελέτης σχετικά με τα Γραφεία Προγραμμάτων Ανοικτού Κώδικα στον ευρωπαϊκό δημόσιο τομέα. Διαφορετικές φωνές, όπως η Nejia Lanouar, CIO του Δήμου του Παρισιού, η Clare Dillon, ερευνήτρια στη Lero, και ο Nils Masuch, υπεύθυνος πολιτικής στο Ομοσπονδιακό Υπουργείο Εσωτερικών και Κοινοτήτων στη Γερμανία, θα μοιραστούν τις πολύτιμες απόψεις τους.

Οι συζητήσεις θα επικεντρωθούν, επίσης, στο ρόλο του ανοικτού κώδικα στην υποστήριξη των πόλεων και των περιφερειών, γιορτάζοντας την 15χρονη πορεία του OSOR. Το συνέδριο θα κορυφωθεί με την παρουσίαση των έργων που είναι υποψήφια για τα βραβεία OSOR και την πολυαναμενόμενη τελετή απονομής.

Την τελική ομιλία θα κάνει η Natalia Aristimuño Pérez, Διευθύντρια Ψηφιακών Υπηρεσιών της Γενικής Διεύθυνσης Πληροφορικής (DG DIGIT) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

ΕΓΓΡΑΦΗ για παρακολούθηση και συμμετοχή ΕΔΩ

Πηγή: https://joinup.ec.europa.eu/interoperable-europe/event/osor-turns-15-deep-dive-agenda-and-speakers-lineup