Η αρχή «μόνον άπαξ» (Once-Only Principle, OOP) αποτελεί μια πρωτοποριακή προσέγγιση που έχει σκοπό να απλοποιήσει τις αλληλεπιδράσεις μεταξύ πολιτών, επιχειρήσεων και δημόσιων διοικήσεων, προάγοντας έτσι την ευκολότερη κινητικότητα εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μέσω των Projectathons, που οργανώνονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τα κράτη μέλη έχουν την ευκαιρία να επαληθεύσουν την συμμόρφωση των εθνικών τους συστημάτων με τα κατάλληλα πρότυπα και προδιαγραφές που ορίζονται από την αρχή «μόνον άπαξ».
Το Projectathon του Ιουνίου 2023 αποτέλεσε μια επιτυχημένη συνάντηση, όπου η Ελλάδα επεδίωξε και πέτυχε την ανταλλαγή τεχνογνωσίας με άλλες χώρες, και διαπίστωσε την αποτελεσματική εφαρμογή της αρχής «μόνον άπαξ» στα εθνικά της συστήματα.
Η ελληνική ομάδα, αποτελούμενη από τους Κωστή Αλεξανδρή, Δημήτρη Μασάντ από την ΕΔΥΤΕ A.E. (GRNET) και Ειρήνη Παπαδοπούλου, Αμαλία Αντρία από το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, συμμετείχε επιτυχώς στην εκτέλεση των σεναρίων TC01 – TC09. Η ομάδα κατάφερε να εκτελέσει τον μεγαλύτερο αριθμό test cases ανάμεσα σε όλους τους συμμετέχοντες, κερδίζοντας ένα από τα 4 βραβεία που απονεμήθηκαν.
Το γεγονός ότι η Ελλάδα αναδείχθηκε ως η καλύτερη ομάδα του Projectathon αποτελεί αναγνώριση της προσπάθειας της χώρας για την υλοποίηση της αρχής «μόνον άπαξ» και την εφαρμογή των τεχνικών προδιαγραφών. Τα εκτελεσμένα test cases καταχωρήθηκαν στο Gazelle, παρέχοντας έτσι ένα επιπλέον μέσο παρακολούθησης και αξιολόγησης των επιδόσεων.
Η ελληνική συμμετοχή στο Projectathon του Ιουνίου 2023 ενίσχυσε την τεχνογνωσία και τη συνεργασία της Ελλάδας με άλλα κράτη μέλη, επιτρέποντας την ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών και την επίτευξη συνοχής στην εφαρμογή της αρχής «μόνον άπαξ». Αυτή η επιτυχημένη εμπειρία συνεισφέρει στην προώθηση της αβίαστης κινητικότητας και στη μείωση της γραφειοκρατίας, δημιουργώντας ένα πιο ισχυρό και αποδοτικό ευρωπαϊκό πλαίσιο.
Συνολικά, η επιτυχημένη συμμετοχή της Ελλάδας στο Projectathon αποδεικνύει την πρόοδο και την προσήλωση της χώρας στην υιοθέτηση και εφαρμογή καινοτόμων πρακτικών για την επίτευξη ευκολότερης κινητικότητας και αποτελεσματικής διακυβέρνησης. Η συνεχής προώθηση της αρχής «μόνον άπαξ» αναμένεται να οδηγήσει σε μια ισχυρότερη Ευρώπη, ενισχύοντας τη συνεργασία και την αλληλεπίδραση μεταξύ των ενδιαφερόμενων φορέων και δημιουργώντας ένα πιο ολοκληρωμένο και αποτελεσματικό πλαίσιο για την ελεύθερη κίνηση στην Ευρώπη.