Ο θεσμός του Διαγωνισμού είναι ετήσιος και επιδιώκει, μέσα από την απονομή βραβείων με παράλληλο χρηματικό έπαθλο, να ωθήσει τους φορείς του δημόσιου τομέα και τους δημοσίους υπαλλήλους και λειτουργούς, να σχεδιάσουν ή να εφαρμόσουν, συλλογικά ή μεμονωμένα, την ανάπτυξη αποτελεσματικών, καινοτόμων και πρωτοπόρων διαδικασιών ψηφιοποίησης και απλούστευσης των διοικητικών διαδικασιών. Οι διαδικασίες αυτές μπορούν να αφορούν στην ψηφιακή προσβασιμότητα, στην ανοικτή διάθεση και περαιτέρω χρήση της δημόσιας πληροφορίας, στην ψηφιακή βελτίωση της απόδοσης του δημόσιου τομέα ή και στην ενίσχυση της δημόσιας λογοδοσίας και διαφάνειας, της βελτίωσης του ψηφιακού μετασχηματισμού της επιχειρηματικότητας ή του επιχειρηματικού περιβάλλοντος ή ακόμα και σε δράσεις που υποστηρίζουν εν γένει τον ψηφιακό μετασχηματισμό.
Οι κατηγορίες των βραβείων
Για το λόγο αυτό, τα βραβεία Ψηφιακής Διακυβέρνησης επιμερίστηκαν σε θεματικές κατηγορίες, οι οποίες αντικατοπτρίζουν τομείς πολιτικής, δημόσιες πολιτικές και εν γένει ένα σύνολο συναφών ενεργειών και δράσεων.
Στην κατηγορία «Καλύτερης Εφαρμοσμένης Ιδέας», οι νικητές για κάθε επιμέρους θεματική ανά τομέα πολιτικής είναι:
(α) Στη θεματική: Δημόσια Διοίκηση, Αυτοδιοίκηση και Δικαιοσύνη
(β) Στη θεματική: Οικονομία, Ανάπτυξη και Επιχειρηματικότητα
(γ) Στη θεματική: Υγεία και Κοινωνικές Υποθέσεις
Στον σχεδιασμό της πρότασης συνέδραμαν ο Αναπληρωτής Καθηγητής Σωκράτης Παπαγεωργίου, ο Διευθυντής της Ά Νευρολογικής Κλινικής Καθηγητής Λεωνίδας Στεφανής, ο Πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής Αθηνών Καθηγητής Γεράσιμος Σιάσος και ο Πρόεδρος των Πανεπιστημιακών Νοσοκομείων “Αιγινήτειο”, “Αρεταίειο”, Καθηγητής Νίκος Αρκαδόπουλος.
(δ) Στη θεματική: Παιδεία-Πολιτισμός
Η εφαρμογή GIS-based «Χωροταξικό», που αναπτύχθηκε εξ ολοκλήρου με εργαλεία ανοιχτού λογισμικού, διευκολύνει τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στη διαδικασία χωροταξικής κατανομής των μαθητών/τριών σε σχολικές περιφέρειες με βάση την ταχυδρομική τους διεύθυνση κατά την εγγραφή τους στην Α’ τάξη των εκπαιδευτικών βαθμίδων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (Νηπιαγωγείο, Δημοτικό, Γυμνάσιο, Λύκειο). Διαλειτουργώντας με το Πληροφορικό Σύστημα e-εγγραφές, που έχει αναπτυχθεί από το ίδιο τμήμα, και το Πληροφορικό Σύστημα myschool, αποδεικνύει εμπράκτως τη σημασία της διαλειτουργικότητας των υπηρεσιών (ψηφιακών και μη) προς όφελος όλων των εμπλεκόμενων στην εκπαιδευτική διαδικασία και στον δημόσιο τομέα γενικότερα.
