Untitled-design-57

Στο πλαίσιο των δράσεων που διοργανώνει η Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης (DigiGov) του ΕΔΥΤΕ και σε συνεργασία με τον Οργανισμό Ανοιχτών Τεχνολογιών (ΕΕΛ/ΛΑΚ), πραγματοποιήθηκε η διάλεξη/συζήτηση με θέμα οι «Βασικοί κανόνες συμμετοχής σε έργα Ελεύθερου Λογισμικού/Λογισμικού Ανοιχτού Κώδικα (ΕΛ/ΛΑΚ)» με ομιλητή τον κ. Αλέξιο Ζάβρα, Senior Open Source Compliance Engineer της Intel στο Μόναχο.

Συζητήθηκε η σημαντικότητα του ανοιχτού λογισμικού στις μέρες μας και πως αποτελεί αναπόσπαστο — αν όχι το κύριο — τμήμα οποιουδήποτε λογισμικού που χρησιμοποιείται στην καθημερινότητα μας και πως κάθε οργανισμός, ίδρυμα και εταιρεία που στοχεύει στην επιτυχία καλείται να συμμετέχει ενεργά στις κοινότητες που είναι σχετικές με το λογισμικό που παράγει ή χρησιμοποιεί.

Με στόχο την αντίληψη των προβλημάτων που μπορεί να προκύψουν και κυρίως την αποφυγή και αντιμετώπιση τους, εξετάστηκαν οι βασικές αρχές της πνευματικής ιδιοκτησίας και των αδειών χρήσης και πως αυτές παίζουν καθοριστικό ρόλο στη χρήση, την τροποποίηση και την αναπαραγωγή κάθε έργου ανοιχτού λογισμικού.

Επισημάνθηκε ότι, επηρεάζονται άμεσα και τα παράγωγα έργα που κάνουν χρήση τμήματος ή του συνόλου του και πως θα πρέπει να ακολουθούνται στρατηγικές από κάθε οργανισμό που παράγει έργα ανοιχτού λογισμικού τόσο στη δημιουργία όσο και στην επέκταση του.

Ο κ. Ζάβρας ανέλυσε συγκεκριμένες στρατηγικές σχετικά με την ανοιχτότητα και την υποστήριξη, που μπορούν να οδηγήσουν ένα οργανισμό στη δημιουργία και χρήση ενός επιτυχημένου έργου ανοιχτού λογισμικού.

Μίλησε για το SPDX (Software Package Data Exchange) και για εργαλεία που έχουν αναπτυχθεί για την διερεύνηση των αδειών που έχουν τα έργα ανοιχτού λογισμικού καθώς και τη δημιουργία ενός προτύπου OpenChain που θα περάσει στο ISO standard το 2020.

Ανέφερε επίσης πως, μια κλίμακα ετοιμότητας σε σχέση με την ανοιχτότητα θα πρέπει να περιλαμβάνει τα παρακάτω στάδια ωρίμανσης:

  • Επίπεδο 0 – Κάντε την «πηγή» σας διαθέσιμη
  • Επίπεδο 1 – Μοιραστείτε την με την κοινότητα
  • Επίπεδο 2 – Αφήστε τους άλλους να συνεισφέρουν
  • Επίπεδο 3 – Αλληλεπίδραση με την κοινότητα
  • Επίπεδο 4 – Καθοδηγούμενο από την Κοινότητα

Ως παράδειγμα, αναφέρθηκαν σχετικές διεθνείς πρακτικές και κάποιες εμπειρίες από την ανάπτυξη και τελειοποίηση διαδικασιών σχεδιασμένων ώστε να είναι διαφανείς και επεκτάσιμες και συζητήθηκε με τους παρευρισκόμενους πως μπορούν να εφαρμοστούν σε κάθε φορέα που ασχολείται με λογισμικό ανοιχτού κώδικα.