Τη διάθεσή τους για περισσότερο ενεργό συμμετοχή, στενότερη παρακολούθηση των σχεδιασμών και της υλοποίησης, αλλά και πιο συστηματική επικοινωνία με τους φορείς της δημόσιας διοίκησης και των ΟΤΑ εξέφρασαν οι δεκάδες συμμετέχοντες σε δικτυακή συνάντηση εργασίας, στα μέσα Δεκεμβρίου, με αντικείμενο την αξιολόγηση και επικαιροποίηση του 4ου Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Ανοικτή Διακυβέρνηση, που καλύπτει την περίοδο 2019 – 2021.
Περισσότεροι από 100 εκπρόσωποι φορέων του δημόσιου τομέα και της κοινωνίας των πολιτών συμμετείχαν την Πέμπτη, 17 Δεκεμβρίου στη δικτυακή συνάντηση εργασίας OGP Greece Ideathon, ουσιαστικά έναν Μαραθώνιο δημιουργίας ώριμων παρεμβάσεων και δεσμεύσεων, προκειμένου να ενημερωθούν για τις πρόσφατες εξελίξεις και να εκφράσουν τη γνώμη τους, στο πλαίσιο της παγκόσμιας πολυμερούς πρωτοβουλίας Open Government Partnership (OGP) στην οποία συμμετέχουν 78 χώρες απ’ όλο τον κόσμο, ανάμεσά τους και η χώρα μας, ήδη από το 2012.
Στόχοι της, «η αξιοποίηση νέων τεχνολογιών και μεθόδων στη σύγχρονη διακυβέρνηση, η διεύρυνση της συμμετοχής των πολιτών, η προώθηση της διαφάνειας, η καταπολέμηση της διαφθοράς και η βελτίωση της αποτελεσματικότητας της δημόσιας διοίκησης», οι οποίοι και αποτυπώνονται σε διετές Εθνικό Σχέδιο Δράσης. Το τρέχον 4ο ΕΣΔ αφορά στη διετία 2019-2021, όμως -λόγω των ειδικών συνθηκών της πανδημίας- έχει ήδη ληφθεί απόφαση να παραταθεί ως το 2022
Τη δικτυακή συνάντηση της Αθήνας, που διοργανώθηκε με πρωτοβουλία του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, άνοιξε η Νάνσυ Ρουτζούνη, Εθνικό Σημείο Επαφής της OGP για την Ελλάδα, η οποία αναφέρθηκε στην υλοποίηση του 4ου ΕΣΔ, για να ακολουθήσει ο χαιρετισμός της εκπροσώπου της OGP, Helen Turek. Στη συνέχεια παρουσιάστηκαν τα κύρια σημεία της Αναφοράς Σχεδιασμού του 4ου Εθνικού Σχεδίου Δράσης από την ομάδα Εθνικού Ερευνητή του Ανεξάρτητου Μηχανισμού Αξιολόγησης (Δ. Γκούσκος, Ε. Καραμαγκιώλη, Ε. Ρ. Στάιου, Η. Η. Παπαδοπούλου) και ακολούθησε συζήτηση επ’ αυτών με στόχο την βελτίωση της διαδικασίας υλοποίησης και παρακολούθησης.
Η συνάντηση συνεχίστηκε με παρουσιάσεις της εξέλιξης υλοποίησης του τρέχοντος Εθνικού Σχεδίου, καθώς και νέων πρωτοβουλιών και δεσμεύσεων από εκπροσώπους της ΕΕΤΤ, του υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού, του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, του υπουργείου Εσωτερικών (Δ/ση Ηλ. Διακυβέρνησης) και του υπουργείου Ψηφ. Διακυβέρνησης, καθώς και της πλατφόρμας διαβούλευσης και παρακολούθησης του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Ανοικτή Διακυβέρνηση, από εκπρόσωπο της ΕΕΛΛΑΚ.
Η Α΄ φάση υποβολής προτάσεων, στο πλαίσιο του OGP στην Ελλάδα, ολοκληρώθηκε στις 21 Ιουλίου 2020, με 11 φορείς της κοινωνίας των πολιτών, εταιρείες και πολίτες να καταθέτουν συνολικά 15 προτάσεις δεσμεύσεων. Αυτές αφορούν στα υπουργεία Οικονομικών, Ανάπτυξης & Επενδύσεων, Παιδείας & Θρησκευμάτων, Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων, Υγείας, Περιβάλλοντος & Ενέργειας, Πολιτισμού & Αθλητισμού, Δικαιοσύνης, Εσωτερικών, Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Τουρισμού, Μετανάστευσης & Ασύλου, τη Βουλή των Ελλήνων και την ΕΕΤΤ. Στόχος τους η ανάγκη βελτίωσης των προσφερόμενων υπηρεσιών, η άμεση εξυπηρέτηση από τον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, η πρόσβαση στην πληροφόρηση με τη στήριξη της τεχνολογίας και η υιοθέτηση καινοτόμων προσεγγίσεων, ιδιαίτερα σε ευαίσθητα θέματα οικονομικής διαχείρισης και πολιτικής ακεραιότητας στην άσκηση της δημόσιας διοίκησης.
Πλέον, προγραμματίζεται σειρά συναντήσεων εντός των επόμενων μηνών, για τη βελτίωση της διαδικασίας υλοποίησης και παρακολούθησης του 4ου Εθνικού Σχεδίου Δράσης. Περισσότερες πληροφορίες για αυτό και την έκθεση του Ανεξάρτητου Μηχανισμού Αξιολόγησης, μπορείτε να βρείτε στον σύνδεσμο www.opengovpartnership.org/members/greece/