leftside_top

Η Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Αναπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ) πρόσφατα παρουσίασε μια ενδιαφέρουσα μελέτη που αφορά τις καλές πρακτικές των Ευρωπαϊκών Οργάνων Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ). Στο πλαίσιο αυτό, παρουσιάζονται βραβεύσεις και προσδιορίζονται καλές πρακτικές, χωρισμένες σε θεματικές κατηγορίες, που αντιπροσωπεύουν μοντέλα για την προώθηση της αειφόρου ανάπτυξης και της κοινωνικής συνοχής στις τοπικές κοινότητες.

Η μελέτη παρουσιάζει πρωτοποριακές πρακτικές που υλοποιήθηκαν σε συνεργασία μεταξύ διοικητικών βαθμίδων, από διάφορα ευρωπαϊκά κράτη. Αναφέρονται εμπειρίες από εθνικά προγράμματα που εφαρμόστηκαν σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, όπως στη Γαλλία, Εσθονία, και Σκωτία. Επίσης, περιλαμβάνονται εμπειρίες από περιφέρειες της Ευρώπης, όπως στη Ρουμανία, το Βέλγιο και τη Γερμανία.

Σημείο ενδιαφέροντος αποτελεί η αναφορά σε καλές πρακτικές πόλεων της Ελλάδας, όπως οι παρεμβάσεις του Δήμου Κομοτηνής, που περιλήφθηκαν στα βραβεία Ευρωπαϊκής προσβάσιμης πόλης το 2021. Οι καλές πρακτικές των ελληνικών δήμων αναδεικνύουν την προσήλωσή τους στην προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης και την προσαρμογή τους σε σύγχρονες κοινωνικές ανάγκες.

Οι θεματικές κατηγορίες που εξετάζονται περιλαμβάνουν την ενίσχυση της βιώσιμης κινητικότητας, την προώθηση της πολιτιστικής κληρονομιάς, την ψηφιοποίηση και την ανάπτυξη του τουρισμού, την προστασία του περιβάλλοντος, τη βελτίωση της προσβασιμότητας, την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και την προώθηση της κοινωνικής και κυκλικής οικονομίας. Στόχος είναι να αναδειχθούν παραδείγματα που μπορούν να εφαρμοστούν και να προωθηθούν από άλλους δήμους, ενθαρρύνοντας τη διασυνοριακή συνεργασία και την ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών.

Η προώθηση της δημοκρατικής συμμετοχής και της τοπικής δημοκρατίας είναι επίσης ένας σημαντικός στόχος, επισημαίνοντας τη σημασία της συμμετοχής των πολιτών στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων και της ανάγκης για ανοικτή και διαφανή διακυβέρνηση.

Η περαιτέρω παρουσίαση των ελληνικών καλών πρακτικών στην ηλεκτρονική σελίδα της Ε.Ε.Τ.Α.Α αποτελεί μια καλή ευκαιρία για την ανάδειξη των επιτευγμάτων και των προσπαθειών των ελληνικών δήμων στον τομέα της βιώσιμης ανάπτυξης και της κοινωνικής συνοχής. Σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα παραδείγματα από ευρωπαϊκές πόλεις και περιφέρειες, μπορούν να αποτελέσουν μια πηγή έμπνευσης και καινοτομίας για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών και την προώθηση της αειφόρου ανάπτυξης σε ολόκληρη την Ευρώπη.