Σκοπός της ιδέας που οδήγησε στο GIS-based «Χωροταξικό» ήταν η αυτοματοποίηση της διαδικασίας της χωροταξικής κατανομής και η οπτικοποίηση των γεωχωρικών δεδομένων της. Με αυτό τον τρόπο επιτυγχάνεται διαφάνεια, εξοικονόμηση του χρόνου διεκπεραίωσης της διαδικασίας αυτής από τους αρμόδιους, ενώ παράλληλα προσφέρει δυνατότητες πληροφόρησης περί των σχολικών περιφερειών σε ενδιαφερόμενους γονείς, μαθητές/τριες και κηδεμόνες.
(ε) Στη θεματική: Ασφάλεια του Πολίτη
Στην κατηγορία «Καλύτερης Νέας Ιδέας», οι νικητές για κάθε επιμέρους θεματική ανά τομέα πολιτικής είναι:
(α) Στη θεματική: Δημόσια Διοίκηση, Αυτοδιοίκηση και Δικαιοσύνη
Η Περιφέρεια Αττικής συμμετείχε στον διαγωνισμό με επταμελή διεπιστημονική και διυπηρεσιακή Ομάδα, η οποία συγκροτήθηκε από στελέχη της Γενικής Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας, Κτηνιατρικής και Αλιείας της Περιφέρειας Αττικής και του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Η Ομάδα συμμετοχής αποτελείτο από τους Παύλο Χριστακόπουλο, Γενικό Δ/ντη Αγροτικής Οικονομίας, Κτηνιατρικής και Αλιείας της Περιφέρειας Αττικής, Μαρία Στεφανοπούλου, γεωπόνο της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Π.Ε. Ανατολικής Αττικής, Μαρία Κωνσταντοπούλου, γεωπόνο της Δ/νσης Αγροτικής και Κτηνιατρικής Πολιτικής της Περιφέρειας Αττικής, Αικατερίνη Θραβάλου, αγρονόμο τοπογράφο μηχανικό της Δ/νσης Πολιτικής Γης της Περιφέρειας Αττικής, Σαββούλα Ρηγανά, ιχθυολόγο της Δ/νσης Αλιείας της Περιφέρειας Αττικής, Κωσταντία Ντούλα, γεωπόνο της Δ/νσης Αγροτικής και Κτηνιατρικής Πολιτικής της Περιφέρειας Αττικής και Δρ. Εμμανουήλ Ψωμιάδη, επίκουρο καθηγητή του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, ειδικό σε θέματα τηλεπισκόπησης και Γεωγραφικών Συστημάτων Πληροφοριών.
(β) Στη θεματική: Οικονομία, Ανάπτυξη και Επιχειρηματικότητα
(γ) Στη θεματική: Υγεία και Κοινωνικές Υποθέσεις
(δ) Στη θεματική Παιδεία-Πολιτισμός
(ε) Στη θεματική: Ασφάλεια του Πολίτη
Τιμητικές διακρίσεις και απονομή
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, ο υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης και ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Θοδωρής Λιβάνιος απένειμαν τιμητικές διακρίσεις σε δύο προσωπικότητες της πληροφορικής με σημαντική προσφορά στην Ελλάδα, τον πρωτοπόρο της πληροφορικής στη χώρα μας Ανδρέα Δρυμιώτη και τον «αρχιτέκτονα του Taxisnet» Παναγιώτη Γεωργιάδη, αντίστοιχα.
Τα βραβεία Ψηφιακής Διακυβέρνησης απένειμαν: Ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Παναγιώτης Πικραμένος, ο Υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Στυλιανίδης, ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης, η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, η Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Ζέττα Μακρή, ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Λευτέρης Οικονόμου, ο Υφυπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Κώτσηρας, ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Γιάννης Τσακίρης, ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Νίκος Ταγαράς, ο Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Πάνος Τσακλόγλου, ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σίμος Κεδίκογλου, ο Γενικός Γραμματέας Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Απλούστευσης Διαδικασιών Λεωνίδας Χριστόπουλος, ο Γενικός Γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης Δημοσθένης Αναγνωστόπουλος και Γενικός Γραμματέας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων Θανάσης Στάβερης.