Στις 17 Φεβρουαρίου 2025, η Γαλικία ενέκρινε το τελευταίο Σχέδιο Δράσης Ελεύθερου Λογισμικού για το 2025 (Plan de Acción Software Libre 2025) και δημοσίευσε την έκθεση προόδου του 2024. Και τα δύο έγγραφα δείχνουν την πρόθεση της δημόσιας διοίκησης της Γαλικίας για την προώθηση της χρήσης και της ανάπτυξης λογισμικού ανοιχτού κώδικα στις επιχειρήσεις, τον δημόσιο τομέα και τους πολίτες.

Με βάση τα επιτεύγματα του Σχεδίου Δράσης του προηγούμενου έτους, το Σχέδιο Δράσης Ελεύθερου Λογισμικού για το 2025 συνεχίζει την καλή δουλειά και επικεντρώνεται στη διευκόλυνση της υιοθέτησης λύσεων λογισμικού ανοιχτού κώδικα για τις εταιρείες, την παροχή εργαστηρίων και τη διαμόρφωση για τους πολίτες, τους δημόσιους υπαλλήλους και τις επιχειρήσεις. και διοργάνωση σχετικών εκδηλώσεων και δημοσιεύσεων μέσων ενημέρωσης, όπως podcasts και συνεντεύξεις.

Γραφείο Ελεύθερου Λογισμικού της Γαλικίας

Η κυβέρνηση της Γαλικίας (Xunta de Galicia) έχει ένα ειδικό Γραφείο Ελεύθερου Λογισμικού (Oficina de Software Libre da Xunta de Galicia) από το 2015, το οποίο αποτελεί μέρος του Οργανισμού Τεχνολογικού Εκσυγχρονισμού της Γαλικίας (Amtega) και εργάζεται στο Τμήμα Ψηφιακής Καινοτομίας και Τεχνητής Νοημοσύνης.

«Παρόλο που το Γραφείο εργάζεται επίσης για την προώθηση της χρήσης λύσεων ανοικτού κώδικα στον δημόσιο τομέα της Γαλικίας, εστιάζουμε κυρίως στην προώθηση και χρήση λογισμικού ανοιχτού κώδικα για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις». Pablo Sanxiao (συντονιστής Oficina Software Libre Amtega)

Στο πλαίσιο της Ψηφιακής Στρατηγικής της Γαλικίας για το 2030, η κυβέρνηση της Γαλικίας έθεσε ως στόχο την προώθηση λύσεων λογισμικού ανοικτού κώδικα για την παροχή δημόσιων υπηρεσιών, την προώθηση της τεχνολογικής υιοθέτησης των επιχειρηματικών οικοσυστημάτων της Γαλικίας, και ειδικότερα ως εργαλείο για τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης. Τα διαδοχικά σχέδια δράσης ανέπτυξαν και υλοποίησαν τις πρωτοβουλίες που συνέβαλαν στην επίτευξη των στόχων που καθορίστηκαν στο Ψηφιακό Θεματολόγιο 2020. Το Γραφείο Ελεύθερου Λογισμικού είναι υπεύθυνο για την εφαρμογή του σχεδίου δράσης και ηγείται πρωτοβουλιών που συμβάλλουν στην προώθηση λογισμικού ανοιχτού κώδικα στη Γαλικία. Η Υπηρεσία δημοσιεύει όλες τις πρωτοβουλίες της, συμπεριλαμβανομένων των προηγούμενων σχεδίων δράσης, και τα σχετικά έγγραφα στο δημόσια διαθέσιμο αποθετήριο: mancomun.gal.

Σχέδιο δράσης τριών επιπέδων

Το σχέδιο δράσης περιλαμβάνει τρία πεδία δράσης: πολίτες, επιχειρήσεις και δημόσια διοίκηση της Γαλικίας. Στην πρώτη περίπτωση, η προσέγγιση του Γραφείου είναι να φέρει τη δημιουργία λογισμικού ανοιχτού κώδικα στους πολίτες και να καταστήσει εύκολα προσβάσιμα τα εργαλεία λογισμικού ανοιχτού κώδικα. Στο πλαίσιο αυτό, πρέπει να επισημάνουμε την υποστήριξη που παρέχει το Γραφείο στο Δίκτυο Κέντρων Τεχνολογικού Εκσυγχρονισμού και Ένταξης (CEMIT) για την παροχή υποδομών για την ανάπτυξη λογισμικού ανοιχτού κώδικα, αξιοποιώντας τον σύγχρονο εξοπλισμό που εγκαταστάθηκε στις τάξεις το 2023.

Όσον αφορά τις πρωτοβουλίες που απευθύνονται στις επιχειρήσεις, υπάρχουν μερικά έργα που αξίζει να αναφερθούν: η πρωτοβουλία Apeiría και η προώθηση της InnerSource με υλικό εργασίας και ειδικά εργαστήρια με τη συμμετοχή του Ιδρύματος InnerSource Commons. Η Apeiría είναι μια πύλη όπου οι εταιρείες της Γαλικίας έχουν πρόσβαση και μπορούν να δοκιμάσουν διαφορετικές εφαρμογές ανοιχτού κώδικα όπως τα PSONO, Nextcloud, Facturascripts ή Prestashop. Οι εταιρείες μπορούν να υποβάλουν έντυπο στο Γραφείο για να ζητήσουν δοκιμαστική περίοδο 30 ημερών.

Και στις δύο περιπτώσεις, η συνεργασία με τις υπάρχουσες ενώσεις ανοικτού κώδικα και τα αποτελέσματα των οικοσυστημάτων είναι ουσιαστικής σημασίας. Αυτή η συνεργασία είχε ως αποτέλεσμα μια συμφωνία μεταξύ της Amtega και της Galician Open Source Business Association (AGASOL), καθώς και αρκετές κοινές πρωτοβουλίες και εκδηλώσεις με τις Ενώσεις Χρηστών Ελεύθερου Λογισμικού της Γαλικίας (AGUSL).

Τέλος, στον τομέα της δημόσιας διοίκησης, το Γραφείο συνεχίζει με το αποθετήριο A Eira de Mancomún, το οποίο δημοσιεύει όλο το λογισμικό που αναπτύχθηκε από την κυβέρνηση της Γαλικίας και διατίθεται για επαναχρησιμοποίηση μέσω της δημοσίευσής του υπό ελεύθερη άδεια, και της μηνιαίας δημοσίευσης του Free Software in Public Administration Newsletter.

Πηγή: https://interoperable-europe.ec.europa.eu/collection/open-source-observatory-osor/news/galicia-government-adopts-their-2025-free-software-action-plan?etrans=el