Στις 3 Μαΐου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εγκαινίασε τον Ευρωπαϊκό Χώρο Δεδομένων Υγείας (EHDS) ένα από τα κεντρικά δομικά στοιχεία μιας ισχυρής Ευρωπαϊκής Ένωσης Υγείας.
Ο Ευρωπαϊκός Χώρος Δεδομένων Υγείας αποδίδει ιδιαίτερη βαρύτητα στις διασυνοριακές υπηρεσίες ψηφιακής υγείας και στοχεύει:
Εικόνα 1. Πρωτογενής και δευτερογενής χρήση δεδομένων υγείας
Ποιοι επωφελούνται από το EHDS
Για να διασφαλιστεί η προστασία των δικαιωμάτων των πολιτών, όλα τα κράτη μέλη πρέπει να ορίσουν ψηφιακές αρχές υγείας. Αυτές οι αρχές θα συμμετέχουν στη διασυνοριακή ψηφιακή υποδομή (υφιστάμενο δίκτυο MyHealth@EU) που θα υποστηρίζει τους ασθενείς να μοιράζονται τα δεδομένα τους διασυνοριακά.
Το EHDS βασίζεται περαιτέρω στον GDPR, τον προτεινόμενο νόμο για τη διακυβέρνηση δεδομένων, το σχέδιο νόμου για τα δεδομένα και την οδηγία Network and Information Security (NIS). Συμπληρώνει αυτές τις πρωτοβουλίες και παρέχει πιο προσαρμοσμένους κανόνες για τον τομέα της υγείας όπου χρειάζεται. Μια ανοιχτή δημόσια διαβούλευση για το EHDS διεξήχθη μεταξύ 3 Μαΐου και 26 Ιουλίου 2021 και συγκέντρωσε ένα ευρύ φάσμα απόψεων που συνέβαλαν στο σχεδιασμό αυτού του νομικού πλαισίου.
Το EHDS θα κάνει χρήση της συνεχιζόμενης και επικείμενης ανάπτυξης δημόσιων ψηφιακών αγαθών στην ΕΕ, όπως η Τεχνητή Νοημοσύνη, οι Υπολογιστές Υψηλής Απόδοσης, το cloud και το έξυπνο ενδιάμεσο λογισμικό. Επιπλέον, τα πλαίσια για την τεχνητή νοημοσύνη, την ηλεκτρονική ταυτότητα και την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, θα υποστηρίζουν το EHDS.
Η παραπάνω πρόταση που υπέβαλε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα συζητηθεί τώρα από το Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Για περισσότερες πληροφορίες: