Το TechFuse 2024, ένα συνέδριο διάρκειας δύο ημερών, πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα στον πολιτιστικό χώρο “Δημήτρης Χατζής” στα Ιωάννινα στις 5 και 6 Απριλίου. Ο στόχος του ήταν να συνδυάσει τεχνολογία, καινοτομία και πολιτισμό.
Σε ένα πάνελ που οργάνωσαν η ΕΕΛΛΑΚ και η ΕΔΥΤΕ, με θέμα “Πώς η Ελλάδα εξελίσσεται σε έξυπνο κράτος”, παρουσιάστηκε η πορεία του ψηφιακού μετασχηματισμού του ελληνικού Δημόσιου Τομέα και η εφαρμογή έργων τεχνολογίας προς όφελος των πολιτών.
Το πάνελ συντόνισε ο Αλέξανδρος Μελίδης, Γενικός Διευθυντής του Οργανισμού Ανοιχτών Τεχνολογιών ΕΕΛΛΑΚ, και συμμετείχαν οι: Δημήτρης Παπαστεργίου, Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ο Στέφανος Κόλλιας, Ομότιμος Καθηγητής στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και Πρόεδρος Διοικητικού Συμβουλίου του Εθνικού Δικτύου Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας (ΕΔΥΤΕ Α.Ε. – GRNET), η Λίλιαν Μήτρου, Καθηγήτρια στο Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής και Επικοινωνιών στην Πολυτεχνική Σχολή του Πανεπιστημίου Αιγαίου και η Κλειώ Σγουροπούλου, Καθηγήτρια και μέλος του Συμβουλίου Διοίκησης του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής.
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης ο κος Μελίδης αναφέρθηκε στην προσοχή που απαιτείται προκειμένου να μην αυτοματοποιηθούν αδικίες και ανισορροπίες ισχύος στην πορεία προς το έξυπνο κράτος, θέτοντας καίρια ερωτήματα όπως….
Ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου μίλησε για το έξυπνο κράτος ως κλιμάκωση της έξυπνης πόλης η οποία «έχει αντανακλαστικά, δηλαδή ακούει, μιλάει και φροντίζει να επιλύει τα προβλήματα των πολιτών της γρήγορα καθώς και να δημιουργεί συνθήκες ασφάλειας και ευημερίας για τους πολίτες της”.
Στη συνέχεια ο Ομότ. Καθηγ. ΕΜΠ και Πρόεδρος Διοικητικού Συμβουλίου του Εθνικού Δικτύου Υποδομών Τεχνολογίας και Ερευνας (ΕΔΥΤΕ Α.Ε. –GRNET) Στέφανος Κόλλιας, μίλησε για το έξυπνο κράτος ιδωμένο μέσα από ένα ερευνητικό πλαίσιο και δήλωσε ότι “Το έξυπνο κράτος συνδέει με αποτελεσματικό τρόπο τον πραγματικό κόσμο με τον κυβερνοχώρο. Στον κυβερνοχώρο μαζεύονται δεδομένα, τρέχουν αλγόριθμοι οι οποίοι μπορούν να βγάζουν πληροφορίες και να τις μεταφέρουν στον πραγματικό κόσμο για να γίνει η ζωή των πολιτών καλύτερη. Αυτό υποστηρίζεται με τις τεχνολογίες που “τρέχουν” πάνω στα δεδομένα και μπορούν τόσο να προβλέπουν όσο και να περιγράφουν θέματα ασφάλειας, υγείας, κ.α.”. Ο κ. Κόλλιας έκανε επιπλέον αναφορά στις υποδομές που βρίσκονται πίσω από τις τεχνολογίες και της υποστηρίζουν. Αυτές οι τεχνολογίες είναι τα data centers και οι υπερυπολογιστές που υλοποιούνται και συντονίζονται από την ΕΔΥΤΕ, με την υποστήριξη του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.
Η Λίλιαν Μήτρου, Καθηγήτρια του Τμήματος Μηχανικών Πληροφοριακών και Επικοινωνιακών Συστημάτων στην Πολυτεχνική Σχολή του Πανεπιστημίου Αιγαίου τόνισε ότι το έξυπνο κράτος δεν είναι αυτοσκοπός αλλά εργαλείο για την επίτευξη στόχων στο πλαίσιο ενός έξυπνου κράτους δικαίου που σημαίνει πως ότι σχεδιάζεται και υλοποιείται θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη τα δικαιώματα των πολιτών.
Η Κλειώ Σγουροπούλου, Καθηγήτρια, μέλος Συμβουλίου Διοίκησης Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής υπογράμμισε τις απαραίτητες δεξιότητες γραμματισμού στην πληροφορία και τα δεδομένα, επικοινωνίας, συνεργασίας, επίλυσης προβλημάτων, κριτικής ικανότητας και εκτίμησης ασφάλειας.
Δείτε τις ομιλίες και τις παρεμβάσεις της ενότητας “Πώς η Ελλάδα εξελίσσεται σε έξυπνο κράτος”
Για να παρακολουθήσετε το σύνολο τoυ συνεδρίου, καθώς και τις τοποθετήσεις των συμμετεχόντων στο πάνελ, θα βρείτε το βιντεοσκοπημένο υλικό μέσω της Υπηρεσίας Ζωντανών Διαδικτυακών Μεταδόσεων #ΔΙΑΥΛΟΣ της ΕΔΥΤΕ ώς εξής:
5/4/2024: Ελληνικά και Αγγλικά
6/4/2024: Ελληνικά και Αγγλικά
Επίσημη ιστοσελίδα: https://techfuse.gr/.
Πρόγραμμα Συνεδρίου: https://techfuse.gr/schedule/